fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

"Nema manje zemlje koja je sa većim ugledom boravila u Davosu": Kako je Srbija postala ravnopravan član Foruma?

Foto: Tanjug
Svetski ekonomski forum u Davosu, koji je trajao od 22. do 25. januara, i ove godine je okupio uticajne ljude iz sveta ekonomije i politike, među kojima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Od utorka je održano niz panela i sesija, na kojima su učesnici govorili o aktuelnim pitanjima iz ekonomije i drugih područja.

Predsednik Srbije imao je veliki broj bilateralnih sastanaka sa predstavnicima svetske političke i biznis zajednice, uključujući i nove potencijalne partnere naše zemlje, i to je bila prilika, kako je novinarima preneo Aleksandar Vučić, da se čuje dosta toga o Srbiji, njenim izazovima i planovima. 

Ovako su srpski piloti dočekali Putina: Ispričali CELU PROCEDURU, pa otkrili STROGO ČUVANU TAJNU

Vučić se tako susreo sa veoma značajnim ličnostima, među kojima prednjači Angela Merkel. To je bio njihov 15. susret do sada, uključujući i vreme kada je bio premijer.

Na sastanku Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel pored Kosova, ekonomske saradnje i evrointegracija Srbije, razgovarli su i o ponovnom dolasku "najmoćnije žene Evrope" u Beograd, a kancelarka Angela Merkel pozvala je predsednika Srbije da ponovo poseti Berlin.

Vučić je dodao da su razgovarali o svim važnim pitanjima u odnosima Srbije i Nemačke i konstatovali da su se dve zemlje približile trgovinskoj razmeni od gotovo pet milijardi evra, kao i da je Nemačka ubedljivo najznačajniji trgovinski partner Srbije.

Ništa manje važan susret, predsednik je imao i sa Anegret Kramp Karenbauer, partijskom naslednicom Angele Merkel, od koje je zatražio dalju podršku Nemačke Srbiji:

- Čini mi se da ona razume koliko mi očekujemo od Nemačke i koliko se nadamo da nam pomogne, ne samo na našem evroskom putu, već i u podršci i stabilizaciji prilika na Balkanu - istakao je predsednik.

Takođe, jedan od važnijih susreta bio je svakako i sa austrijskim kancelarom Sebastijnom Kurcom, a u susretu sa Vučićem,  preneo je poruku da je Austrija zagovornik ukidanja taksi koje je samoproglašeno Kosovo uvelo Srbiji.

sebastijan-kurc
Srbija Danas / Jelena Obradović

Istom putanjom išao je i susret sa Evropskim komesarom za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesom Hanom o situaciji u regionu i evropskom putu Srbije.

Dvojica sagovornika saglasili su se da je dobro što je zapadni Balkan ponovo u fokusu EU, posebno tokom bugarskog predsedavanja Unijom.  

Vučić i Han su razgovarali i o dijalogu Beograda i Prištine, navodeći da je važno da u budućnosti i Beograd i Priština imaju realan, ozbiljan i odgovoran pristup.

Posebno treba istaći sastanake sa predstavnicima svetske političke i biznis zajednice, uključujući i nove potencijalne partnere naše zemlje, kao i sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj, koja finasira izgradnju pojedinih puteva u Srbiji, kao i sa predstavnicima kompanije Al Dahra i to je bila prilika, kako je novinarima preneo Aleksandar Vučić, da se čuje dosta toga o Srbiji, njenim izazovima i planovima.

Vučić je kazao da se sastao sa predstavnicima EBRD koja ima udeo u Komercijalnoj banci:

- Bilo je nesuglasica u prošlosti i gledamo da to sve rešimo. EBRD nam finansira sa 64 milina evra put prema Pločniku, to je Niš - Beloljin i gledamo kako da uradimo uradimo ostalih 37 kilometara autoputa do Merdara.

Predsednik Srbije se sastao i sa Evropskom investicionom bankom koja nas takođe finansira, kako kaže, sa 91 milion evra, a od kojih smo dobili i investicioni grant zahavaljujući zalaganju Angele Merkel od 41 milon evra, plus kompletnu projektna dokumentaciju.

- Taj autoput će mnogo značiti za našu Toplicu i naš narod na KiM - istakao je Vučić.

Takođe, sastao se i sa predstavnicima kompanije "Rio Tinto", koji su ga obavestili da se dobro realizuje projekat "Jadar", na kojem rade u Srbiji, a da ih je on zamolio da nastave i ubrzaju radove, jer je to od ogromnog značaja za našu zemlju.

Vučić je istakao da procene pokazuju da bi od 2024. godine, kada se, inače, očekuje početak prozivodnje u rudniku jadarita, u zapadnoj Srbiji mogao da radi veliki broj ljudi.

Predsednik Vučić susreo se u Davosu i sa Volfgangom Išingerom, nemačkim diplomatom i ambasadorom Nemačke u Velikoj Britaniji, sa bivšim sekretarom SAD, Džonom Kerijem, kao i sa makedonskim premijerom Zoranim Zaevim, a učestvovao je i na panelu o medijima uz vodeća imena iz te sfere.

Analitičar Božidar Spasić kaže da je Davos 5 dana predstavljao svetski centar, ne samo političke i ekonomske moći, već i generalno centar svetske moći u kojima se donose zaključci, odluke i dogovaraju stvari koje su od opšteg značaja.

- Mi možemo sa sigurnošću tvrditi da je ovaj početak godine fantastičan. Predsednik Vučić je na Davosu samo potvrdio svoj veliki međunarodni ugled i reputacuiju koju je stekao. Dokaz toga je što se Davos dogodio nekoliko dana nakon posete predsednika Putina, čime je još jednom potvrđen veliki značaj koji svetski državnici, pa i svetski forumi daju Srbiji - rekao je Spasić.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel
Foto: Tanjug / AP/Markus Schreiber

Posebno se osvrnuo na sastanak sa Angelom Merkel, za koji je rekao da je to bila "redovna bila konsultacija sa nemačkim ekonomskim, a usput i politički značajnim partnerima, iako se politike razlikuju po pitanju KiM".

- Iz razgovora sa Merkelovom nesporna je činjenica da je predsednik Vučić dobio podršku za nastavak ekonomskih reformi, osuđene su takse koje je Priština uvela, a to što Priština ne reaguje na te takse čak ni na upozorenje Angele Merkel, to će se kad tad njima obiti o glavu. Sama činjenica da se Vučić veoma komontno ponaša među velikim državnicima, a ovde uzimo za primer  njegovo prisustvo predavanju velikog prijatelja Srbije japanskog premijera Šinzo Abea, je dokaz da Srbija ima prijatelje i van EU i pored Rusije i Kine - objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, svi susreti, pa i sa predstavnicima EU, od kojih se izdvaja susret sa Hanom, su od velike važnosti, ali pored sastanka sa Merkel, posebno se ističe susret sa predstavnicima bankarskih sistema koji ocenjuju ekonomsku moć država.

bozidar-spasic
Srbija Danas / Jelena Obradović

- Upravo položaj Srbije na listama ekonomskih sistema daje za pravo da Vučić može ravnopravno i bez ikakvog „moljakanja“ već na ravnopravnoj bazi da zahteva ili da traži i dogovara se oko toga koji bi bili naši dalji ekonomski potezi koji bi omogućili porat BDP-a - ocenjuje analitičar i dodaje:

- Nema manje zemlje na svetu koja je sa većim ugledom boravila u Davosu, zahvaljujući upravo lideru kakav je Aleksandr Vučić koji je, zbilja, potvrdio da je definitivno lider čitavog Balkana. Mislim da je ovo odličan početak za međunarodni položaj i ugled Srbije - istakao je Spasić

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Krešimir's picture

Krešimir

Hrvat sam ali zavidim Vučiću...Stvarno je rođen za lidera i mislim da srbija na čelu sa njim može samo uzlaznom putanjom...Kamo sreće da onaj naš Plenković bude bar pola od Vučića ali nismo mi te sreće...

2 | 0
Berislav's picture

Berislav

Kada si tako dugačak, dobro se sagneš, pa te svuda prime, a ponekad ga i primiš.

0 | 1

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
17 Beograd