fbpx
Skip to main content
Nikola Šainović, dejtonski sporazum

Misterija pronađenog Dejtonskog sporazuma: Šainović otkriva koliko ima PRIMERAKA i da li je nađeni ORIGINAL

Foto: SD/ilustracija
Od 2000. godine Dejtonskom sporazumu se gubi trag

Kao grom juče je odjeknula vest da je pronađen originalni primerak Dejtonskog sporazuma. Naime, inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske uhapsili su Željka Kuntoša nakon što su u pretresu njegove kuće na Palama pronašli originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku.

Otkriven DOKUMENT koji bi mogao da odredi sudbinu Republike Srpske: U potpisu - Milošević, Izetbegović i Karadžić

Bivši premijer Srbije, potpredsednik vlade Jugoslavije, a sadašnji član glavnog odbora SPS-a Nikola Šainović za portal SrbijaDanas.com kaže da primeraka Dejtona ima onoliko koliko ima i potpisnika, tačnije 3 primerka u potpisu Slobodana Miloševića, Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana. Što se tiče konkretno ovog koji je pronađen, naš sagovornik veruje policiji Republike Srpske.

- Ovaj primerak koji je pronađen, nisam ga video, ali MUP RS koji ga je pronašao kaže da je original, tako da pretpostavljam da oni znaju - kaže Šainović.

MILOŠEVIĆA HTELI DA UBIJU UNIFORMISANI LJUDI: Pucali na njega u Karađorđevu 1995, neposredno pre Dejtona!

On naglašava, da ukoliko je pomenuti primerak zaista nađen kod čoveka koji je pratio Aleksu Buhu, a Aleksa Buha je tada kao ministar spoljnih poslova Republike Srpske bio u Dejtonu, onda je moguće da se radi o originalu.

nikola-sainovic
Foto: Srbija Danas

- Delegacija Republike Srpske u Dejtonu bila je supotpisnik, parafirala je sporazum u Dejtonu, tako da je moguće da je original. Oslanjam se na ono što je službeno objavljeno - ističe Šainović za naš portal.

Podsećanja radi, godine 2008. bila je pokrenuta istraga nestanku Dejtonskog sporazuma, ali je obustavljena zbog zastare. Tadašnji predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić tvrdio je da je original nestao iz arhiva Predsedništva BiH pa je posredstvom Ambasade Francuske 2009. godine u BiH dostavljena overena kopija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u avgustu je rekao da Srbija nema original Dejtonskog mirovnog sporazuma, a da je nakon 5. oktobra 2000. godine nestao i papir na kojem je bivši američki izaslanik Ričard Holbruk potpisao da Amerikanci nikada neće priznati nezavisnost samoproglašenog Kosova.

Dejtonski-sporazum
Foto: Profimedia

Goran Svilanović, ministar spoljnih poslova Srbije u vreme DOS-a, radnije je izjavio da original Dejtonskog sporazuma nije zatekao kada je preuzeo resor 2000. godine, a da su mu službenici rekli da je možda izgubljen kada je arhiva sklanjana za vreme bombardovanja 1999. godine.

Dejtonski sporazum

Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, mirovni je dogovor postignut u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Paterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo, a kojim je prekinut rat u Bosni i Hercegovini (1992—1995). Po ovom sporazumu, BiH podeljena na dva dela: muslimansko-hrvatsku federaciju i Republiku Srpsku.

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su bili tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, predsednik Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, američki posrednik Ričard Holbruk i general Vesli Klark. Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd