fbpx
Skip to main content
deca

"NASILJE NIKADA NEĆE BITI TOLERISANO" Uvedena nova usluga u okviru Nacionalne dečije SOS linije

Foto: Profimedia/ilustracija
U okviru Nacionalne dečije SOS linije danas je aktivirana nova usluga - savetovanje putem četa, koja će, prema rečima ministarke Darije Kisić Tepavčević dodatno doprineti sprečavanju nasilja, posebno mešđu decom i omladinom.

Ministarka je podsetila da živimo u savremenom, tehnološkom svetu u kome je elektronski način komunikacije sve prihvatljiviji i dodala da je pandemija korona virusa ubrzala taj proces koji se u ovom momentu pokazao kao najbezbedniji način komunikacije.

EPIDEMIJI KORONE DOŠAO KRAJ? Dr Kisić saopštila kada se vraćamo u normalu, a za sve je zaslužna JEDNA STVAR!

EPIDEMIJI KORONE DOŠAO KRAJ? Dr Kisić saopštila kada se vraćamo u normalu, a za sve je zaslužna JEDNA STVAR!

BEOGRAD I DALJE ŽARIŠTE KORONE: Virus ne jenjava ni u ostalim gradovima, broj novoobolelih se povećao

BEOGRAD I DALJE ŽARIŠTE KORONE: Virus ne jenjava ni u ostalim gradovima, broj novoobolelih se povećao

NAJNOVIJI PODACI! Još 3.460 inficiranih kovidom, preminulo 17 lica: Neophodno potpuno zatvaranje?

NAJNOVIJI PODACI! Još 3.460 inficiranih kovidom, preminulo 17 lica: Neophodno potpuno zatvaranje?

Podsetila je da Vlada Srbije ima nulti oblik tolerancije kada je u pitanju nasilje.

- Održavanje fizičkog i mentalnog zdravlja naše dece je prioritet rada svih nas. U skladu sa time, otvaranje ove usluge daće dodatni doprinos u sprečavanju svake vrste nasilja, naročito u populaciji dece i omladine - rekla je Kisić Tepavčević.

Navela je da deca i omladina komunikaciju putem četa doživljavaju kao najprihvatljiviju i dodala da će zahvaljujući novoj usluzi imati priliku da podele svoja iskustva i dobiju odgovarajuće savete od saradnika NADEL-a, ali i da se prepozna svaki oblik zlostavljanja i nasilja i na vreme reaguje.

- Svi savetnici su konstantno pod nadzorom stručnih supervizora tako da kada se uoči bilo kakva potreba za daljim stručnim delovanjem odmah su svi spremni i upravo je to cilj - da se pruži maksimalna podrška i sloboda svoj deci i omladini da prijave bilo koji oblik zlostavljanja i nasilja i da znaju da nisu sama, da imaju kome da se obrate za pomoć i da će odmah da se reaguje - rekla je ministarka.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj Zoran Milačić podsetio je da SOS dečija linija pri tom centru postoji od 2005. godine i da je osnovana kao preventivni program u borbi protiv nasilja nad decom i mladima, kao i za sve potrebe koje iskažu.

- Kroz 15-godišnje iskustvo došli smo do saznanja da moramo da stvorimo nove usluge u cilju bolje komunikacije sa decom i njihovim potrebama", rekao je on i dodao da upravo to omogućava nova usluga - savetovanje putem četa.

Predstavnica Delegacije EU u Srbiji Leoneta Pajer rekla je da su prava deteta prioritet EU i dodala da su tokom aktuelne krize izazvane pandemijom korona virusa preduzeli više akcija u cilju bezbednosti i dobrobiti dece.

- Spremni smo da nastavimo dosadašnju saradnju sa Ministarstvom za rad, UNICEF-om i ovom službom. Nastavićemo i u narednom periodu da zajedničkim snagama radimo na zaštiti prava deteta, kao i bezbednosti i dobrobiti dece - rekla je ona.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova podsetila je da se deca širom sveta suočavaju sa različitim oblicima nasilja i dodala da svake godine milijarda dece, što je polovina ukupnog broja dece u svetu, doživi nasilje.

- Troje od četvoro dece od pet do 10 godina, iskusilo je nasilje od onih koji se staraju o njima - rekla je Kostadinova.

Objasnila je da nasilje ozbiljno utiče na živote dece i da izaziva depresiju, anksioznost, upotrebu supstanci, poremećaje spavanja i ishrane, a nekad vodi u samoubistvo.

Navela je da je pandemija korona virusa dovela do pogoršanja već postojećih problema iz oblasti mentalnog zdravlja i povećanja stresa zbog straha, panike, izolacije...i dodala da se to odražava na nivo nasilja prema deci.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd