fbpx
Skip to main content
Vojska Srbije

NAJNOVIJA SRPSKA SUPER-PUŠKA! Naša vojska dobija UBITAČNO ORUŽJE koje će PRESTRAVITI SVAKOG NEPRIJATELJA (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Iz Belgije je stiglo 740 pušaka za specijalce, ali to je ujedno i poslednja nabavka iz inostranstva. Ubuduće će srpski vojnik nositi srpsku modularnu "Zastavinu" pušku M17. To je potpuno nova puška, koja ima neka rešenja revolucionarna i u svetskim razmerama.

Vojska Srbije dobila je jurišne puške belgijske proizvodnje SKAR-L, čime je završen projekat opremanja specijalne brigade od 1.500 vojnika. Program opremanja, čiji je cilj unapređenje operativne i funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, počeo je pre dve godine, a puške koje su stigle koristiće specijalne jedinice.

U Srbiji 1.000 vehabija, BIA prati desetine: Džihadisti podeljeni u tri zastrašujuće grupe

Srpski specijalac tako će biti opremljen kao njegove kolege u Americi, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Francuskoj. Puške su proizvedene u čuvenoj fabrici iz Herstala, koja ima 120 godina iskustva u izradi ovakvog naoružanja, kaže pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

Vojska Srbije
Vojska Srbije
Foto: Profimedia

- Puška je u kalibru 5,56 mm. Ima dobro definisanu ergonomiju, ima preklopni kundak sa podesivom obrazinom, obostrane komande, zatim šine na koje se mogu instalirati razne vrste pomoćne opreme, nišanski sistemi - dnevni i noćni, prigušivači. Može vrlo brzo da se ponovo napuni kad se potroši, da se veoma brzo zameni okvir sa municijom. Puška je u ovoj klasi oružja jedna od najboljih u svetu - kaže Miloradović.

On objašnjava da su ovaj tip oružja izabrali upravo oni koji će ga koristiti, pripadnici naših specijalnih jedinica. Svuda u svetu specijalne jedinice imaju privilegiju da same definišu svoju doktrinu i način upotrebe oružja, odabrali su ono što im najviše odgovara. Nisu birali samo pušku, već i ostalu opremu.

OVAKO SRBIJA VOLI RUSIJU! Glavni ruski TV kanal emitovao SPECIJALNU EMISIJU O PUTINOVOM BORAVKU U BEOGRADU! (VIDEO)

U okviru projekta "1.500" u poslednje dve godine nabavljeno je 26 različitih grupa naoružanja - najsavremenijih pušaka, pištolja, nišanskih sistema, ronilačke, penjačke, padobranske opreme.

U Vojsci Srbije posebno su ponosni na termovizijske i opto-elektronske sisteme kojima je udesetostručena sposobnost vojske da noću uočava ciljeve na određenim koordinatama. Iz Belgije je stiglo 740 pušaka, ali to je ujedno i poslednja nabavka iz inostranstva.

Ubuduće će srpski vojnik nositi srpsku modularnu "Zastavinu" pušku M17. To je potpuno nova puška, koja ima neka rešenja revolucionarna i u svetskim razmerama.

AMERIKA POKREĆE OFANZIVU NA BALKANU: Na udaru Kosovo, Republika Srpska, NATO (VIDEO)

- Puška ima novi kalibar od 6,5 mm, to je odlično balističko rešenje. Radi se o metku koji je baziran na čauri za čuveni kalašnjikov metak 7,62 puta 39, u koji je integrisan projektil superiornih balističkih karakteristika. To je puška u čijoj je osnovi sistem kalašnjikova, sa dugim trzanjem klipa. Napravljena su rešenja koja omogućavaju da se zamenom cevi koristi nova municija znatno boljih karakteristika ili standardna, koju inače koristi automat kalašnjikova - objašnjava Miloradović.

Na pitanje kada bismo mogli da imamo 3.000 supervojnika, jer je o tom broju sjajno opremljenih ljudi ranije bilo reči u medijima, Miloradović kaže da je siguran da će se ovakvom naoružanjem opremati veći broj pripadnika Vojske Srbije.

- Nazivom projekta "1.500 plus"želeli smo da istaknemo da je reč o nastavku projekta modernizacije ostalih jedinica - kaže Miloradović. 

- Kao u svim vojskama sveta, specijalci imaju prioritet, a posle njih, savremenom opremom treba opremiti i ostale. U okviru projekta "1.500 plus" treba opremiti još pešadijskih jedinica, ostatak vojno-policijskih jedinica i druge. Oprema i nišanski sistemi, ali i lična oprema vojnika će biti na najvišem svetskom nivou, makar na nivou na kome se u ovom projektu opremaju specijalne jedinice - siguran je Miloradović.

Putina štitilo TAJNO ORUŽJE u Beogradu: Rusi demonstrirali ZASTRAŠUJUĆI SISTEM koji nema NIKO NA SVETU!

Dakle, Vojska Srbije opremila je udarni odred snaga za brze intervencije. Hiljadu i po vojnika sada ima najbolju opremu koja se mogla naći i na domaćem i na stranom tržištu. Ključna stvar je što su srpski superratnici mnogo bolje opremljeni za noćne borbe nego dosad, zahvaljujući modernim nišanskim spravama, koje bi u narednih nekoliko godina trebalo da imaju svi vojnici.

BONUS VIDEO: Srpski vojnici prikazali novu opremu

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd