fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

NAPETO NA RELACIJI SRBIJA - CRNA GORA! Vućić danas na hitnom sastanku nakon proterivanja srpskog ambasadora

Tanjug/​Rade Prelić
Novonastale jučerašnje tenzije između Podgorice i Beograda biće glavna tema današnjeg sastanka u 18 sati koji je juče zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem

Tenzije između Podgorice i Beograda nastale jučerašnjim proterivanjem ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore i merom reciprociteta Beograda, biće glavna tema današnjeg sastanka u 18 sati koji je juče zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.

SKANDAL! Božović proteran iz CG zbog izjave o Podgoričkoj skupštini iz 1918. godine, a evo šta se tada dogodilo

SKANDAL! Božović proteran iz CG zbog izjave o Podgoričkoj skupštini iz 1918. godine, a evo šta se tada dogodilo

SRBIJA UZVRATILA CRNOJ GORI: Njihov ambasador Tarzan Milošević ima 72 sata da napusti našu zemlju

SRBIJA UZVRATILA CRNOJ GORI: Njihov ambasador Tarzan Milošević ima 72 sata da napusti našu zemlju

VUČIĆ ZAKAZAO HITAN SASTANAK: Ovo će biti glavna tema!

VUČIĆ ZAKAZAO HITAN SASTANAK: Ovo će biti glavna tema!

Taman kada je javnost pomislila da će nakon pobede opozicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori odnosi Beograda i Podgorice biti znatno bolji, dogodio se jučerašnji dan. Najpre je je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen za personu non grata zbog izjave da je "slavna Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu 1918. godine".

Od njega je zatraženo da odmah napusti zemlju. Nedugo zatim, Beograd je odgovorio istom merom i dao rok od 72 sata ambasadoru Crne Gore Tarzanu Miloševiću da ode iz Srbije.

Aleksandar Vučić
Tanjug/Zoran Žestić

Međutim, to možda neće biti jedina reakcija Srbije, mada bi situacija bi trebalo da ide u smeru smirivanja, jer kako smo juče pisali, moguće je da će Vučić, bez obzira na mere reciprociteta, zbog velikog broja Srba u toj zemlji, ali i zbog pozicije Srba u regionu, zatražiti smirivanje strasti koje će biti praćeno i različitim konkretnim merama.

Na sastanku se će inače razgovarati i o spoljnopolitičkim prilikama, odnosima u regionu ali s posebnim akcentom na poslednja dešavanja sa Crnom Gorom.

"Poništiti odluku o proterivanju Božovića"

Inače, jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević zatražio je od nove vlade da čim bude izglasana poništi odluku o proterivanju Božovića iz zemlje.

Podsetimo, prvo se juče u kasnim poslepodnevnim satima oglasila saopštenjem Podgorica u kome navodi razloge proterivanja Božovića iz zemlje.

- Nakon dužeg i kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo - navedeno je u saopštenju.

Tarzan Milošević
Tarzan Milošević
Foto: Printscreen/TV Prva

Nekoliko sati kasnije, stigla je i prva reakcija iz Srbije, pa je naša zemlja uvela recipročne mere. Prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova, ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević proglašen je takođe personom non grata.

- Ambasador Milošević je dužan da u naredna 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije - navodi se u noti.

Šta je zapravo rekao Božović?

Izjavu koja je izazvala najnovije tenzije između Podgorice i Beograda ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović dao je listu “Pobjeda”. Tom prilikom je, između ostalog, naglasio:

Vladimir Božović
Vladimir Božović
Foto: Printscreen/Youtube/Radio Televizija Herceg Novi

- Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu - kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom. Bez obzira na neko novo njihovo gledanje, emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem setiti svih tih ljudi, njihovih dela i to uzeti kao istorijsko pamćenje koje nam samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti - rekao je Božović.

Mojkovačka bitka je vođena na Badnji dan i Božić 6. i 7. januara 1916. godine u okolini Mojkovca i njom je komandovao serdar Janko Vukotić.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd