Skip to main content
Ramuš Haradinaj

NEĆE MU PROĆI: Haradinaju albanski pasoš NIŠTA NE VREDI, to ne utiče na izručenje

Foto: Tanjug
Kako objašnjavaju u Ministarstvu pravde, državljanstvo nije osnov za traženje ekstradicije

Ramuš Haradinaj, nekadašnji vođa OVK koji u Francuskoj čeka odluku suda da li će biti izručen Srbiji koja ga tereti za ratne zločine, ne može biti prosleđen Albaniji samo zbog toga što je u ponedeljak dobio državljanstvo ove zemlje, piše beogradska štampa.

Naime, kako objašnjavaju u Ministarstvu pravde, državljanstvo nije osnov za traženje ekstradicije.

- Postupak protiv Haradinaja pokrenut je u Srbiji, zbog čega je irelevantno to što je u međuvremenu dobio državljanstvo Albanije. O tome kako će lice biti izručeno odlučuje država kojoj je podneta molba za izručenje, u ovom slučaju Francuska. Dakle, protiv Haradinaja je pokrenut postupak u Srbiji i Srbija ga traži nezavisno od toga čije državljanstvo ima - rečeno je u Ministarstvu pravde.

KLJUČNI SVEDOK PROTIV HARADINAJA! Ženu su mi silovali, a Srbe klali!

Ramuš Haradinaj
Foto: Profimedia

Čim je objavljeno da će Haradinaj dobiti dokumenta iz Tirane, pojavile su se spekulacije da bi on već sutra, za kada je zakazano novo, četvrto, ročište u Apelacionom sudu u Kolmaru, mogao biti izručen Albaniji, jer je postao njihov državljanin.

Ovakav scenario, međutim, otvara pitanje po kom osnovu bi bio izvođilv takav rasplet i da li Srbija i Albanija imaju sporazum kojim se optuženima za ratne zločine u jednoj zemlji, sudi u drugoj, čiji su državljani.

U Ministarstvu pravde kažu da takav sporazum ne postoji, a kako ukazuju, odluku o eventualnom ustupanju može doneti samo nadležni sud, što je u ovom slučaju Viši sud u Beogradu i dodaju da "bez obzira na nepostojanje ugovora, sud je taj koji donosi konačnu odluku da li će neko suđenje biti ustupljeno ili ne".

Vulin: Nisu svi Albanci teroristi, ali Ramuš Haradinaj i pripadnici OVK jesu!

suđenje
Foto: Profimedia/ilustracija

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milana Škulić kaže da Francuska odlučuje o zahtevu za ekstradiciju Srbije na osnovu dokaza koje je Srbija podnela.

- Državljanstvo tu uopšte nije od značaja. Bilo bi samo u slučaju da je Haradinaj državljanin Francuske, a državljanstvo Albanije bilo bi značajno ako bi ga Albanija krivično gonila - rekao je on.

Takođe, kako je objasnio, ako bi dve ili više država tražile ekstradiciju, onda se uzima i državljanstvo u ozbzir kada se odlučuje kojoj državi će se dati, ali ni tada kao ključni argument.

- Srpski zakoni se primenjuju na svakoga ko je učinio krivično delo i Francuska može izručiti Haradinaja Srbiji bez obzira na to čiji je on državljanin - kaže Škulić.

Pravno gledano, to što je Haradinaj dobio državljanstvo Albanije ne može da bude od uticaja na odluku suda u Kolmaru, kaže on i dodaje da je ovde reč o jednoj vrsti političke manipulacije i provokacije, bez ikakvog pravnog efekta.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd