fbpx
Skip to main content

Ministri Đorđević i Šarčević potpisali sporazum o DUALNOM OBRAZOVANJU U Vojsci Republike Srbije (FOTO)

Sad i zvanično

Sporazum o saradnji Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem Vojske Srbije potpisali su danas u Beogradu resorni ministri Zoran Đorđević i Mladen Šarčević.

Na svečanosti potpisivanja u zgradi Starog generalštaba, direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović kazao je da sporazum predviđa pet obrazovnih profila koji će biti uvedeni u nastavu Vazduhoplovne akademije za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Uvodi se DUALNO OBRAZOVANJE u Vojsku RS: Spremamo kadar za rad na održavanju MIGOVA!

Srbija ubacuje novo matursko pitanje za devojčice, šta misle o abortusu?!

Naveo je da će đaci koji se budu školovali za aviotehničare za vazduhoplovni motor, za elektroopremu vazduhoplovstva i za elektronsku opremu vazduhoplovstva, i za mehanotroničare za radarske i za raketne sisteme pohađati teorijski deo na Akademiji, a praktičnu nastavu u jedinicama Vojske Srbije.

Parada Vojska Srbije
Počasna Vojska Srbije.
Foto: Profimedia

Dodao je da će ti đaci iako se školuju na Vazduhoplovnoj akademiji moći da nastave školovanje na Vojnoj akademiji, Mašinskom ili nekom drugom tehničkom fakultetu ili da se zaposle u Ministarstvu odbrane.

Istakao je da će učenici koji završe nove obrazovne profile u budućnosti raditi na održavanju aviona MIG - 29 i  helikoptera H145M.

Srbija nabavlja defanzivno oružje: Migovi nisu bombarderi, već lovci presretači

Ministar odbrane Zoran Đorđević je rekao da je potpisani sporazum važan zato što su za srpsko društvo najvažniji obrazovanje i kulturu, navodeći da će dualnim obrazovanjem biti unapređen rad Ministarstva odbrane.

- U tom smislu Ministarstvo odbrane želi da bude neko ko predvodi i ko želi da ide korak ispred vremena, da bude u svemu prvi. Želimo da naš Univerzitet odbrane, da naša Vojna akademija, da naš fakultet Vojno-medicinske akademije, Vojna škola, Vojna gimnazija budu prvi - rekao je Đorđević i dodao da će te ustanove biti primer drugim ustanovama kako treba da rade.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je da je potpisan sporazum o dugoročnoj saradnji važan za razvoj obrazovanja, kao i namenske industrije, a ukazao je i na važnost obnavljanja vojne avijacije Srbije koja je kako je kazao, faktor stabilnosti.

- Dualno obrazovanje je već uzelo značajnog maha u našem obrazovnom sistemu, a najbolji primer za onaj deo razvoja privrede je namenska industrija koja je u zamahu. Namenska industrija je bitna, Ministarstvo prosvete mora biti partner u ovim procesima - naveo je Šarčević.

Ako ste spremni na DVA USLOVA, ne morate da čekate lekarski pregled specijaliste 30 dana!

Sporazum će doprineti unapređenju namenske industrije uvođenjem novih obrazovnih profila. Na taj način učenici će kroz učenje na radu razvijati svoje stručne kompetencije i moći će da se zaposle u ovim kompanijama odmah nakon školovanja.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
24 Beograd