fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

"NEĆEMO da slušamo ISTE PRIČE iz Prištine" Završen sastanak Vučića i Palmera, Vašington ZAHTEVA UKIDANJE TAKSI (VIDEO)

Tanjug/​Dragan Kujundžić
Završen je sastanak predsednika Vučića i Metjua Palmera.

Nakon sastanka sa Metjuom Palmerom, predsednik Vučić se obratio novinarima.

- Pre svega razgovarali smo o odnosima Beograda i Prištine, kao i o zastoju dijaloga i različitim načinima da sačuvamo mir i stabilnost u celom regionu - rekao je Vučić, a zatim dodao:

- Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisno Kosovo, za Srbiju je Kosovo neotuđivi deo teritorije. I pored naših razlika, jasno je da se do rešenja može doći samo pregovorima, međusobnim uvažavanjem i međusobnim poštovanjem srpskih i albanskih interesa.

Predsednik je insistirao na poštovanju srpskih interesa kao i interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Govorio sam i o očuvanju interesa Srba na Kosovu i Metohiji, o nastavku normalnog života za te ljude, ali smo govorili i o interesima Srbije u celini. Ja sam zahvalan Sjedinjenim Američkim Državama na podršci evropskom putu Srbije.

Pored Kosova, jedna od tema su bili i uzlazni bilateralni i ekonomski odnosi naše Srbije i SAD, a Metju Palmer je u potpunosti podržao evropsku perspektivu Srbije.

- Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti - rekao je on.

Jedno od glavnih pitanja je sastanak u Parizu, na kom je trebalo da se raspravlja o situaciji na Kosovu i taksama koje su prištinske vlasti uvele na robu iz centralne Srbije.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

- Nisam siguran hoće li biti sastanka u Parizu ili ne, mi smo za to spremni, ali nećemo da slušamo ponovo iste priče iz Prištine - rekao je Vučić.

- Rekao sam mu da je suština u tome - kako da razgovarate sa nekim ko sprečava protok roba i usluga u 21. veku - rekao je Vučić, a zatim dodao:

- Ako niste u situaciji da prebacite običan keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima.

Metju Palmer je dodao da su takse koje je uvela prištinska vlast prepreka dijalogu Beograda i Prištine, a time i njihovom evropskom putu, i da bi Vašington želeo da se one ukinu.

- Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara evropski put, kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su takse prepreka tome. Želeli bi da se one ukinu i da se time omogući obema stranama da se vrate na dijalog - kazao je Palmer na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednik Vučić je na kraju pozvao američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Srbiju.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD prethodno se sastao sa Vučićem u oktobru prošle godine, kada je poručio da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine u cilju postizanja dogovora, koji bi vodio ka punoj normalizaciji odnosa, kao i da je Vašington posvećen tome da Srbija napreduje i postane članica EU.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dragan Kujundžić

Zvaničnik Stejt departmenta tada je pozvao Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio "vin-vin" za obe strane, odnosno nešto što donosi dobitak i jednima i drugima, ocenivši da je vreme za kompromis i fleksibilnost.

Sastanak se održava nešto više od dve sedmice uoči sastanka u Parizu, na temu Kosova i Metohije. Zvaničnik američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Erat izjavio je u međuvremenu da su SAD voljne da učestvuju na predstojećoj konferenciji u Parizu, ali da to još nije određeno. 

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd