Skip to main content
Sava Janjić

Nije ni čudo da je protiv Vučića: Sava Janjić OPTUŽIO Srbe da su krivi za rat na KiM

Foto: Facebook/Printscreen/Сава Јањић
Iguman Visokih Dečana davao sporne izjave u prošlosti

Iguman Sava Janjić, danas žestoki protivnik ideje o razgraničenju sa Albancima na KiM, dao je 1999. godine intervju u kojem je objasnio da su za rat na Kosovu i Metohiji krivi Srbi.

On je tada "objasnio" da su Srbi izazvali rat na Kosovu prekomernom upotrebom sile.

- Sve je počelo u Prekazu kad je ubijeno četrdesetak ljudi iz porodice Jašari. Ta akcija u Prekazu je od ključnog značaja. U toj akciji upotrebljena je nesrazmerno jaka sila i stradalo je mnogo osoba koje nisu mogle biti nazvane teroristima. Krvavi leševi su bili izloženi pred novinarima. Albanci su reagovali na to na način koji se mogao očekivati i potpunom rešenošću da se pobuna nastavi. Teroristički napadi ubrzo su prerasli u oružanu pobunu - rekao je tada Sava Janjić.

I to nije sve. Iguman Sava Janjić se još 1998. godine zalagao za to da Slobodan Milošević, Ratko Mladić i Radovan Karadžić budu izručeni Međunarodnom sudu u Hagu.

On je to istakao u intervjuu "Njujork tajmsu" godinu dana pre sukoba na KiM.

- Kada bi video Miloševića u Hagu bio bi srećan. Kada bi u Hag otišli i Mladić i Karadžić to bi bio samo početak - otvoreno je priznao Sava Janjić.

Nakon svega ovoga što je izrekao o srpskom narodu i o KiM ne treba da nas čudi što se iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić zalaže za celovito i nezavisno Kosovo, protiveći se ideji predsednika Aleksandra Vučića o razgraničenju sa Albancima na KiM.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd