Skip to main content
nikola-selakovic

Naslednik Ivice Dačića: Nikola Selaković izabran za novog ministra spoljnih poslova

Foto: Srbija Danas
Nikola Selaković u julu 2012. godine izabran je za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije.

Nikola Selaković rođen je 30. april 1983. godine u Užicu, srpski je pravnik i političar, funkcioner Srpske napredne stranke i nekadašnji ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije.

"VOJNO ZDRAVSTVO DALO OGROMAN DOPRINOS U BORBI PROTIV COVIDA-19" Ministar Vulin najavio nova zapošljavanja (VIDEO)

"VOJNO ZDRAVSTVO DALO OGROMAN DOPRINOS U BORBI PROTIV COVIDA-19" Ministar Vulin najavio nova zapošljavanja (VIDEO)

"TO NIJE U MOJOJ PRIRODI..." Dačić istakao šta je zadatak NOVE VLADE, pa uputio jasnu poruku opoziciji

"TO NIJE U MOJOJ PRIRODI..." Dačić istakao šta je zadatak NOVE VLADE, pa uputio jasnu poruku opoziciji

SKUPŠTINA SRBIJE O SASTAVU NOVE VLADE: Predlog zakona o ministarstvima na dnevnom redu (VIDEO)

SKUPŠTINA SRBIJE O SASTAVU NOVE VLADE: Predlog zakona o ministarstvima na dnevnom redu (VIDEO)

Završio je Šestu beogradsku gimnaziju i Pravni fakultet gde radi kao asistent na predmetu Uporedna pravna tradicija. Godine 2010. upisao je doktorske studije na Pravnom fakultetu.

Tokom studija, pored akademskog uspeha, tri puta je pobeđivao na takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu, 2004, 2005. i 2007. godine. Takođe, bio je član tima na međunarodnom takmičenju iz oblasti Međunarodnog javnog prava, a 2007. godine dobio je prvu nagradu Alan Votson fondacije za projekat "Dušanov zakonik i pravni transkripti".

Osnivač je, a u periodu od 2011. do 2012, bio je i predsednik Srpskog kulturnog kola "Despot Stefan Lazarević". Od 2010. godine predsednik je Instituta "Oratoria" - Cenar za retoriku. Takođe, od 2003. godine je član, a od 2005. godine sekretar Kluba ljubitelja antičkog i rimskog prava "Forum Romanum" Pravnog fakulteta.

Od 2005. do 2009. godine bio je angažovan u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, kao osoba odgovorna za organizaciju svih važnijih dešavanja. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2009. postaje saradnik u nastavi na predmetu Uporedna pravna tradicija i predmetu Nacionalna istorija države i prava, a 2010. izabran je za asistenta na tim predmetima.

nikola-selakovic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Pored srpskog jezika, vlada engleskim i solidno govori francuski i italijanski, a poznaje i osnove grčkog i starogrčkog jezika.

U politiku aktivno ulazi 2008. godine, kada, prilikom osnivanja Srpske napredne stranke (SNS) postaje njen član. Član je Glavnog i Izvršnog odbora i predsednik je Pravnog saveta Stranke. U septembru 2012. izabran je za člana Predsedništva SNS.

U julu 2012. godine izabran je za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije. Istovremeno, postaje član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, a sada dobija titulu ministra spoljnih poslova Republike Srbije.

Nova Vlada Republike Srbije

Nakon parlamentarnih izbora koji su održani u junu mandat za sastav buduće vlade Srbije dobila je Ana Brnabić i Vlada je formirana u okviru zakonskog roka koji traje do trećeg novembra. Kako je predsednik Vučić najavio, buduća Vlada imaće ograničeno trajanje, dok će novi Vladini funkcioneri imati priliku da ostvare ciljeve koji su pred njima za manje od dve godine, tačnije do narendih  predsedničkih izbora 2022. godine uz koje će biti raspisani i parlamentarni izbori. Pored toga, nova Vlada obuhvata i tri nova ministarstva, kao i to da 50 odsto od ukupnih funkcionera u Vladi čine žene.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd