fbpx
Skip to main content
Goranko

JOŠ JEDNA AFERA U PARAĆINU: Novi lizing radne snage za 13 miliona

Foto: SD ilustracija
U toku višemesečnog istraživanja došli smo do podataka o više afera na Opštini Paraćin u koje su uključeni funkcioneri te opštine. Samo jedna u nizu je nova afera u koju je umešan Goranko Tačić, član opštinskog veća opštine Paraćin i predsedavajući Osnivačke skupštine Udruženja građana “Srcem za naš grad“

Prema podacima do kojih smo došli, Udruženje građana “Srcem za naš grad“ konkurisalo je dva puta za isti konkurs za lizing radnika Opštine Paraćin odnosno za nabavku usluga socijalne zaštite – pomoć u kući, a većnik Opštine Paraćin Goranko Tačić u obe dokumentacije koje su dostavljene Opštini Paraćin potpisan je kao presedavajući Osnivačke skupštine Udruženja građana “Srcem za naš grad“. Goranko Tačić, koji je u isto vreme član veća u Opštini Paraćin, našao se u sukobu interesa jer je Udruženje građana “Srcem za naš grad“ gde je on potpisan kao presedavajući Osnivačke skupštine Udruženja građana “Srcem za naš grad“, poslalo prijavu na ovaj opštinski konkurs.

Međutim, zbog brojnih afera, vezanih za Opštinu Paraćin i njene funkcionere, o kojima su mediji pisali poslednjih meseci, kako ne bi bili uhvaćeni u novoj aferi Opština Paraćin dva puta obara konkurs iako sve navodi da je na ovom konkursu trebalo da pobedi Udruženje građana "Srcem za naš grad".

Na dokumentu Statuta možete da se uverite da je Goranko Tačić bio predsedavajući Osnivačke Skupštine udruženja:

Goranko

Na rešenju iz APR možete da vidite da je Ivan Aranđelović osnivač Udruženja "Srcem za naš grad" i da je osnovano 10.10.2017. godine:

Goranko

Kako su propala oba konkursa za socijalnog radnika i negovateljice

Prvi javni konkurs je bio raspisan 30.03.2018. godine, a ponuđač u ovom slučaju Opština Paraćin kao uslove konkursa navela je da je potreban 1 stručni radnik za socijalnu zaštitu i 30 negovateljica. Takođe, u prvom konkursu navedeno je da je za 183 radna dana predviđen budžet 13 miliona dinara. Na ovom konkursu javila su se dva ponuđača, od kojih je jedan bilo Udruženje građana “Srcem za naš grad“. Oni su dostavili ponudu od 11.662.956 dinara bez PDV, što znači da je njihova ponuda po radnom danu iznosila 63.732 dinara. Opština je, iako je imala dva ponuđača, poništila konkurs.

Drugi javni konkurs Opština Paraćin je raspisala 24.04.2018, a kao uslovi navedeni su da je potreban 1 stručni radnik za socijalnu zaštitu i 30 negovateljica. Međutim, na drugom konkursu Opština Paraćin je smanjila broj radnih dana na 170, ali su predviđen budžet ostavili isti, dakle 13 miliona dinara. Na ovom konkursu javio se samo jedan ponuđač i to Udruženje građana “Srcem za naš grad“.

Ko je Goranko Tačić

Većnik u Opštini Paraćin Goranko Tačić, zet je Vladimira Ristića koji je opštinski odbornik.

Supruga Goranka Tačića je Marija Ristić (udata Tačić) koja je zaposlena u Opštini Paraćina. 

Ovoga puta dostavili su ponudu u kojoj su tražili više novca za 13 radnih dana manje. Njihova ponuda iznosila je ovog puta 12.987.998 dinara bez PDV, što znači da su po radnom danu tražili 76.400 dinara. Prilikom drugog konkursa tražili su skoro 1,5 miliona dinara više za manji broj radnih dana. Da je konkurs odobren to bi im predstavljalo čistu zaradu, ali i ovoga puta Opština Paraćin poništila je konkurs.

Kao razlozi za njihovo odbijanje na prvom konkursu bilo je to što nisu dostavili licencu koju je izdalo Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja kojom je utvrđeno da navedeno Udruženje ispunjava uslove i standarde za pružanje usluge pomoć u kući. U drugom slučaju, odbijeni su jer je ponuđač dostavio za jednu od negovateljica sertifikat za koji nema dokaz da je završila obuku za negovateljice po akreditovanom programu za pružanje pomoći u kući.

Ovaj konkurs Opštine Paraćin, dosta podseća na konkurs na kome je pobeđivala firma Vuk logistik, Srđana Rakića supruga sekretarke Skupštine Opštine Paraćin Maje Rakić. Kao što smo već pisali, zbog pobede na tim konkursima Maja Rakić se našla u sukobu interesa, a glavni cilj konkursa bilo je da se opštinskom preduzeću JKP Paraćinu iznajme radnici na lizing i na taj način se zaobiđe zakonski određen broj ljudi koje može da zaposli opština.

Dakle, ista situacija je i u ovom konkursu, raspisuje se potreba za “radnicima na lizing“. Udruženje građana “Srcem za naš grad“ čiji je presedavajući Osnivačke skupštine Goranko Tačić, a koji radi i kao većnik u istoj toj Opštini koja raspisuje konkurs, šalje prijavu u nameri da dobije tender.

Goranko
Foto: SD ilustracija

Evo kako se određuje cena u Udruženju "Srcem za naš grad"

Kada smo pitali predsednika Udruženja Ivana Aranđelovića, zašto je na drugom, ponovljenom konkursu, tražio veći iznos za manji broj radnih dana, odnosno skoro 13 miliona za 170 radnih dana, on je za naš portal izjavio:

- Ja sam tog poslednjeg dana konkursa, od trenutka kad su otvorili Opštinu, pa sve do 12h kada je isticao rok za predaju dokumentacije, sedeo u hodniku da vidim da li će neko da se pojavi i da preda. Kada smo videli da niko više nije došao da konkuriše, mi smo onda stavili veću cifru. Uvek se taktizira, morate da razumete.

Aranđelović je naveo da je Opština Paraćin, kada je ponovila konkurs, objavila koliko je novca bilo opredeljeno, odnosno da je budžet 13 miliona dinara, dok prvi put nisu imali tu informaciju, pa su nudili drastično nižu cenu.

Ovaj put su zato, videvši da niko nije konkurisao, rešili da za isti posao, iako za manji broj radnih dana, traže maksimalni iznos, odnosno samo 12.002 dinara manje od 13 miliona.

Međutim, ovi konkursi su u toku višemesečnog istraživanja našeg portala, bili pod budnim okom naše novinske ekipe, koja se konstantno raspitivala i to je glavni razlog zašto Udruženje građana “Srcem za naš grad“ nije pobedilo, a poreski obveznici nisu platili 13 miliona dinara za ovakve malverzacije. Pored toga što je predsedavajući skupštine Opštine Paraćin ujedno i većnik iste i što predstavlja sukob interesa, Udruženje građana “Srcem za naš grad“ nema kompetencije, kao ni potrebno iskustvo kako bi se bavilo ovim poslom i pružilo stanovništvu Paraćina kvalitetnu pomoć u kući.

Goranko Tačić dao ostavku, ali pre nego što je Udruženje registrovano?!

Goranko Tačić na naše pitanje prvo je tvrdio da nije predsedavajući Osnivačke skupštine Udruženja građana “Srcem za naš grad“, ali na naš komentar da je upisan u APR kao predsedavaljući setio:

- O, pa to je bilo odavno, prošle godine. Ali sam istupio iz tog Udruženja, još odavno 2017. – a na pitanje da li ima neki dokaz o tome da je istupio iz Udruženja rekao je da on lično nema nikakav dokument, ali da pozovemo Ivana Ranđelovića koji to ima.

Ivan Ranđelović, predsednik Udruženja građana “Srcem za naš grad“, rekao nam je da ima ostavku Tačića.

- Baš zbog njegove političke angažovanosti doneli smo odluku da ga iščlanimo iz Udruženja. Gospodin Tačić je formalne prirode izabran za predsedavajućeg, ali zbog njegovih političkih ubeđenja insistirali smo da napusti Udruženje. Najradije bih voleo da izbrišem to, ali da bih to uradio moram da ugasim Udruženje, što ne želim – kaže Aranđelović. Na pitanje zbog čega je prilikom prvog konkurisanja na javni tender Opštine Paraćin za veći broj radnih dana dali manji iznos, nego prilikom drugog apliciranja kada je za manji broj dana dao veću cifru, kaže da je to iz razloga što je na prvom javnom pozivu bio još jedan ponuđač. - Apsolutno ne podržavam šta se radi u Paraćinu, ne smatram da Opština Paraćin na bilo koji način doprinosi zaštiti građana. Ne slažem se sa iseljavanjem mladih iz Paraćina. I apsolutno hoćemo nešto da promenimo – kaže Aranđelović.

Na dokumentu koji nam je poslao Aranđelović, možete da vidite pečat udruženja koje je u periodu kada je navodno ostavka Goranka Tačića usvojena.

ostavka

Na dokumentu na slici ispod vidi se da je rešenje APR o osnivanju Udruženja građana "Srcem za naš grad", doneto 10.10. 2017. godine. Pečat možete dobiti tek kada dobijete rešenje APR o osnivanju. Na dokumentu na prethodnoj slici stoji datum 29.09.2017. i stoji pečat Udruženja građana "Srcem za naš grad". Na osnovu ovoga može se zaključiti da je pečat krivotvoren ili je dokument falsifikat.

Na dokumentu se vidi rešenje o osnivanju Udruženja
Na dokumentu se vidi rešenje o osnivanju Udruženja
Foto: Printscreen/APR

Na ovaj način su Aranđelović i Tačić pokazali da je u pitanju privredni prestup falsifikovanja pečata, ili je u pitanju lažna ostavka koja je antidatirana i samim tim i dokaz da je ovo još jedan predmet za istragu nadležnih organa.

Kukao na zabranu zapošljavanja, pa izmislio radnike na lizing

Predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović je samo pre nekoliko meseci zaboravio da prilikom svoje kuknjave na televiziji, kada je javno kritikovao premijerku Srbije Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zbog njihovih mera nema ko da radi u ovoj opštini, zaboravio da spomene da su u Paraćinu smislili način da zaobiđu zabranu zapošljavanja i da putem lizinga iznajmljuju radnike.

Saša Paunović je izjavio da zbog uredbe Vlade Srbije nema dovoljno kadrova u ovoj opštini, a za to vreme je ista ta Opština raspisivala javne nabavke za radnu snagu i ugovore dodelila firmi Vuk Logistic, čiji je vlasnik suprug jedne od zaposlenih u Opštini, sekretarke Skupštine Maje Rakić, a sada je pokušala da iznajmi radnike od Udruženja građana.

Saša Paunović
Saša Paunović
Foto: Media Centar

Dok se predsednik Srbije Aleksandar Vučić bori za mere štednje i fiskalnu konsolidaciju, dotle u Paraćinu Saša Paunović novac nedomaćinski troši i rasipa na javne konkurse na kojima se troše basnoslovne sume novca poreskih obveznika.

Koliko lokalni funkcioneri ne misle na svoje sugrađane i svoju opštinu govori i činjenica da većina njih ima svoje firme, udruženja i kombinacije preko kojih izvlače novac građana Paraćina zbog čega on sve više propada i tone. Ipak, ovaj konkurs Opštine Paraćin je oboren zato što su se Saša Paunović i lokalni funkcioneri uplašili da će biti uhvaćeni u novoj prevari.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd