fbpx
Skip to main content
Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan

Nemačka TAJNA SLUŽBA pokrenula akciju "Sultan": Glavni zadatak - PROTERATI Erdogana iz Srbije

Foto: Profimedia
Obaveštajci BND već uveliko na terenu

Nemačka obaveštajna služba (BND) pokrenula je akciju “Sultan”! Cilj je po svako cenu zaustaviti turski uticaj na Balkanu, a glavna meta im je Srbija. Iako našoj zemlji neće direktno zabraniti saradnju sa Turskom, nemačka kancelarka Angela Merkel neće dozvoliti priliv novca iz te zemlje, kao ni dolazak njihovih investicija u Srbiju, ali ni jačanje diplomatskih odnosa.

Pune dve godine, Nemačka i Turska vode rat, te jačanje odnosa Beograda i Ankare predstavlja prst u oku Berlinu. Posle nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, Nemačka je rešila da pokrene odavno pripremljenu akciju za suzbijanje uticaja Turske na Balkanu.

Aleksandar Vučić, Redžep Tajip Erdogan
Aleksandar Vučić, Redžep Tajip Erdogan
Foto: Profimedia

- Berlin ima ozbiljnu i razgranatu obaveštajnu mrežu. Njihovi ljudi, i to dodatni broj obaveštajaca, već su na terenu i uveliko rade na ovoj akciji i značajno su pojačali delovanje u Srbiji. Vlast u Beogradu će biti pod dodatnim pritiskom i sa istoka i sa zapada. Poruka Beogradu biće jasna: Ako želite i dalje u EU, ne možete da budete partner sa diktatorskim režimom Erdogana - otkriva sagovornik Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura.

- Primera radi, muslimani u Sandžaku su podeljeni na one za turskog predsednika i protiv njega, finansije, logistika, kao i svaka druga pomoć ići će ka Erdoganovim suparnicima. Taj model neutralisanja primenjivaće se i na ostatak Srbije - navodi izvor.

Da nema sumnje da Nemačka svim silama pokušava da udalji Tursku od naše zemlje, potvrđuje i profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić.

Angela Merkel
Foto: Profimedia/ilustracija

- I nemačke i američke službe su sada usmerene da saznaju kakvi su odnosi između Vučića i Erdogana, kao i Beograda i Ankare. Turska je, naime, praktično 2016. smenom turskog premijera Ahmeta Davutoglua i obnavljanjem odnosa as Rusijom ispala iz zapadnog jata. Dobri odnosi sa Rusijom oznacili su i odustajanje od neoosmanske politike na Balkanu, koju je podržavao Zapad, odnosno bio je pod njegovom kontrolom. Zato Zapadu sada smeta prisustvo Turske na Balkanu bez njihove kontrole - objašnjava Perišić.

Kako dodaje, nemačke, a generalno i sve zapadne službe strahuju da će preko turske ekonomske ekspanzije na Balkanu intevizirati i saradnja sa Kinom, što opet Zapad ne želi da dozvoli.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19