fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vulin

MINISTAR VULIN PORUČUJE: Inicijativa "Malog Šengena" dobra za Balkan, Srbija se bori za svoje interese

Foto: MUP
Ministar Vulin je poručio da je Sporazum koji je na dnevnom redu, naš način da smanjimo uticaj velikih sila da odlučuju umesto nas, onoliko koliko je to moguće.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je danas da su sporazumi i inicijative proistekli iz "Malog Šengena" način da se Balkan učini mirnijim, sigurnijim, sa više međusobnog poverenja i da Srbija koju vodi predsednik Republike Aleksandar Vučić ima hrabrosti da kaže šta je njen interes i da se za taj interes bori.

Psihijatar upozorava: Strepnja i neizvesnost u doba pandemije vode u blagu depresiju

Psihijatar upozorava: Strepnja i neizvesnost u doba pandemije vode u blagu depresiju

VUČIĆ NA SASTANKU SA VRHOM VOJSKE SRBIJE: Snažna armija je garant mira! (FOTO)

VUČIĆ NA SASTANKU SA VRHOM VOJSKE SRBIJE: Snažna armija je garant mira! (FOTO)

OVAJ SNIMAK JOŠ NISTE VIDELI: Aleksandar Vučić gostovao u emisiji Branka Kockice kao đak prvak! (VIDEO)

OVAJ SNIMAK JOŠ NISTE VIDELI: Aleksandar Vučić gostovao u emisiji Branka Kockice kao đak prvak! (VIDEO)

Ministar Vulin je na sednici Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj se raspravlja o sporazumu kojim će se građanima omogućiti prelazak državne granice između Srbije i Albanije sa biometrijskom ličnom kartom, rekao da niko ne može da kaže kada će Srbija biti članica Evropske unije, jer to ne zavisi samo od nas.

- Da je po kriterijumima po kojima su primane druge zemlje u članstvo, Srbija bi odavno bila član EU. Ali pred nas se stavljaju neki pomični ciljevi i zahtevi koji imaju vrlo malo ili nimalo veze sa vladavinom prava, ekonomijom i razvojem naše zemlje - istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, i pored toga, postoje dobre stvari iz prakse Evropske unije koje treba preuzeti, a to su svakako putovanje sa što manje formalnosti i otvorenija tržišta.

Ministar Vulin je ukazao da problemi na Balkanu uvek počinju i nikada se ne završavaju bez volje velikih sila.

- Da smo mi Balkanci kroz svoju istoriju bili u mogućnosti da sami odlučujemo o sebi ne bi bilo ni ratova ni sukoba, ali nažalost o nama su uvek odlučivali drugi i uvek uspevali da nas efikasno podele, posvađaju i zavade i zahvaljujući tome bile su reke krvi na Balkanu - rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, sporazum koji je na dnevnom redu, naš je način da smanjimo, koliko god je moguće, uticaj velikih sila da odlučuju umesto nas.

- Oni koji se protive ovom Sporazumu protive se mogućnosti da se Balkanci dogovaraju. Da o svojoj sudbini odlučujemo mi koji ovde živimo i znamo da nam je mir najveći interes i da ga ne može biti bez ekonomskog razvoja - rekao je ministar Vulin i ocenio da je na Balkanu mir uvek kada je Srbija snažna i ekonomski razvijena.

Zahvalivši se poslanicima na razumevanju, ministar Vulin je ukazao da Srbija nema razloga da se plaši bilo koga i da je Srbija zemlja u ekonomskom usponu, koja ima šta da ponudi.

- Mi smo ti koji hoćemo otvaranje granica zato što hoćemo da naši poslovni ljudi mogu da putuju, da ulažu, investiraju, zapošljavaju - poručio je ministar Vulin i dodao da su prošla vremena kada se Srbija sklanjala od drugih, imala kompleks niže vrednosti i kada nije smela da kaže da ima svoje interese i svoju ekonomiju.

- Srbija koju vodi predsednik Vučić je Srbija koja ima hrabrosti da kaže ovo je naš interes i borimo se za naše interese i gde god žive predstavnici srpskog naroda i tu je naš interes i tu ćemo se boriti da žive bolje - naglasio je ministar Vulin.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
16 Beograd