Skip to main content
Nenad Popović

Popović u Bugarskoj: Srbija gradi ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju (FOTO)

Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj
"Želimo čvršću regionalnu integraciju u oblasti inovacija"

Potrebno nam je čvrće regionalno povezivanje i integracija u oblasti inovacija. To je šansa za ekonomski rast čitavog regiona Balkana, poručio je danas u Sofiji Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

On je, otvarajući regionalnu konferenciju "IT Hub connect" u Sofiji, koja se odrzava uz podršku vlada Bugarske, SAD i Indije, pozvao zemlje regiona da pokrenu zajedničku inicijativu za izradu regionalne strategije za razvoj inovacija i digitalizaciju industrije.

- To bi bila jedinstvena platforma koja bi nam omogućila da udružimo i maksimalno iskoristimo svoje pojedinačne kapacitete u cilju podizanja konkurentnosti čitavog regiona - rekao je Popović.

Nenad Popović
Nenad Popović
Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

Ministar je naveo da je Srbija u 2017. godini ostvarila rast izvoza IT usluga od 22 odsto u odnosu na 2016. godinu i da je prošle godine prvi put izvoz IT usluga u Srbiji bio veći od izvoza voća i povrća.

- Rast koji Srbija ostvaruje, posebno u oblasti digitalizacije, posledica je strateškog opredeljenja naše države da gradi ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju - rekao je Popović.

Nezavisnost Kosova POSTIGNUTA BOMBAMA

On je istakao da je Srbija ove godine obezbedila pet puta veći budžet za ulaganja u inovacionu infrastrukturu i razvoj inovacionog preduzetništva.

- Na teritoriji naše zemlje u ovom trenutku realizuje se izgradnja dva inovaciona i naučno tehnološka parka poslednje generacije u Nišu i Novom Sadu. Realizuje se izgradnja važne inovacione infrastrukture u Beogradu. A ove godine pokrećemo i program za izgradnju regionalnih inovacionih startap centara na teritoriji čitave Srbije - istakao je Popović.

Nenad Popović
Nenad Popović
Foto: Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj

On je naveo da važnu ulogu u strategiji razvoja inovacionog ekosistema Srbije imaju i programi za razvoj ženskog inovacionog i IT preduzetništva.

- Želimo da podstaknemo žene da se u većoj meri obrazuju za IT stručnjake, kao i da ih ohrabrimo da pokrenu sopstvene preduzetničke inovacione i tehnološke kompanije - poručio je Popović.

Popović OŠTRO: Optužbe Velike Britanije protiv Rusije neutemeljene i bez ikakvog dokaza (VIDEO)

Tokom posete Sofiji ministar Popović je imao odvojene susrete sa komesarkom Evropske unije za digitalnu ekonomiju i društvo, Marijom Gabrijel, ministrom ekonomije Bugarske Emilom Karanikolovim, kao i ministrom za informaciono društvo i administraciju Makedonije Damjanom Mančevskim.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd