fbpx
Skip to main content
Mira Marković, Marija Milošević, Marko Milošević

NA VEČNI POČINAK BEZ NAJBLIŽIH: Marija i Marko ne dolaze na sahranu majke?! EVO I ŠTA JE PRAVI RAZLOG

Foto: Printscreen/Youtube/ Председник СРЈ Слободан Милошевић командант ВЈ/BBC HARDtalk/
Mirjana Marković će, kao i svojevremeno njen suprug Slobodan, biti ispraćena bez najbližih. Ćerka dobila potrebna dokumenta. Sin nije tražio dozvolu za prevoz urne.

Život i smrt Mirjane Marković sudbinski su isprepleteni, gotovo podudarni, sa njenim suprugom Slobodanom Miloševićem, pa i u tome da će, kao i on, biti sahranjena bez prisustva najrođenijih. Želja da zajedno počivaju ispod lipe u dvorištu porodične kuće u Požarevcu biće im ispunjena, ali njihova deca Marija i Marko, s kojima su tamo proveli najlepše dane, ni majku, po svemu sudeći, neće ispratiti na večni počinak, u subotu u 15 časova.

Mira Marković

Marko Milošević još nije odlučio da li će doći na sahranu. On čak još nije ni podneo zahtev u konzulatu Srbije u Moskvi da mu se izdaju dokumenti za prevoz posmrtnih ostataka Mire Marković, mada to može da učini za njega neko od njegovih malobrojnih moskovskih prijatelja.

U ambasadi su, već dobili instrukcije iz Beograda, iz nadležnog ministarstva, da Marku, ukoliko odluči da doprati majčine posmrtne ostatke, u što kraćem roku izdaju dokumenta. Sin Mirjane i Slobodana Miloševića, ipak, okleva. Razlog za to je Interpolova poternica, koja je još na snazi. Ali i status izbeglice u Rusiji, koji bi bio ugrožen. Ukoliko bi bio priveden u Srbiji, Rusija ne bi mogla da ga zaštiti.

Prijatelji porodice Milošević smatraju da bi, najverovatnije, Marka dolazak u Srbiju koštao, jer su ozbiljne optužbe protiv njega i dalje na snazi.

- Sa Marijom je potpuno drugačija situacija - kaže za Dragoljub Kočović. - Ona već ima potrebna dokumenta za putovanje van Crne Gore, ali je potpuno slomljena i ogorčena zbog onoga što su doživeli njeni roditelji, ona i brat.

"Molila me za pomoć, ali se situacija zakomplikovala" Otkrivena POSLEDNJA ŽELJA Mire Marković

"Molila me za pomoć, ali se situacija zakomplikovala" Otkrivena POSLEDNJA ŽELJA Mire Marković

Svi su se godinama pitali gde je i šta radi MARIJA MILOŠEVIĆ - EVO ODGOVORA

Svi su se godinama pitali gde je i šta radi MARIJA MILOŠEVIĆ - EVO ODGOVORA

"Sve što je pisala, to se i obistinilo" MARIĆ otkrio PROROČKE reči MIRE MARKOVIĆ i njen odnos sa MILOŠEVIĆEM

"Sve što je pisala, to se i obistinilo" MARIĆ otkrio PROROČKE reči MIRE MARKOVIĆ i njen odnos sa MILOŠEVIĆEM

U malobrojnim intervjuima ona nije krila da nema nameru da se ikada vrati u Srbiju.

- Mislim da niko od nas, ni živ ni mrtav, ne treba da bude u Srbiji - govorila je. - Ima latinska poslovica koja kaže: "Nezahvalna domovino - ne zaslužuješ ni kosti moje!" Moj otac je pogrešio što je uopšte bio predsednik te zemlje.

- Ne mogu ni da zamislim kakva je Marijina patnja, ali i neizvesnost od vremena koje dolazi, jer joj je Mira bila velika podrška i pomoć. Ona ju je, praktično, izdržavala - kažu njihovi prijatelji.

Atmosfera ispred Marijine kuće i u utorak je bila ista. Spuštene roletne, tišina, zaključana kapija i parkiran automobil za koje komšije tvrde da pripada njenom bivšem mužu.

- Verujem da je ona tu, čim je tu i njen bivši muž. Ne bi on, inače, dolazio. Nemamo komunikaciju sa njom, niti se posećujemo, tako da ništa o njoj i njenim privatnim stvarima ne znamo - priča jedan od komšija.

Dok se smenjuju nedoumice o prisustvu Marije i Marka na sahrani, u Požarevcu se užurbano priprema sve što je potrebno za dostojan ispraćaj profesorke Marković, nekadašnje prve dame Srbije i Savezne Republike Jugoslavije. Već je izvesno da će se govorima od nje oprostiti Momir Bulatović, počasni predsednik Udruženja "Sloboda", i prof. dr Milovan Bojić, dugogodišnji prijatelj Miloševića.

Udruženje "Sloboda", čiji je osnivač bila i supruga Slobodana Miloševića, a koje se borilo za slobodu i istinu o njemu, njegovom životu i delu, oglasilo se posebnim saopštenjem:

- Odlaskom Mirjane Marković otišao je poslednji glavni svedok i kreator jugoslovenske i srpske istorije s kraja 20. i početka 21. veka. Jasno je da svedoka ima još, ali onih koji su sa Slobodanom Miloševićem, dugogodišnjim predsednikom Srbije i Jugoslavije delili najbliža ubeđenja i ideje, svakako da više nema.

U saopštenju se, između ostalog, ističe i da su neprijatelji Slobodana Miloševića u nemoći da se njemu suprotstave, najčešće napadali njegovu suprugu, a pokušaji da se od nje napravi "prokleta Jerina" nisu prestali sve do njene smrti.

Evo kako su Mira i Sloba izgledali na venčanju: Jedan detalj odredio je njihovu sudbinu zauvek! (FOTO)

Evo kako su Mira i Sloba izgledali na venčanju: Jedan detalj odredio je njihovu sudbinu zauvek! (FOTO)

OVO JE BILA POSLEDNJA PORUKA MIRE MARKOVIĆ SRBIJI I SRBIMA! Kratko i jasno!

OVO JE BILA POSLEDNJA PORUKA MIRE MARKOVIĆ SRBIJI I SRBIMA! Kratko i jasno!

POTRESNO! Marko kukao nad Mirinim telom: "Mama, kako si lepa..."

POTRESNO! Marko kukao nad Mirinim telom: "Mama, kako si lepa..."

- Oni kojima tabloidi formiraju svest, u te optužbe će poverovati. Oni koji imaju smisla za "kritičko mišljenje", lako će prepoznati kliše koji se primenjuje protiv onih koji odbijaju da služe "novom svetskom poretku". Milošević je to odbio i platio cenu glavom. Mira Marković ga je podržavala najsnažnije što je mogla. Zato je život skončala u egzilu.

Iz Udruženja "Sloboda", sažimajući život profesorke Marković, izdvajaju da je rođena u partizanskom zbegu. Da je kao beba ostala siroče. Majku Veru Miletić streljao je Gestapo u nacističkom logoru. Od muža su je silom razdvojili oni koji su ga kidnapovali u nekadašnji nacistički logor a pretvoren u "tribunal" Shveningen u Hagu. Umrla je u izgnanstvu u Moskvi pod sramnim i lažnim optužbama koje su protiv nje plasirane u srpskoj javnosti.

- Ona je bila istinski humanista, levičar, idealista, jugoslovenske orijentacije, politički borac, osoba koja je imala snažan senzibilitet za politiku - naglašava se u saopštenju.

- Vizionar, doktor sociologije, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, akademik Ruske akademije društvenih nauka. Niod jedne ove kvalifikacije Mira se ne bi odrekla. Nije to učinila ni za života. Naprotiv, svojim delom ih je iznova potvrđivala.

Odlazeći u kuću Miloševića u Podmoskovlju u vreme priprema Mirinih memoara koje su izdale "Novosti", dopisnik iz Rusije uverio se da je Marko, koji je živeo sa majkom, bio nežan i brižan sin. Sasvim je logično da ga je duboko pogodila smrt majke sa kojom je živeo u izbeglištvu. U Moskvi neće ostati sam. On ima ćerku, kojoj je po sestri dao ime Marija.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
2 Beograd