fbpx
Skip to main content
Zoran Đorđević

NACRT SPREMAN: Zakon o pravima deteta uskoro na dnevnom redu Vlade Srbije

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Đorđević očekuje brzo usvajanje

Ministarstvo za rad pripremilo je Nacrt zakona o pravima deteta i Zaštitniku prava deteta i njegovo usvajanje se očekuje uskoro, kaže ministar Zoran Đorđević. Rekao je da se očekuje da taj zakon bude usvojen najpre na sednici Vlade Srbije, a potom i u Skupštini Srbije.

Na konferenciji "Prava posebno osetljivih grupa dece u pravosudnom sistemu Srbije" Đorđević je rekao da će se zakonom na najbolji način omogućiti promocija i unapređivanje prava deteta u Srbiji i koordinacija aktivnosti u ostvarivanju prava deteta i kontrola organa javne vlasti i drugih subjekata u društvu u poštovanju prava deteta.

- Uspostavljanje sistema pravosuđa po meri deteta predstavlja važan korak u ostvarivanju i unapređivanju prava dece u Srbiji, a naročito kada se radi o posebno osetljivim grupama dece - poručio je ministar.

On je dodao da se ministarstvo zalaže za ostvarivanje svih prava deteta, obezbeđivanje njihovog bezbrižnog detinjstva i zaštitu od bilo kog oblika nasilja i zlostavljanja.

Kaže da Ministarstvo podržava sve promene čiji je cilj poštovanje principa najboljeg interesa deteta i potpuna zaštita svakog deteta, pogotovo kada su deca žrtve ili svedoci u krivičnom postupku. Prema njegovim rečima, podizanje svesti dece o njihovim pravima i načinima zaštite prava mora se sistemski sprovoditi, jer je informisanost prvi, ali i najvažniji, korak ka ostvarivanju i zaštiti prava.

Đorđević ističe da je Ministarstvo podržalo i zajedničku inicijativu Saveta za prava deteta i Saveta za praćenje i unapređenje rada organa krivičnog postupka i izvršenja krivičnih sankcija prema maloletnicima, za osnivanje posebne ustanove za lečenje i osposobljavanje maloletnika.

SARADNJA KOJA ĆE POBEDITI KORONU: Lončar sa predstavnicima udruženja "Ujedinjeni protiv kovida"

SARADNJA KOJA ĆE POBEDITI KORONU: Lončar sa predstavnicima udruženja "Ujedinjeni protiv kovida"

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
14 Beograd