fbpx
Skip to main content
Beograd

Najzagađeniji gradovi u Srbiji: Nisu u pitanju Pančevo i Bor, NEPRIJATNO ćete se iznenaditi

Foto: Profimedia
Negativna statistika

Beograd i Užice važe za najzagađenije gradove u Srbiji, obzirom na količinu vozila, industrije, a naročito zimi kada se dosta loži. Nivo zagađenja varira na dnevnom nivou, na šta najviše utiču vremenske prilike. Ipak, pored Beograda i Užica, po ovoj negativnoj statistici prednjače i Valjevo, Kosjerić, Kragujevac, Sremska Mitrovica i Subotica.

Gledano po regionima, u Vojvovini su Subotica i Sremska Mitrovica imali najlošiji kvalitet vazduha na osnovu rezultata ocenjivanja kvaliteta vazduha u 2016. godini.

Subotica je, prema Zakonu o zaštiti vazduha, u toj trećoj kategoriji vazduha, odnosno najniža kategorija koja predstavlja prekomerno zagađen vazduh gde su prekoračene tolerantne vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija.

Magla na putu
Foto: Profimedia/ilustracija

U Uredbi kojom je utvrđena lista kategorija kvaliteta vazduha po zonama za navedenu godinu, a koju je Vlada Srbije usvojila 8. marta ove godine, u treću kategoriju spada i Sremska Mitrovica, ali i u drugim delovima Srbije - teritorije gradova Kragujevac i Valjevo, kao i aglomeracije (zona od više od 250.000 stanovnika) Beograd i Užice.

Ostale zone i aglomeracije utvrđene pomenutom uredbom spadaju u prvu kategoriju kvaliteta vazduha gde nisu prekoračene granične vrednosti nivoa ni za jednu zagađujuću materiju. U toj takozvanoj kategoriji čistog ili neznatno zagađenog vazduha, na opšte iznenađenje, nalaze se Pančevo, Bor, Niš i Novi Sad.

zima
zima
Foto: Profimedia

Kako su rekli u Ministarstvu zaštite životne sredine, na zagađenost vazduha pre svega utiče gustina naseljenosti, industrijska proizvodnja, dok u nekim gradovima posebno udela u zagađenosti vazduha ima geografski položaj, kao što su gradovi Užice i Kosjerić.

- Oko 80 odsto emisije štetnih gasova se emituje prilikom proizvodnje toplotne energije, a najveći zagađivači vazduha u Srbiji su individualna ložišta, jer ih ima u velikom broju. U Beogradu je zimi povećana zagađenost vazduha upravo zbog velikog broja individualnih ložišta.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd