Skip to main content
Grci

NEĆETE UBIJATI SRBE: 1999. Grci legli na pistu da spreče avion da poleti ka Jugoslaviji

Foto: Profimedia/ilustracija
Predvodio ih je Janis Trepeklis

Pre 19 godina, u vreme NATO bombardovanja Jugoslavije, grčki narod pokazao je natčovečnu solidarnost prema Srbima. 

Kada je agresija već uzela maha, negde početkom aprila na aerodrom "Kapodistrijas" na Krfu sleteo je vojni avion bez jasnih obeležja. Vest o tome brzo se proširila grčkim ostrvom, pa su se građani, ubeđeni da je reč o NATO avionu, uputili na aerodrom, gnevni što se koristi za bombardovanje Srba. Više od 4.000 Krfljana probilo je ogradu aerodroma i svesno mu nanelo štetu, na pragu turističke sezone od koje inače i žive. Polegali su na pistu kako bi sprečili da avion poleti. 

Željko Popović, Srbin koji već 24 godine živi na Krfu I predsednik krfskog društva grčko-srpskog prijateljstva, kaže da su zbog Srba organizovane najveće demonstracije u istoriji ovog ostrva. 

- Kada su građani čuli da je taj avion sleteo, odmah su izleteli na ulice i uputili se ka aerodromu. Predvodio ih je Janis Trepeklis, kome se i sudilo za remećenje vazdušnog saobraćaja, a koji je 12 godina kasnije postao i gradonačelnih Krfa. Meštani su probili ogradu i legli na pistu. Opsada je trajala skoro čitav dan, intervenisala je i policija, koja je uklonila protestante - priča Popović.

NAJVEĆA TRAGEDIJA U SRBIJI: Milicu je majka spremala da zaspi, a bombama su je uspavali zauvek

Međutim, tu se protesti nisu završili.

- Kada su ih oterali sa aerodroma, građani su se već okupili na glavnom trgu u još većem broju. Prema procenama, bilo je oko 16.000 ljudi I to su najmasovnije demonstracije u istoriji Krfa – tvrdi Popović.

Prema njegovim rečima, ni danas nije utvrđeno kojoj je vojsci pripadala misteriozna letelica.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Grmljavina sa jakom kišom
19 Beograd