fbpx
Skip to main content
Kafa

Nesvakidašnja radionica Doma zdravlja Voždovac: "Uz šoljicu o smrti"

Foto: Profimedia
Glavni cilj je podizanje društvene svesti o značaju palijativne medicine

Hajde da pričamo o smrti uz kafu, čaj i slatkiše! Iako zvuči neobično, upravo će ovako izgledati akcija "Uz šoljicu o smrti" koju organizuje Odsek za kućno lečenje, negu i palijativno zbrinjavanje Doma zdravlja Voždovac, sa ciljem da se kroz neformalnu atmosferu razgovara o smrti i odagna strah od kraja života.

U okviru akcije će se održati serija sastanaka na kojima će učesnici iznositi svoje misli, stavove i strahove o pojmu smrti, a prvi, "nulti" biće održan 22. marta.

Dom za stara lica
Foto: Profimedia

- Sastanci neće imati medicinski karakter, nisu nužno edukativni već će poslužiti za razmenu ličnih ideja i pogleda na različite teme koje prate suočavanje sa krajem života - ističe jedan od organizatora dr Nemanja Milovanović.

- Cilj akcije je da ublaži poimanje smrti u bilo kom kontekstu. Ideja za ovu radionicu potiče od svetskog koncepta "Kafić smrti", ali nam je to zvučalo pregrubo, pa smo promenili ime.

Prema rečima našeg sagovornika, ova priča je krajnje humana i altruistička.

- Trebalo bi da podignemo društvenu svest o značaju palijativne medicine, a kada govorimo o smrti i umiranju, mi promovišemo život - zaključuje dr Milovanović.

- Nesvakidašnja serija sastanaka je namenjena ljudima koji se plaše umiranja i žele da to podele sa drugima, čuju tuđa mišljenja, ljudima koji se ne plaše ovog čina ali žele da shvate taj strah i pomognu drugima koji su uplašeni ili suočeni sa smrću - kaže dr Milovanović.

- Planirano je da moderatori budu psihijatri, psiholozi, sociolozi i duhovnici - navodi on.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
1 Beograd