fbpx
Skip to main content
vrtić

Nevakcinisana deca će moći u vrtić, ali samo ako se ispuni jedan USLOV

Foto: Profimedia
Vakcinacija je obavezna

Od sada će se potvrde za upis dece u predškolske ustanove izdavati uz napomenu ako dete nije vakcinisano.

Svom detetu (ne) želi dobro: Majka traži od suda da spreči vakcinaciju njenog sina!

Oglasilo se Ministarstvo zdravlja: U ova DVA SLUČAJA nevakcinisana deca mogu u vrtić

To je rekla vršiteljka dužnosti direktora Institutа zа jаvno zdrаvlje Srbije "Dr Milаn Jovаnović Bаtut" Vericа Jovаnović i apelovala na roditelje da vakcinišu svoju decu.

- Apelujem na roditelje da obave imunizaciju svoje dece jer to je put u sigurnost i prava odluka - kazala je Verica Jovanović na skupu "Mikrobiološkа dijаgnostikа u nаdzoru nаd zаrаznim bolestimа u Srbiji - izаzovi 21. vekа" u Beogradu. 

vakcina
Foto: Profimedia/ilustracija

Upitana da li predškolska ustanova ima pravo da odbije dete koje je došlo s potvrdom da nije vakcinisano, Jovanovićeva je kazala da svaka zdravstvena i prosvetna ustanova ima jednu misiju, a to je da decu treba vakcinisati, a kada dete napuni 14 godina, onda ponovo. 

- Vakcina protiv morbila nam je potrebna, jer je to u interesu svih građaja Srbije - istakla je Jovanovićeva. 

Držаvni sekretаr Ministаrstva zdrаvljа Ferenc Vicko kazao je da je u Srbiji stvoren zdravstveni sistem koji će onemogućiti da roditelji izbegnu vakcinaciju i dodao da je jasna zakonska regulativa, a to je da je vakcinacija obavezna. 

Briga o zdravlju: Od sledeće godine uvodi se još jedna obavezna vakcina

- Zakonska regulativa je jasna i vakcinacija je obavezna, imamo 11 vakcina koje spadaju u kalendar obavezne vakcinacije, a imamo i sistem koji onemogućuje da roditelji izbegnu vakcinaciju, sem kad se radi o medicinski opravdanim indikacijama - rekao je Vicko. 

Dodao je da se sa morbilama "digla prašina" i da to ne treba da se dešava. 

- Neke bolesti smo zaboravili, ne jer ih nema, nego jer imamo efikasno sredstvo u borbu protiv njih. Obuhvat vakcinacije mora biti na adekvatnom nivou jer ako ga nema, onda izlažemo opasnosti i one koji iz medicinskih razloga ne mogu da prime tu vakcinu, i onda lako dolazi do epidemije i do neželjenih ishoda - rekao je Vicko.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd