Skip to main content
Srbija i Evropska unija

Nemačka desnica neće Srbiju u EU! Spremaju referendum, a ovo je naša OPCIJA!

Foto: Profimedia/ilustracija
Stručnjaci objašnjavaju da Nemci u sve većem broju strahuju od "balknizacije" EU

Poslanici desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD), najveće opozicionegrupacije u Bundestagu, traže da se po hitnom postupku usvoji zakon po kome bi u ovoj zemlji bilo obavezno raspisivanje referenduma o članstvu zemalja Zapadnog Balkana  u Evropskoj uniji.

Putin će ispuniti SVETI ZAVET: Za Srbe ću biti novi Romanov! Ruski predsednik nastavlja CARSKU TRADICIJU

Stručnjaci objašnjavaju da Nemci u sve većem broju strahuju od "balknizacije" EU i da će zato na sve načine pokušati da spreče prijem novih članova, pa samim tim i Srbije. Poslanik u Bundestagu Zigbert Derze kaže da će AfP uskoro organizovati "narodni referendum".

Vučić o rešenju kosovskog pitanja: Ne mogu protiv VOLJE NARODA, ali želim da svi GRAĐANI ZAPAMTE JEDNO!

- Učlanjenje država Zapadnog Balkana u EU donosi promene u pravcu balkanizcije EU, što nikako ne želimo. Prethodno moramo da pitamo da li je narod saglasan. Smatramo da je Junkerov datum za prijem novih članica do 2025. godine iluzoran i kontraproduktivan. Zapadni Balkan ima velike probleme sa korupcijom i organizovanim kriminalom - podvlači Dreze.

Evropska unija
Zastavice Evropske unije
Foto: Profimedia

Komentarišući ove navode, spoljnopolitički analitičar Milan Mišić podseća da kad Srbija zatvori sva pristupna poglavlja i usvoji sve evropske zakone, mora da čeka da njen ulazak u EU verifikuje svih 28 država članica.

- To što traži AfD, kao najveća rastuća opoziciona snaga u nemačkoj, još nije obavezujuće. Oni žele da ograniće broj zemalja u EU, ali to je tema o kojoj će se tek razgovarati... Procena jeste da su evrospkim vratima trenutno najbliži Srbija i Crna Gora, Ali smo i dalje daleko od ispunjenja uslova  i otvaranja svih poglavlja - podvlači Mišić.

Analitičar Stevica Deđanski naglašava  da je AfD stranka u usponu, koja svoj uspeh gradi na evroskepticizmu.

- Kako se sada kreću stvari u Evropi i oko Evrope, najverovatnije će biti pooštreni uslovi za ulazak u EU i pitanja da li će uopšte biti proširenja članstva. Srbija ne može da utiče na to. Ovo svakako jeste upozorenje da treba da tražimo alternativni put  i budemo svesni da EU nije jedina opcija - zaključuje Deđanski.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd