Skip to main content
ana brnabić

Moj deda je HRVAT, ali ja sam SRPKINJA: Ana Brnabić otvoreno o SVOM POREKLU

Foto: Tanjug
Mandatarka Ana Brnabić prvi put je otvoreno govorila o svom poreklu

Kada je predsednik Aleksandar Vučić saopštio da je Ana Brnabić kandidat za premijera, slavilo se čak i na - Krku. Hrvatski mediji javljali su se iz sela Stara Baška na tom ostrvu, čiji su meštani bili ponosni što će "njihova Anica" zauzeti tako važnu poziciju u Beogradu. Istražena je veza Ane Brnabić i Hrvatske.

Predsednik sa prvim gostom inauguracije: Vučić i Zajed o unapređenju saradnje dve zemlje

MUP, BIA, VBA: Goste na VUČIĆEVOJ INAUGURACIJI čuvaće ELITNE jedinice

Ana Brnabić
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

Deda Ane Brnabić po ocu zvao se Anton i rođen je u Staroj Baški na Krku. Deda se kao vrlo mlad pridružio partizanima i posle Drugog svetskog rata ostao je kao vojno lice, potpukovnik, u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA). Njenu baku upoznaje u užičkoj Požegi. Oni kao porodica nikada nisu živeli u Hrvatskoj.

Anin otac se zvao Zoran i rođen je 1950. godine u Užicu. Gimnaziju je završio u Valjevu, a studije u Beogradu, gde je nastavio da živi i radi. I oni su kao porodica uvek živeli u Beogradu, a na Krk su išli tokom letnjih raspusta, osim tokom devedesetih godina prošlog veka.

Otac buduće premijerke se nikada nije izjašnjavao o nacionalnosti. Njegov otac je, dakle, bio Hrvat, a majka Srpkinja iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo Anine porodice za koji je jako vezana.

Anina majka je Srpkinja. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Tako da, sve u svemu, Ana voli da se našali da je četvrtina njenih korena vezana za Hrvatsku.

Vučić o svom predlogu za premijera: Da bi Srbija išla napred, moj izbor je Ana Brnabić!

Ana se inače izjašnjava kao Srpkinja, i uvek ističe da je Srbija njena domovina i da je veliki patriota, zbog čega se i vratila u zemlju nakon šest godina boravka u inostranstvu. Bez obzira na sve političke opterećenosti iz prošlosti, Ana je uvek naglašavala da voli Krk, a posebno Staru Bašku gde je provela neke od najlepših trenutaka u detinjstvu, i gde ima mnogo prijatelja.

Ana Brnabić
Foto: Srbija Danas

- Srbija je moja domovina, u Beogradu sam rođena. Moj deda po ocu je sa Krka i ja Krk volim, a naročito to selo i ljude odakle mi je deda. Tamo imam mnogo prijatelja - neke od mog rođenja, a neki su prijatelji moje porodice već generacijama. Moji koreni vezani su za Srbiju. Baka po ocu je iz Gorobilja kod Požege gde i danas živi deo moje porodice za koji sam jako vezana. I baka i deda sa majčine strane su iz Babušnice. Najveći deo života provela sam u Srbiji koju jako volim i u koju sam se vratila posle studija u Engleskoj, jer sam oduvek želela da svoj život i karijeru ovde gradim - kaže Ana Brnabić.

Ana Brnabić je DRUGI gej premijer u istoriji Srbije: EVO KO JE BIO PRVI!

Njen deda je prodao staru porodičnu kuću na Krku i izgradio novu 1980. godine. Ta kuća je sada u vlasništvu Ane Brnabić. Tamo je sa bratom Igorom provodila letnje raspuste, letovala je svake godine, osim devedesetih godina.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd