fbpx
Skip to main content
Guslar

Montenegrini napadaju Srbiju zbog narodne nošnje: Saopštenje mržnje Ministarstva kulture Crne Gore

Foto: Profimedia/ilustracija
"Nastupom guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije “Ivo Andrić” u Pekingu, koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obeležju, organizatori ovog nastupa posegnuli su u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje", tvrde u Ministarstvu kulture Crne Gore.

U Pekingu je 29. novembra otvoren Kulturni centar Srbije "Ivo Andrić", i tom prilikom je priređena svečanost koju je pratio i kulturno-umetnički program. Jedna od tačaka je bila i muzička numera na guslama od strane momka koji je nosio crnogorsku (srpsku) nacionalnu nošnju.

- Činjenica da je pevanje uz gusle deo kulturnog nasljeđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli videti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije "Ivo Andrić" u Pekingu - kazali su u Ministarstvu kulture Crne Gore.

NEZAPAMĆENO NEVREME U CRNOJ GORI: Monsunski udar paralisao Bar

Oni su dodali da to što je pevanje uz gusle upisano na Reprezentativnu listu nameterijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, kao deo kulturnog nasleđa Srbije, podrazumieva da Srbija prilikom prezentacije ovog nasleđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pesama.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
30 Beograd