fbpx
Skip to main content
Reljan-Preševo

NAŠ REPORTER U STAROJ SRBIJI, NA SRPSKO-MAKEDONSKOJ GRANICI: Srbi sa obe strane, ali ih je sve manje

Foto: Dušan Marić
U Reljanu kod Preševa ostalo je još samo tridesetak srpskih porodica

Uglavnom starih ljudi koji, kako sami kažu, žele da „još ovo malo života“ prožive na svom, na svojoj dedovini. Albanaca je oko 1.200. Istorijskim aršinima mereno, ne tako davno, posle Drugog svetskog rata, bilo je obrnuto. U selu su bile samo dve-tri albanske kuće.

PREDSEDNIK SRBIJE NE PREJUDICIRA REŠENjE ZA KOSOVO: Vučić samo predlaže da se razgovara

Baka za PRIMER: Ispred zgrade posadila i odgajila mali park

Reljan-Preševo
Foto: Dušan Marić

Po popisu iz 2002. koji nije bio tačan, jer ga je jedan deo albanskog stanovništva bojkotovao, u selu je bilo 490 Albanaca i 200 Srba. Na blagim padinama Rujena sve je više novih i lepih albanskih kuća i sve više oronulih i sirotinjskih srpskih.

-Od Srba i ko ima neće da značajnije ulaže u obnovu kuće, a kamoli da pravi novu, jer selo je postalo albansko. Srbi ovde ne vide svoju budućnost. Čim završe srednju, a često već posle osnovne škole, naša deca odlaze za Vranje, Niš, Beograd...u nepovrat. Em nas je sve manje, em nema posla – kaže Bratislav Trajković, šef mesne kancelarije. Jedini srpski matičar u Preševu i jedan od četvoro Srba službenika u opštini. Od 150 zaposlenih. 

Odata počast junacima iz otadžbinskih ratova u Velikoj Plani

Reljan-Preševo
Foto: Dušan Marić

Slađan Dinković (46) ima četiri sina: Stefana, Srđana, Milana i Lazara. Sutra, ako otadžbini zatreba, četiri vojnika.  Ni on, ni supruga Olivera, ne rade.

-Obećali da će me zaposliti u carinskom terminalu. Potpisao ugovor o početku rada, uzeli mi meru za uniformu i obuću, a onda na to mesto doveli radnika iz Vranja. Nekog tatinog sina. Posebno boli to što mi to nisu učinili Albanci, već Srbi, moji  – kaže Slađan.

Reljan
Foto: Dušan Marić

Dinkovići su u Reljan sišli sa planine, iz Ljanika, da bi deca mogla ići u školu. U dogovoru sa meštanima uselili su se u napuštenu crkvenu kuću. Drže osam krava i dve koze. Zbog dece i kozijeg mleka.

U selu nema popa, on je u Preševu a u dolini kilometara udaljenoj od sela samuje seoska crkva. Meštani kažu da ima 200 godina. Oko crkve seosko groblje. Prepušteni zubu vremena, nadgrobni spomenici se sve teže bore sa šikarom i korovom.

SKANDAL U VELIKOJ PLANI: Opština novcem građana asfaltirala sokak lokalnom bogatašu

Reljan-Preševo
Foto: Dušan Marić

Stotinak metara pre crkve vodena bujica odnela put preko potoka, koji preko leta zasuši, a kad su velike padavine podivlja i nosi sve pred sobom. Jedan Albanac iz Preševa, bogat i dobar čovek, s vremena na vreme, bez ikakve naknade, naspe odneti put, ali voda ponovo učini svoje.

Dar od zemljaka

Zajedno sa mnom u poseti jugu Srbiji bio je i Dragan Trajković, vlasnik auto servisa „Trajković“ u Velikoj Plani, koji je rodom iz Reljana. On je svakom srpskom detetu u rodnom selu doneo paket sa sveskama i školskim priborom.        

Na igralištu u centru sela tridesetak dečaka i devojčica igraju lopte. Ni jednog Srpčeta. U prostranoj i lepoj seoskoj školi, u koju idu i deca iz nekoliko okolnih sela, ima 360 učenika. Među njima samo 20 srpske dece.

-Ni za to nam Albanci nisu krivi. Oni su decu pravili i kad su bili beda, mi nismo ni kad smo dobro živeli, kad smo bili većina i sva vlast – kaže jedan od meštana.

PREDSEDNIK SRBIJE VODI RAČUNA O DOSTOJANSTVU DRŽAVE I NACIJE: Tri Vučićeva forhenda

Reljan-Preševo
Foto: Dušan Marić

Meštani kazuju da sa Albancima dobro žive. Nema incidenata. Ali ni druženja.

-Stariji Albanci su srdačni, mnogi od njih žale za Jugoslavijom. Ali ovi mladi nas mrze. I to ne kriju. Sve ih manje zna srpski jezik, pa je jaz među nama sve veći – naglašava jedna meštanka. Kao i većina drugih sagovornika, moli da joj se ne navodi ime.

Njena komšinica upada sa konstatacijom da mladi Albanci mrze i stare Albance.
-Ti mrze sve. Ušao đavo u omladinu.

EKSKLUZIVNO: Tajni dokument hrvatske vojske i HVO o napadu na Kupres u jesen 1994. godine (FOTO)

Reljan-Preševo
Foto: Dušan Marić

Davor Đorđević ima tri kćerke. Nezaposlen je. Kao i Bojan Stojanović, koji ima sina i kćerku. Dragan Đelić ima dva sina. Radio je u pošti kao stražar, a onda su Albanci iskoristili jednu njegovu glupost i doneli rešenje da ne može da nosi oružje, pa je ostao i bez posla.

-Kad je bio Milošević, došli ovi iz Beograda i kažu mi, pravi spisak nezaposlenih Srba. Svi su dobili posao. I sad bi trebalo tako, čudi me da država toga nije svesna. Čije ovce toga i planina, a ako se šta brzo ne promeni ovde neće biti srpskih ovaca. Granica će ostati prazna – kaže Trajković.

Po gorivo idu u Makedoniju

Meštani po gorivo idu u Makedoniju. Tamo je litar dizela 96, a benzina 120 dinara. Ako kupe veću količinu, cena je još manja. Kažu da im je to značajna olakšica u kućnom budžetu. 

A na Gornjem Reljanu i Pašinim trlima, pašnjacima iznad sela, na kojima ima mesta za 50.000 ovaca, video sam samo jedno stado. Čobanin Ivan Stojanović čuva pedesetak ovaca i nekoliko koza. Pitam ga ima li zverinja.

-Ponekad se vuci spuste sa planine, ali i njih je sve manje. Manje ljudi, manje stada, manje vukova – odgovara polako, onom Andrićevom pomirenošću sa sudbinom, sa nepovoljnim vaktom i zemanom i sleže ramenima. 

Udar na putnike i budžet opštine: "Jugoprevoz" iz Velike Plane povećao cene autobuskog prevoza

Na izlazu iz Reljana, na saobraćajnom znaku, ime sela precrtano belim sprejom. Kraj puta, koji vodi prema Prohoru Pčinjskom i makedonskoj granici, na mestu gde su bombe varvara iz SAD i Zapadne Evrope, 15. aprila 1999. ubile sedam vojnika i oficira iz 78. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, spomen obeležje.

Fotografišemo i komentarišemo koja je budala vatreni položaj postavila na tom mestu, pored puta, na golom brdu, koje se vidi sa svih strana, a ne u šumi koja se nalazi odmah s druge strane ceste. U dolini ispod spomenika tragovi rada bagera i rovokopača. Kažu, kopali i odvozili zemljište koje su gilipteri iz NATO gađali sa osiromašenim uranijumom.

Kako su stradali Irena i Veljko? Na subotnje predvečerje tačno u 19.20 sati desilo se NEŠTO UŽASNO!

Preševo
Foto: Dušan Marić

Malo dalje, prema Prohoru Pčinjskom, na prelepim pokošenim proplancima, koji kao da su skinuti sa neke razglednice, dva manja stada ovaca i nekoliko grupa od po pet-šest krava pokazuju da u Svinjištu, Sebratu i drugim malim srpskim selima na Rujenu još ima života.

A sir sa kojim su nas meštani dočekali, po svojim kvalitetima ravan travničkom, sjeničkom i kupreškom, dokaz koliko je priroda, bez obzira na otrov koji su bacali pomenuti neljudi, očuvana i stvorena za proizvodnju zdrave hrane.

Dok oko i objektiv fotoparata beleže lepe i moćne pejzaže, razmišljam kako bi bilo pametno da država izdvoji desetak miliona evra i mladim ljudima koji su ostali na ovim planinama, što u vidu kredita, što kao subvencije, kupi nekoliko hiljada ovaca i otvori mlekaru. Ali ne samo ovde već i na Staroj Planini, Vlasini, Suvoj planini, Pešterskoj visoravni...Tako bi se najbolje obnovio život na selu i zaštitila granica Srbije.

VELIKA PLANA IMA ULIČNOG SVIRAČA KOJI ODBIJA DA PRIMI NOVAC: Ide Mile i na frulu svira

Reljan
Foto: Dušan Marić

Prema jugu puca pogled na planinu Kozjak i brda iznad Starog Nagoričana, Sopota, Crnih Vlajkovaca, Pelinca...Srskih sela koja su ostala u Makedoniji. Stara Srbije. Vardarska Srbija.

Srbi u Reljanu su ljuti na Zorana Stankovića, čuvenog patologa, koji je već godinama šef Kordinacionog tela vlade u Beogradu za jug Srbije. Svi su čuli za njega, ali niko od naših sagovornika ga nije video uživo.

-Nikad nije došao u Reljan. A ovo je jedno od najvećih sela na jugu Srbije. Gde je onda bio? Po mom mišljenju, on bi svake godine bar jednom morao da poseti svako selo, razgovara sa ljudima. I sa Srbima i sa Albancima. Nije dovoljno s vremena na vreme doći u Bujanovac i sresti se sa Rizom Haljimijem i drugim lokalnim političarima. Tako se ne vodi državna politika  – ogorčen je Trajković. 

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd