Utorak 19. mar 2024.
Siniša Mali

Ko je Siniša Mali i zašto je on najbolje rešenje za ministra finansija

Tanjug/​Sava Radovanović
Odlično se pokazao na čelu Beograda

Gradonačelnik Beograda i kandidat za ministra finansija Siniša Mali ima znanja i iskustvo da razvije i ubrza srpske privredne tokove!

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da se Mali više nego uspešno pokazao na čelu Beograda i da ga taj posao preporučio za mesto novog ministra finansija koje je ostalo upražnjeno nakon odlaska Dušana Vujovića iz Vlade Srbije:

- Najvažnije pitanje u politici jeste da li je kandidat kompetentan i da li može uspešno da odradi posao koji mu je namenjen. Siniša Mali je nesumnjivo na nivou Beograda bio uspešan u finansijskoj sferi. Bilo je raznih napada na njega, ali mu niko nije prebacio da ne vodi uspešno gradske finansije. Za posao koji preuzima je svakako kompetentan jer je pokazao da je sposoban da vodi računa o javnim finansijama. Beograd je država u državi tako da dobijamo nekoga ko je isproban u poslu koji treba da preuzme.

Dragomir Anđelković
Foto: mc.rs

Anđelković očekuje da će Mali nastaviti put koji je do sada Vlada imala u ekonomskoj sferi.

- Očekujem da će Siniša Mali postepeno da stavlja akcenat na razvoj. Do sada smo imali akcenat na stabilizaciji i taj posao je uspešno urađen, a sad je potrebno akcenat staviti na razvoj i ubrzavanje privrednih tokova – kaže Anđelković.

A prvi potezi novog ministra finansija, kako smatra Dragomir Anđelković, verovatno će biti vezani za najavu predsednika Aleksandra Vučića oko povećanja penzija.

Ko je Siniša Mali?

Siniša Mali (46) je ekonomista i političar.

Rođen je u Beogradu gde je diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Magistrirao je 1999. godine na Vašington univerzitetu u Sent Luisu na smeru finansije, a zatim i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu 2013. godine odbranio je doktorsku disertaciju na temu Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji.

Proveo je četiri godine kao rukovodilac u jednoj od četiri najveće konsultantske firme na svetu, Deloitte & Touche, od čega dve godine u Pragu i dve godine u Beogradu, gde je radio na poslovima privatizacije, kupovine i prodaje preduzeća, restrukturiranja i konsolidacije i poslovne analize.

sinisa-mali
Foto: Srbija Danas

Za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije postavljen je 2001. godine. Zatim prelazi u Agenciju za privatizaciju na dužnost direktora Centra za tendersku privatizaciju. Na toj funkciji ostaje do kraja 2003. godine.

Početkom 2004. osnovao je svoju kompaniju koja se bavila savetovanjem u oblasti kupovine i prodaje preduzeća, finansijskog restrukturiranja, konsolidacije poslovanja i savetovanja kompanija radi poboljšanja njihovih finansijskih performansi.

Za gradonačelnika Beograda izabran je 24. aprila 2014. godine. Do izbora je obavljao funkciju predsednika Privremenog organa grada Beograda i savetnika prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije za ekonomska pitanja.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd