Skip to main content
Selo u Srbiji

Misterija Istočne Srbije: Ko su žene koje padaju u TRANS i predviđaju budućnost?!

Foto: Profimedia/ilustracija
Bizarno

Istočni deo naše zemlje nosi obeležje mistike i neobičnih životnih običaja i obreda, a jedan od njih podrazumeva i takozvane Rusalje - žene koje su padale u trans u periodu praznika Trojice. Verovalo se da, padajući u trans, one mogu da komuniciraju sa mrtvim dušama, ali i da postaju "vidovite" i tako pomognu živim ljudima.

Verovalo se da u transu iz tzv. Rusalja mogu progovoriti mrtvi, pa se rodbina pokojnika okupljala oko nje, želeći da sazna sve o zagrobnom životu izgubljene osobe.

O ovom fenomenu se mnogo pisalo i prepričavalo i ovaj kult se smatra samo jednom od brojnih magija na svetu koje su zabeležene. 

Mnogi misle da je padanje u trans ništa drugo nego posledica autosugestije i to zasnivaju na tome što se padalice obeznanjuju tek kad jedna od druge čuju prodoran vrisak. Interesatno je da se broj rusalja u Dubokoj svake godine smanjuje, dok u susednom selu Neresnica raste.

rusalja
Foto: Youtube/Printscreen/ Živorad Žika Nikolić

U vezi sa samim nastankom ovog obreda, najverovatnija je ona priča koja govori o tugovanju Duhovskih ,,kraljica’’ na brdu Bložu u kome osam devojaka obučenih u belo, sa niskama talira na grudima, tokama i lažnim dijademama predvođenih starijom ženom i jednim starijim čovekom, pođu od kuće do kuće. Kad stignu pred nečiji dom, čovek uđe unutra i upita domaćina da li želi da mu se ,,igra za sreću i zdravlje’’ nekog ukućanina.

Ako domaćin pristane, onda ,,kraljice’’ ulaze u dvorište i otpočinju svoju igru oko onoga čije se zdravlje i sreća želi. To su obično deca. Kraljice se podele na dve grupe, u svakoj grupi su po dve devojke. Onaj za koga se igra sedne na stolicu, a grupa devojaka stanu naspram njega i pevanjem daju takt dvema devojkama sa hanharama koje ritmički poigravaju u prostoru od trojke do trojke. Na kraju igre stanu do onoga na stolici i iznad glave mu ukrste hanhare. Domaćin im tada daje bakšiš i kraljice odlaze dalje. 

Jedan od video zapisa u vezi sa ovim običajem je sledeći:

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd