Skip to main content
Ivica Dačić

"TO NIJE U MOJOJ PRIRODI..." Dačić istakao šta je zadatak NOVE VLADE, pa uputio jasnu poruku opoziciji

Tanjug/​Rade Prelić
Dačić je rekao da to ipak nije prioritet već je na prvom mesta da skupština radi efikasno i odražava državno jedinstvo.

Izbor na mesto predsednika parlamenta je rezultat viđenja predsednika Aleksandra Vučića neke moje uloge kao šefa druge partije po snazi, a ljudi moraju da shvate da funkcija ne čini čoveka, nego čovek čini tu funkciju, izjavio je danas novi predsednik Skupštine Srbije i predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić.

POČELA DEBATA O SASTAVU NOVE VLADE: Predlog zakona o ministarstvima na dnevnom redu (VIDEO)

POČELA DEBATA O SASTAVU NOVE VLADE: Predlog zakona o ministarstvima na dnevnom redu (VIDEO)

NOVA ZADUŽENJA U SKUPŠTINI SRBIJE! Formirano 18 odbora, poznato ko će biti na njihovom čelu

NOVA ZADUŽENJA U SKUPŠTINI SRBIJE! Formirano 18 odbora, poznato ko će biti na njihovom čelu

LAZANSKI OTKRIVA KO IMA VEĆU ŠANSU! Da li iz krvavog sukoba kao POBEDNIK izlazi Jermenija ili Azerbejdžan? (VIDEO)

LAZANSKI OTKRIVA KO IMA VEĆU ŠANSU! Da li iz krvavog sukoba kao POBEDNIK izlazi Jermenija ili Azerbejdžan? (VIDEO)

- Ako neko misli da ću biti protokolarni predsednik parlamenta, to jednostavno nije u mojoj prirodi - rekao je Dačić na TV Hepi i istakao da su oni koji govore da je mesto predsednika skupštine degradacija, ili politički diletanti, ili zlobnici.

Dodao je da nije željan izvršne vlasti u smislu poluga koje ona ima jer je zakonodavna vlast u samom vrhu u sistemu podele vlasti pošto iza nje stoji narodna volja i ocenio da je ovo je najviša funkcija na kojoj je do sada bio.

Dačić je ukazao i da je njegov izbor na mesto predsednika skupštine rezultat pre svega Vučićevog sagledavanja budućih međusobnih odnosa i potrebe da sve institucije vlasti izgrađuju svoj vrhunski autoritet i legitimitet.

Podsetio da je prvi put ušao u parlament kao poslanik 1992. godine, a da se od 1990. nije desilo da neki predsednik stranke bude predsednik skupštine.

- Dosta dugo smo razgovarali kakva bi politička kombinacija mogla da se napravi, imajući u vidu skore izbore koji nas čekaju 2022. godine - rekao je Dačić i dodao da očekuje sve izbore osim lokalnih i pokrajinskih.

On je ocenio da parlament ima i veliku odgovornost u uslovima kada postoje određene tenzije i dodao treba da bude mesto gde se odvija dijalog, mesto sa kim će razgovarati i međunarodni faktori.

Dodao je i da predstavnici Evropskog parlamenta govore da je za njih partner parlament Srbije.

Na pitanje o političkom životu bez opozicije u parlamentu odgovorio je da nije u njegovoj nadleženosti da nekog uvodi u parlament, i da o tome treba da razmišljaju političke stranke.

On je podsetio da je kao najmlađi poslanik još 1992. učestvovao u okruglim stolovima sa opozicijom kada je na opozicioni zahtev uveden cenzus od pet odsto, i dodao da da sada nije spušten cenzus na tri posto, SPAS Aleksandra Šapića ne bi uspeo da uđe u skupštinu.

- Ovde je i naš cilj da vidimo kakve to imaju primedbe druge neke stranke vezano i za izborni proces i za zakone. Veoma je važno da se raspravlja i o svim otvorenim pitanjima u našem društvu koje nisu samo političkog karaktera, već su društvenog značaja. Parlament je to mesto gde bi trebalo da se čuju svi glasovi koji postoje u našem drustvu - rekao je Dačić.

Ocenio je i da je dobro što je Muamer Zukorlić prihvatio mesto potpredsednika skupštine jer je on na neki način sada opozicija.

- Naša opozicija treba da se pita u kakvu su situaciju sebe doveli, jer će gledati skupštinsku raspravu na televiziji - rekao je Dačić.

Predsednik skupštine najavio je da će danas biti usvojen Zakon o ministarstvima, i da će biti birani novi ministri.

On se saglasio da je jedan od značajnih ciljeva borba protiv organizovanog kiriminala, nasilja i mafije, za šta je potreban niz kadrovskih odluka kao i sagledavanje niza zakonskih i podzakonskih rešenja neophodnih za tu borbu.

Izborom na mesto predsednika Skupštine nije se, kaže, žrtvovao za druge jer je došao na višu funkciju.

- Ja sam prošao sve to u izvršnoj vlasti. Predsednik skupštine je druga ličnost (u državi) po protokolu, to je tako zbog značaja institucije same skupštine - rekao je on.

Dodao je da predstoji razgovor oko toga šta je u ovom trennutku najbolje da obavljaju kadrovi SPS-a u novoj Vladi Srbije..

Smatra da je njegov izbor strateška odluka i da će skupština delovati zajedno i operativno sa predsednikom Vučićem i Vladom Srbije kroz koordinaciju svih aktivnosti.

- U Srbiju dolazi ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov u dogovoru s predsednikom Vučićem i on je zatražio da dođe u skupštinu. Značajno je da skupština ima međunarodnu aktivnost - parlamentarnu diplomatiju - rekao je Dačić.

Upitan o bezbednosti predsednika Vučića povodom objave borbe protiv mafije Dačić je rekao da će onaj ko je sinonim za borbu protiv mafije, biti na meti.

- Bitno da službe bezbednosti vode računa o tome. Svakako se može očekivati odgovor mafije. A to je borba od suštinske važnosti za društvo jer su mafija i organizovani kriminal kancer i treba se brzo i preventivno reagovati - zaključio je on.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd