clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"Nedopustivo je, za svaku osudu i prezir" Najstrože osuđeni napadi na predsednika Vučića i njegovog sina

12.01.2021. 17:00
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar i Danilo Vučić
Aleksandar i Danilo Vučić / Izvor: Foto: Instagram/Printscreen/buducnostsrbijeav
Ispod fotografija na kojima je Vučić građanima čestitao Badnje veče i Božić, tokom posete Hilandaru pojavili su se komentari sa pretnjama i uvredama na njegov i na račun njegovog sina

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom sinu na društvenoj mreži Instagram upućene su pretnje.

Predsedniku Vučiću i njegovom sinu upućene pretnje preko Instagrama: Autor komentara snimljen kako drži oružje

Predsedniku Vučiću i njegovom sinu upućene pretnje preko Instagrama: Autor komentara snimljen kako drži oružje

"U POSLEDNJIH SEDAM GODINA SRBIJA JE POČELA DA SE MENJA NABOLJE" Palma: Pre 30 godina formiran višestranački sistem

"U POSLEDNJIH SEDAM GODINA SRBIJA JE POČELA DA SE MENJA NABOLJE" Palma: Pre 30 godina formiran višestranački sistem

VOJSKA SRBIJE UZ SVOJ NAROD KAD JE NAJTEŽE! Vojnici pomažu stanovništvu u poplavljenim opštinama u Srbiji (FOTO)

VOJSKA SRBIJE UZ SVOJ NAROD KAD JE NAJTEŽE! Vojnici pomažu stanovništvu u poplavljenim opštinama u Srbiji (FOTO)

Ispod fotografija na kojima je Vučić građanima čestitao Badnje veče i Božić, tokom posete Hilandaru, na instagram profilu "avucic", pojavili su se komentari sa pretnjama i uvredama na njegov i na račun njegovog sina.

Jednu od pretnji uputio je korisnik potpisan pod pseudonimom kao "misk.e02", koji piše "da bi voleo da i Vučićevog sina zgaze kao što su onog čoveka i dečaka zgazili i da leti 50 m, da ne može da ga prepozna".

Tu pretnju u kojoj se aludira na saobraćajnu nesreću u Nišu uputio je korisnik čiji je profil privatan i zaključan, a lik na profilu zamaskiran, i koji nema nijednu objavu, niti jednog pratioca.

Jedan od autora pretnji je korisnik instagrama koji se potpisuje kao "zjakovljevic", a među njegovim fogorafijama nalazi se i jedna sa puškom.

Morbidnu poruku uputio je i korisnik koji se potpisuje kao "StefanVlahović PG", koji priželjkuje smrt predsedniku Srbije "u najvećim mukama".

Povodom upućenih pretnji predsedniku Srbije oglasila se članica Gradskog odbora Beograd SNS, Ivana Tomić Ilić.

Ivana Tomić Ilić
Ivana Tomić Ilić / Izvor: Srbija Danas

- Pozivam nadležne institucije da hitno reaguju na morbidne i monstruozne pretnje Vučiću i njegovoj deci i porodici. Ovo nije prvi put da se preti predsedniku Vučiću, vređa njegova porodica, upućuju gnusne pretnje i uvrede njegovim sinovima, kćerki i celoj porodici, zato podhitno vinovnici tih pretnji moraju biti privedeni pred lice pravde - rekla je Ivana Tomić i dodala:

- Ovo je prevršilo svaku meru i daleko je od bilo kakvog političkog dijaloga i razmene mišljenja. Svakodnevne pretnje, uvrede, pogrdne reči i lažne optužbe na račun predsednika Vučića i njegove porodice moraju prestati jer oni koji ih upućuju i oni po čijem nalogu to rade, stvaraju atmosferu straha i panike među građanima Srbije. Niko ne sme ugrožavati ničiju bezbednost, a još manje pozivati na ubistvo i smrt predsednika Srbije i njegove dece.

Članica Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke, Nataša Stanisavljević, najoštrije je osudila sramne napade na porodicu Vučić.

Nataša Stanisavljević
Nataša Stanisavljević / Izvor: Foto: Sekretarijat za informisanje grada Beograda

- Nedopustivo je i za svaku osudu i prezir, konstantno napadanje dece predsednika Vučića na najgori i najogavniji način. Izgleda da bolesnim umovima ne smeta da vređaju porodicu predsednika i nedužnu decu, čija je jedina krivica što su deca Aleksandra Vučića - rekala je Nataša Stanisavljević i dodala:

- Pozivam nadležne organe da reaguju hitno i da svi osude konstantne napade na porodicu predsednika, jer ovo je prevršilo svaku meru i ovakvom bezumlju se mora stati na put.

Član Gradskog odbora Beograd SNS, Slavko Gak, je rekao da svi kao društvo još jednom glasno ponovimo "ne nasilju i ne mržnji".

slavko-gak
slavko-gak / Izvor: Srbija Danas / Jelena Obradović

- Veliko ne, zato što kada bilo ko poziva na nasilje nad nečijom porodicom on ne razmišlja o tome da će sutra i sam biti takva meta. Ako ne osudi. Veliko ne, jer ako pozivate na ubistvo predsednika jedne države, koliko se bezbedno onda osećaju svi drugi građani? Ako ne osudimo. Nejveće, kategoričko ne na pozivanje na bilo kakvo zlo nad bilo kojom decom. Jer, ako padnemo na ispitu zaštite dece, koji nam to ispiti drugi imaju bilo kakvu vrednost. Ako ne osudimo - rekao je Slavko Gak i dodao:

- Ne, još jednom, na svaki ovakav oblik primitivizma u državi koja krupnim koracima korača ka davno zacrtanim evropskim ciljevima kojima je konačno blizu. Jel to za osudu? Ne, i nećemo dozvoliti nijedan korak nazad. Pozivam zato sve na veliko "ne" svakom nasilju i najglasniju osudu do sada na sve napade koje predsednik Aleksandar Vučić i njegova porodica trpe jer pružaju otpor svakom pokušaju povratka naše zemlje u blato iz koje ju je izvukao.

Takođe se oglasio šef odborničke grupe SNS i narodni poslanik Aleksandar Mirković, koji je dodao da su najnovije pretnje predsedniku Aleksandru Vučiću samo kontinuitet i nastavak bolesne kampanje koja se vodi protiv njega i njegove porodice.

Aleksandar Mirković
Aleksandar Mirković / Izvor: Foto: SNS

- Nenormalna kampanja koja se vodi protiv porodice Vučić od strane Dragana Đilasa, Marinike Tepić, Miroslava Aleksića i drugih poltrona fabrikovanjem raznih lažnih afera, dovela je do atmosfere u kojoj su ovakve pretnje svakodnevnica i skoro da niko više ni ne reaguje - rekao je Aleksandar Mirković.

On je najoštrije osudio poziv na ubistvo predsednika Aelksandra Vučića, njegove dece i pozvao nadležne institucije da reaguju i tako zaštite njegova osnovna ljudska prava i to ne kao predsedniku, već kao građaninu Srbije.

- Mržnja, pretnje, morbidne želje i prizivanje tragičnih scenarija, neće zaustaviti napredak Srbije i izbrisati rezultate koji su ostvareni, ali se ovakvim pretnjama mora stati na kraju, kako bi još jednom svima dokazali da tako nešto nikada neće biti prihvatljivo u našoj zemlji i da ovakve umobolne poruke nisu i nikada neće ni biti slika pristojne i moderne Srbije - rekao je Aleksandar Mirković.

Član Glavnog odbora SNS i narodni poslanik, Aleksandar Marković, je rekao da je neverovatno do koje mere ide ludilo koje ispoljavaju oni koji mrze Aleksandra Vučića.

Aleksandar Marković
Aleksandar Marković / Izvor: Srbija Danas

- Svedoci smo da se bolesne pretnje i najmostruoznije uvrede uvek pojave nakon objavljivanja pozitivnih i dobrih vesti za Srbiju. A kao po šablonu na meti su uvek deca i porodica predsednika Vučića, ovakve pojave su direktna posledica atmosfere nasilja, progona i terora političkih neistomišljenika, koju već godinama generišu pojedini pripadnici opozicije koji nemaju nikakav politički program i ideju, već im se cela politička platforma svodi isključivo i samo na ličnu mržnju prema Aleksandru Vučiću - rekao je Aleksandar Marković i dodao:

- Apelujem na nadležne organe da se najhitnije pozabave ovim slučajem ne bi li stali na put ovakvim suludim pretnjama, koje postaju svakodnevnica i direktno utiču na ugrožavanje bezbednosti kako predsednika Vučića tako i čitave njegove porodice.

Član Glavnog odbora SNS Petar Petković izjavio je danas da su monstruozne pretnje smrću upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom sinu Danilu pokazatelj kako se lako atmosfera mržnje i netrpeljivosti koju u javnosti stvara deo opozicije preliva i na društvene mreže i postaje oružje u rukama sumnjivih pojedinaca.

Petar Petković
Petar Petković / Izvor: Foto: Youtub/Printscreen/Kosovo Online

- Ovakve poruke po pravilu dolaze nakon što predsednik najavi otvaranje novih fabrika ili istakne ekonomske uspehe Srbije. Pretnje ne dolaze slučajno i direktno su inspirisane ostrašćenim đilasovskim kampanjama kojima svakodnevno svedočimo. Iako su njihovi autori možda anonimne osobe sa društvenih mreža, potpis njihovog inspiratora je više nego jasan - ukazao je Petković u saopštenju.

On je naveom da pretnje smrću predsedniku Srbije, njegovom ocu, majci, bratu i deci nažalost nisu izolovan slučaj i da sa njima porodica Vučić živi svakodnevno.

- Zato pozivam nadležne organe da bez odlaganja reaguju u ovom, ali i svim drugim slučajevima direktnog ugrožavanja bezbednosti predsednika Vučića i članova njegove porodice - istakao je Petković.

On je ocenio i da dok se SNS trudi da gradi društvo dijaloga i tolerancije, u kojem i pored neslaganja može da se razgovara, dotle pojedinci smatraju da je nasilje odgovor na sve ekonomske rezultate, nove auto puteve, bolnice, fabrike.

- Nikada mržnja neće biti snažnija od istine, a rezultati kojima svakodnevno svedočimo ostaće naš jedini odgovor - poručio je Petković.

Članica Gradskog odbora Beograd Srpske napredne stranke, Sonja Božović, najoštrije je osudila pretnje smrću upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici.

Sonja Božović
Sonja Božović / Izvor: Foto: Beograd.sns.org.rs

- Apelujem na državne organe da reaguju i kazne odgovorne za pomenute pretnje jer ne smemo dozvoliti da govor mržnje i ovakvi monstruozni ispadi pojedinaca postanu naša svakodnevnica - rekla je Sonja Božović i dodala:

- Srpska napredna stranka se od svog osnivanja zalaže za borbu protiv svakog vida nasilja, zbog čega smatram da je apsolutno neophodno sprečiti i sankcionisati verbalno nasilje koje je prisutno na društvenim mrežama. Kao politička stranka uvek smo se zalagali za bezbednu i uređenu Srbiju, zbog čega ne smemo dozvoliti da ovakvi postupci prođu nekažnjeno, pogotovo zbog toga što se pored predsednika Srbije u najmonstruoznijem kontekstu pominju njegova deca.

Sonja Božović je naglasila da je krajnje vreme da se ovakvi napadi zaustave i sankcionišu, zbog čega još jednom apeluje na nadležne organe da reaguju.

- Srbija je bila i ostaće zemlja koja štiti svoje građane, njihova prava i bezbednost - te nas nikakvi izlivi besa i mržnje neće sprečiti da Srbiju kao takvu i očuvamo - rekla je Božović.

Član Predsedništva Srpske napredne stranke, Aleksandar Jovičić, zahteva da u najkraćem mogućem roku nadležne institucije reaguju i procesuiraju osobe koje se kriju iza određenih profila na društvenim mrežama.

aleksandar-jovicic
aleksandar-jovicic / Izvor: Srbija Danas

- Nedopustivo je da se predsedniku države šalju poruke sa takvim sadržajem u kojima se on i njegova porodica vređaju i gde se poziva na linč i priželjkuje smrt predsednika Srbije i njegove dece - rekao je Aleksandar Jovičić i dodao:

- Mnogo puta do sada bili smo svedoci napada na predsednika Vučića i njegovu porodicu i zato izgrednici koji najgnusnije monstruozne pretnje upućuju javno moraju biti najoštrije sankcionisani.

Aleksandar Jovičić je rekao da neko konačno mora da odgovara, da ide u zatvor za ovakve stvari, jer to je jedina razumna kazna za ovakva nedela.

- Ukoliko vinovnici ovako strašnih pretnji ne budu završili iza rešetaka biće to loša poruka za sve normalne građane Srbije koji se gnušaju od ovakvih stvari. Aleksandar Vučić se svih ovih godina borio i izborio za Srbiju u kojoj neće biti nedodirljivih i gde niko nije jači od zakona. Upravo zato, oni koji su se drznuli da prete i pozivaju na ubistvo deteta moraju biti sankcionisani - rekao je Aleksandar Jovičić.

Piše:
Srbija Danas
12.01.2021. 17:00