fbpx
Skip to main content
Zoran Đorđević

MINISTARSTVO NAJOŠTRIJE OSUDILO NAPADE NA PORODICU BORJAN! Zoran Đorđević: Vuletić treba da se stidi!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja oštro je osudilo grubo narušavanje i ugrožavanje prava maloletnog deteta porodice Borjan od strane zvaničnika FK Partizan - Vladimira Vuletića.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja reagovalo je na neprimerenu komunikaciju u kojoj je zvaničnik FK Partizan zloupotrebio fotografije malolentnog lica i objabvio ih uz pogrdne komentare na društvenoj mreži Tviter. 

- Povodom neprimerene komunikacije koja se odvija na Tviteru na relaciji zvaničnika FК Partizan i FК Crvena zvezda, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ocenjuje da se u konkretnoj situaciji od strane zvaničnika FК Partizan na grub način narušavaju i ugrožavaju prava maloletnog deteta supružnika Borjan, zloupotrebom njegove slike na kojoj je izmenjeno lice deteta, i prikazano u podrugljivom i uvredljivom kontekstu, što može naneti štetu detetovom nesmetanom rastu i razvoju, kao i određene psihološke posledice na kasnijem uzrastu kada bude razumeo da je on i njegov roditelj zloupotrebljen u cilju sramoćenja.

Zoran Đorđević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Svaka zloupotreba ili izvršeno nasilje nad decom podleže svakoj vrsti krivične i građanskopravne odgovornosti i moralne osude počinioca, ma ko on bio. Ovakvu ocenu Ministarstvo je zasnovalo na definiciji digitalnog nasilja nad decom koja glasi: Nasilje na internetu je svaki oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija. Može se odvijati na društvenim mrežama, aplikacijama za razmenu poruka, gejming platformama i mobilnim telefonima.

To je ponašanje koje se ponavlja i koje ima za cilj da uplaši, naljuti ili osramoti osobe koje su napadnute.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja osuđuje ovako flagrantno kršenje prava deteta i apeluje da se odmah prekine sa ovakvom komunikacijom i daljim kršenjem prava deteta, što podrazumeva da se odmah sa društvenih mreža povuče fotografija kojom se narušava privatnost i integritet malog deteta roditelja Borjan - navodi se u saopštenju ovog ministarstva. 

Ministar Zoran Đorđević apelovao je na Zaštitnika građana da reaguje povodom ovog postupka. On je istakao da će Zaštitnik deteta po usvajanju Zakona o zaštiti deteta i zaštitniku deteta podići nivo zaštite i bezbednosti deteta u Srbiji.

- Ovakvo ponašanje je nedopustivo, a posebno od profesora Pravnog fakulteta, koji treba da se stidi. Nema tu ničeg sportskog. Moramo zaustaviti kršenje prava deteta i preduzeti sve korake u cilju njegove zaštite - poručio je Đorđević.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd