fbpx
Skip to main content
Žika Gojković

NA POMOLU NOVI POLITIČKI SAVEZ: POKS i DSS potpisuju sporazum o saradnji, moguć zajednički kandidat za gradonačelnika

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Lideri dve stranke Žika Gojković i Miloš Jovanović parafiraće političku platformu

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) potpisaće sutra sporazum o saradnji, saznaje se.

"SRBIJA JE SIGURNA DESTINACIJA ZA POSLOVANJE" Đurić sa predstavnikom Behtela o Moravskom koridoru

"SRBIJA JE SIGURNA DESTINACIJA ZA POSLOVANJE" Đurić sa predstavnikom Behtela o Moravskom koridoru

Brnabić: Ubrzano raditi na digitalizaciji zdravstvenog sistema

Brnabić: Ubrzano raditi na digitalizaciji zdravstvenog sistema

"Pre petnaest meseci sam tužila Sergeja Trifunovića" Olivera Jovićević: U znak protesta povlačim tužbe protiv njega

"Pre petnaest meseci sam tužila Sergeja Trifunovića" Olivera Jovićević: U znak protesta povlačim tužbe protiv njega

Lideri dve stranke Žika Gojković i Miloš Jovanović parafiraće političku platformu, čiji je akcenat na tome da se politika vrati u politiku i dođe do širokog konsenzusa u vezi sa najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima.

Naglasak političke platforme DSS i POKS-a je, prema rečima naših sagovornika, na temama koje su važne za poboljšanje života građana.

- Obe stranke dele dosta zajedničkih stavova, među kojima je i vojna neutralnost, zato i ne čudi što je DSS za vikend predao predlog Zakona o vojnoj neutralnosti. DSS-u nije strano i da se u jednom momentu otvori rasprava oko monarhije, kada se prethodno preduzmu svi potrebni koraci i promene, poput pitanja istorijskog diskontinuiteta – napominje izvor.

Sagovornik dodaje i da tek treba da bude reči o koaliciji između DSS i POKS.

- Ovo je prvi korak, a dalje će se razgovarati o saradnji na izborima, o koaliciji, pa i o mogućem zajedničkom kandidatu za gradonačelnika i predsednika Srbije – napominje izvor.

Ove dve stranke su se odlučile za nadu, a ne za mržnju koja se proteklih godina rasplamsava na političkoj sceni.

- Neophodno je da se skrajnu sujete i borba za prevlast unutar opozicije, i da se krene u rešavanje važnih stvari, poput partokratije i klijentelizma. Pitanje Kosova je crvena linija, nema priznanja, ni po cenu ulaska Srbije u EU. Što se tiče unutrašnjeg dijaloga, obe stranke smatraju da svoje probleme treba sami da rešavamo, bez međunarodnih posrednika. POKS-u je bitno što je DSS u potpunosti prihvatio da je u Srbiji nezakonito ukinuta monarhija i nametnuta republika, i usaglasili su se da je neophodno omogućiti da se posle ozbiljne javne rasprave i pripreme raspišu izbori za ustovotvornu skupštinu – kaže izvor.

Izvor  napominje da ova saradnja nije iznenađenje i da im dosadašnja istraživanja idu naruku.

- Dešava se da dve stranke, svaka za sebe, imaju solidnu podršku glasača, ali da sasvim suprotan učinak nastane kada se spoje u koaliciju, da tada izgube glasače. Ali to sa POKS i DSS nije slučaj, i ako stupe u koliciju, na izborima oni koji su za DSS neće zazirati da daju glas i koaliciji sa POKS-om. Istraživanja pokazuju i da je takva situacija sa glasačima POKS-a – kaže izvor.

Obe stranke malo ispod cenzusa u junu

Na izborima koji su održani 21. juna izašle su obe stranke. POKS je tada bio najveće iznenađenje jer je bio tik ispod cenzusa sa rezultatom od 2,7 odsto osvojenih glasova, a mnogi su ih proglasili jednim od pobednika izbora iako nisu uspeli da uđu u parlament. Za DSS je tada glasalo 2,3 procenta glasača.

   

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd