fbpx
Skip to main content
Vojislav Šešelj, Andrej Plenković

Ne libi se ničeg: Plenković koristi Šešelja da SABOTIRA Srbiju, evo šta je sada smislio

Foto: SD/ilustracija
U junu se stvar lomi?

Hrvatska preti da će blokirati pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji ukoliko lider radikala Vojislav Šešelj do juna ostane poslanik u Skupštini Srbije!

Kako je potvrđeno u više diplomatskih izvora, Zagreb će krajem juna, za kada je planirano otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, staviti veto na dalje pregovore sa Beogradom.

Plenkovićev plan

Ovoga puta kao izgovor za obračun sa Srbijom iskoristiće "slučaj Šešelj" i tražiće da predsednik SRS bude izbačen iz parlamenta zbog osuđujuće presude Haškog tribunala.

Prema rečima odlično obaveštenog diplomatskog izvora, ovakav plan skovan je u kabinetu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, koji se poslednjih meseci ističe antisrpskim stavovima.

Ameri hoće da naprave HAOS na Balkanu: Klintonovi opet NAPADAJU Srbiju

- Hrvatska je do sada u nekoliko navrata uslovljavala i pokušavala da blokira Srbiju na putu ka EU. Čim Zagrebu nešto nije po volji, oni pokrenu mehanizam po kome kao članovi Unije imaju pravo da ne daju saglasnost za otvaranje ili zatvaranje određenog poglavlja. Tako i sada planiraju da "slučaj Šešelj" iskoriste kao izgovor i povod za novi obračun sa Beogradom - kaže izvor.

Ove informacije indirektno je potvrdila i Marija Pejčinović Burić, hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova, koja je izjavila da Šešelj ni pod kojim uslovima ne može ostati u parlamentu ukoliko Srbija želi u EU.

- Šešelj je osuđeni ratni zločinac i ne sme biti u Skupštini. Očekujemo da Srbija koja želi članstvo u EU poštuje zakone i vladavinu prava - navela je hrvatska ministarka.

Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Foto: Srbija Danas

Ovo nije prvi put da Hrvatska pokušava da blokira Srbiju, a glavni argument im je uvek da "nije ostvaren napredak u vladavini prava i reformi pravosuđa".

Komentarišući najnovije pretnje iz komšiluka, Vojislav Šešelj u svom stilu kaže da je "odlična stvar što Hrvati zbog njega koče ulazak Srbije u EU".

- Hrvati su još pre nekoliko dana saopštili da nećemo ući u EU sve dok sam ja poslanik. Tako da nema ništa od Evrope do 2038. godine, pošto sam odlučio da živim još najmanje 20 godina i da sve to vreme budem poslanik. Ali može da se desi da odlučim da živim i duže. Povremeno ću nastaviti da palim hrvatska obeležja, pošto volim da gledam Hrvatsku kako bukti - odlučan je Šešelj, koji ne namerava ni da se povuče iz Skupštine:
- Po zakonu, poslanici ne mogu biti samo oni koji tek treba da idu na izdržavanje kazne, a ne oni koji su kaznu odslužili...

Ne biraju sredstva

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da će Hrvati koristiti sva sredstva da spreče srpsko napredovanje ka EU.
- Hrvatska će na sve moguće načine da sprečava ulazak Srbije u EU. Otežavaće proces pristupanja kad god im se ukaže prilika. Takođe, iskoristiće svaki izgovor, pa i ovaj za Šešelja i sva druga otvorena pitanja od granice do prava manjine da Srbiju izbace sa puta ka EU - zaključuje Milivojević.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd