fbpx
Skip to main content
Dragan Đilas

Najveće afere koje su se u medijima vezivale za Dragana Đilasa

Foto: SD Ilustracija
Bivši gradonačelnik Beograda je za vreme svog mandata u medijima povezivan sa mnogobrojnim aferama

Predstavljamo vam neke afere koje su mediji pisali o Draganu Đilasu, bivšem gradonačelniku Beograda. 

OD MRŽNJE DO LJUBAVI: Kako je o Đilasu pisao Kurir nekad, a kako sad?

TAJKUNSKA ZAVERA! Rodić, Mišković i Đilas sklopili PAKT protiv Vučića!

  • Jedna od najvećih afera vezana je za Bus Plus, sistem koji i danas koristimo, a govorilo se da Grad na čelu s Draganom Đilasom nije ispoštovao Zakon o javnim nabavkama prilikom uvođenja tog sistema. Posao je dodeljen firmi „Apeks solušn tehnolodži“ posle polujavnog konkursa čiji su uslovi iz takmičenja izbacili 50 firmi koje su otkupile konkursnu dokumentaciju

Kurir
Foto: Kurir
  •  Još jedna afera je išla preko Gradske uprave Beograda, koja je 2008. godine firmi „Advans prodakšn“ dala je 68,7 miliona dinara i tako joj obezbedila 85 odsto prihoda. Naime, Grad je na promotivne usluge do polovine 2012. godine potrošio 270 miliona dinara, a najveći deo izdvojen je za produkciju TV emisija koje promovišu rad gradske vlasti - 222 miliona dinara.

Kurir
Foto: Kurir
  • Bivša vlast u Beogradu s Draganom Đilasom na čelu kupila je 2009. godine softverski paket, takozvani SAP ERP, za neverovatnih 9.855.723,44 evra, ali nikad ga nije upotrebila. 

Kurir Printskrin
Kurir Printskrin
  • Jedna od najvećih afera je bila finansijska, kada se uveliko pisalo da je bivši gradonačelnik je Grad Beograd zadužio za oko 900 miliona evra, od čega je polovina bila dug Grada, a druga polovina dug javnih preduzeća.

Kurir Printskrin
Kurir Printskrin
  • Pisalo se da je Dragan Đilas počinio krivično delo jer je sakrio svoj vlasnički udeo u nekadašnjem dnevnom listu Presu.

Kurir
Foto: Kurir printskrin
  • U medijima je osvanula i da postoji veza između Miroslava Miškovića, vlasnika „Delta holdinga“, i Dragana Đilasa, i da su oni sa 24 funkcionera uticali na sve medije, ali i na politiku i ekonomiju u Srbiji. Ovaj dvojac je držao pod kontrolom medije i imao uticaj na vlast, zbog čega se pisalo da su napravili štetu od pola milijarde evra. 

Kurir Printskrin
Kurir Printskrin
  • Nadležni organi su u više navrata 2014. godine bili u Agenciji za investicije i stanovanje i uzeli dokumentaciju o rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra i Požeške, kao i starog Savskog mosta. Naime, sumnjalo se da je rekonstrukcija Bulevara je preplaćena za šest miliona evra, dok je u Požeškoj ulici odmah posle rekonstrukcije šina došlo do njihovog propadanja, a u trenutku pokretanja javne nabavke u budžetu Grada uopšte nisu planirana sredstva za to.

.

Kurir
Foto: Kurir
  • Jedna od većih afera vezana je za privatizaciju Luke Beograd, gde se u medijima pojavio svedok Strahinja Sekulić, bivši gradski pravobranilac, koji je tvrdio da nikada nije video dokument Memorandum o razumevanju, čiji su potpisnici Grad i „Luka Beograd“, iako je, zbog funkcije na kojoj je bio, taj dokument morao da prođe kroz njegove ruke. Sumnjalo se da Đilas nije ispoštovao proceduru i da je radio u korist Luke Beograd, a ne Grada.

Kurir

Ovo su samo neke od afera koje su se pojavljivale periodično u medijima, za vreme Đilasovog mandata.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
5 Beograd