fbpx
Skip to main content
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministri Đorđević i Đukić Dejanović najavili: Roditeljski dodatak za prvo dete biće 100.000 dinara

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Na međunarodnoj konferenciji "Ulaganje u decu - ulaganje u budućnost"

Roditeljski dodatak za prvo dete od sledeće godine biće 100.000 dinara, dok će dečji dodatak za decu sa smetanjama u razvoju i invaliditetom biti uvećan za 50 odsto, najavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Ulaganje u decu - dobrobit za svu decu" rekao da su uvedene i mere koje podstiču rađanje dece, a koje propisuju da će nadoknadu za porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, kao i one koje obavljaju samostalnu delatnost ili su angažovane ugovorom o delu ili autorskim ugovorom.

Posledice čestog odsustvovanja s posla: Pojačava se KONTROLA BOLOVANJA

Ministar Đorđević najavio: Pomoć za one koji imaju najmanje penzije

- Država je izdvojila dovoljno sredstava za realizaciju prava koja prositiču iz novog zakona, a u narednim godinama videćemo da to povećavamo u skladu sa finansijskim mogućnostima države - rekao je Đorđević i dodao da država na godišnjem nivou za decu izdavaja 52 milijardi dinara.

On je istakao da je u skladu sa politikom pridruživanja Evropskoj uniji Srbija posvećena borbi protiv siromaštva dece i povećanju novčanih izdvajanja za porodicu.

Ministar je najavio da će se ubuduće više voditi računa o kategorizaciji novčanih dodataka kako bi se finansijska sredstva pravično raspodelila.

- Nekim porodicama treba više, nekima manje, a želimo da budemo odgovorni i da se novčana sredstva koja izdvaja država raspodeljuju na najpravičniji način - rekao je Đorđević.

Zoran Đorđević
Zoran Đorđević
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović navela je da je Srbija kao društvo nalazi pred velikim izazovom jer nas Agenda 20/30 Ujedinjenih nacija obavezuje da iskorenimo siromaštvo, a pojedina istraživanja pokazuju svaka peta siromašna osoba u Srbiji jeste dete.

- Sva deca imaju ista prava i jednaku šansu na bolju budućnost, imaju pravo na dobro zdravlje i kvalitetno obrazovanje. Najisplataviji društveni cilj jeste ulaganje u dete, a mi kao vlada želimo da postignemo da nijedno dete ne bude siromašno - rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je iznela i podatke koji pokazuju svako treće dete nije obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem jer, kako je rekla, čak 44 odsto dece čuvaju babe i dede, oko 21 odsto nezaposleni roditelji, a da 27 odsto dece ide u obdanište.

- Ulaganje u taj period dece prvi korak ka boljoj budućnosti za sve nas.Moram da podsetim da Agenda 20/30 UN i cilj 42 obavezuje sve zemlje da do 2030.obezbede jednak pristup predškolsko obrazovanje za svu decu - ukazala je Đukić Dejanović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Međunarodna konferencija "Ulaganje u decu - dobrobit za svu decu"
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Severine Leonardi istakla je da je detinjstvo najvažniji deo života svakog čoveka i da su deca bitan stub svakog društva.

Ona je pohvalila napore Vlade Srbije da obezbedi sredstva i investira u poboljšanje položaja dece, ali je dodala da je potrebno unaprediti metodologiju budžetiranja dece.

- Vlada daje sve od sebe, ali budžet ne odslikava našu posvećenost. Mi želimo da budžet svih vlada bude što više okrenut deci kako bi svako dete moglo da ostvari svoja prava - poručila je Leonardi.

Međunarodnu konferenciju "Ulaganje u decu - ulaganje u budućnost" posvećenu problemima siromaštva i socijalne isključenosti dece organizovali su Mreža organizacija za decu MODS, Euroćild, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i UNICEF.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
tamo neko's picture

tamo neko

Decji dodatak od 2,500 din.po detetu je smesan.Za tu sumu mozemo kupiti litar mleka i pola hleba dnevno.Sta drugo reci drzava NE misli na decu ali bas nimalo.

1 | 0

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
26 Beograd