fbpx
Skip to main content
KZK

NOVI UDAR NA SRBIJU! Strani tajkuni preko KZK hoće da povećaju cenu struje i snize standard građana

Foto: KZKorgrs/SDIlustracija
Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) donela je drugi put rešenje da je EPS Distribucija zloupotrebila navodnu dominantnost na tržištu bez obzira na to što bi te kazne mogle da izazovu štetu po građane Srbije.

Naime, Komisija za zaštitu konkurencije prvi put pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv EPS Distribucije 2016. godine, da bi samo za pet meseci donela rešenje da EPS Distribuciju kazni sa 330 miliona dinara. EPS Distribucija nakon toga ulaže žalbu Vrhovnom kasacionom i Upravnom sudu. Upravni sud je posle ponovnog odlučivanja doneo presudu kojom je u celosti poništio rešenje Komisije. Ipak, KZK ne odustaje i donosi novo rešenje kojim kažnjava EPS Distribuciju sa 412 miliona dinara. Kazne koje je EPS Distribucija dobila u ova dva navrata najveće su kazne u istoriji Srbije, a takva kazna u poslednjih 60 godina nije izrečena nijednom distributeru električne energije u Evropi.

Ovakve kazne izrečene EPS Distribuciji mogle bi da naprave neverovatnu štetu građanima Srbije, jer bi mogle da utiču na povećanje cene struje. Ovde se postavlja pitanje kome ne odgovara to što građani Srbije plaćaju najnižu cenu struje u Evropi? Kome smeta što Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi? Da li EPS Distribucija smeta strancima i privatnicima koji žele da uđu na naše tržište i naplaćuju nam struju skuplje? Postavlja se i pitanje koji je interes Komisije za zaštitu konkurencije i zašto ona ne radi u državnom interesu? Da li radi u interesu stranaca i tajkuna koji žele na ovaj način da izvrše udar na državu Srbiju preko državnih preduzeća?

Povećanje cene struje bi smanjilo životni standard!

Krajnji cilj očigledno je smanjiti životni standard građana Srbije, jer bi povećanje cene električne energije izazvalo inflaciju, a to bi dovelo do toga da se životni standard totalno uništi. Dakle, ovakvi postupci se ne mogu drugačije tretirati nego kao udar na Srbiju jer ima najnižu cenu struje u Evropi i pokušaj da se unište državna preduzeća, a u korist tajkuna koji se bave snabdevanjem električne energije.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da zbog povećanja cene struje može da dođe do inflacije, a da bi inflacija smanjila životni sandard.

- Povećanje cene struje, da budemo precizni, može da dovede do inflacije, ali država bi na taj pritisak reagovala i odgovornom politikom se suprostavila tome – kaže Madžar.

Ljubomir Madžar
Ljubomir Madžar
Foto: Media Centar

On je objasnio da bi po građane Srbije i životni standard bilo katastrofalno ukoliko bi došlo do inflacije zbog povećanja cene struje.

- Zna se kako bi uticala, smanjila bi životni standard, stvari bi poskupele, a dohoci ne bi srazmerno pratili porast cena. Takva iskustva imamo još iz Jugoslavije i Srbije iz 90-ih godina prošlog veka, zna se da poskupljenja, povećanja cena zadiru u životni standard i da ga nagrizaju, smanjuju - kaže ekonomista Ljubomir Madžar.

Da Srbija plaća najmanju cenu električne energije u Evropi pogledajte na priloženom infografiku:

Cene električne energije u Evropi

Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije prvi put pokreće postupak ispitivanja povrede konkurencije protiv EPS Distribucije 2016. godine, da bi u ekspresnom postupku, za samo pet meseci, donela rešenje da se EPS Distribucija kazni sa 330 miliona dinara. 

EPS Distribucija nakon toga ulaže žalbu Vrhovnom kasacionom i Upravnom sudu. Upravni sud je posle ponovnog odlučivanja doneo presudu kojom je u celosti poništio rešenje Komisije i doneo odluku da se EPS Distribuciji vrati svih 330 miliona dinara, ali i 35 miliona zatezne kamate. Upravni sud je, takođe, Komisiji vratio na ponovni postupak predmet vezan za EPS Distribuciju.

S obzirom na to da je sud presudio u korist EPS Distribucije, zbog rešenja koje je donela Komisija za zaštitu konkurencije, oštećeni su samo građani Srbije, jer će iz njihovih džepova morati da se plati zatezna kamata od 35 miliona dinara. Dakle, zbog nesmotrene odluke Komisije i namere da se kazni jedno državno preduzeće, po svaku cenu i bez dovoljno dokaza, što je potvrđeno i na sudu, naneta je direktna šteta poreskim obveznicima Republike Srbije koji to sad moraju da plate. Pored toga što su građani Srbije oštećeni zbog njihove neodgovorne odluke, i pored rešenja koje je donela protiv državnog preduzeća, Komisija za zaštitu konkurencije rešila je i da Kosovo prizna kao nezavisnu državu.

KZK

Komisiji za zaštitu konkurencije postavili smo, između ostalih, i pitanje zbog čega su na ovaj način priznali Kosovo i Metohiju na šta smo dobili sledeći odgovor.

- Posebno napominjemo da definicija relevantnog geografskog tržišta nije povezana sa pitanjem statusa AP KiM, niti teritorijalnim uređenjem Republike Srbije. Ona zavisi od niza okolnosti, mahom ekonomskih, te se često dešava da definisano relevantno tržište bude šire ili uže od teritorije Republike Srbije (kao npr. teritorija Grada Beograda, Zapadna Srbija, aerodromski par Beograd-Rim i drugo) - naveli su iz KZK.

Upravni sud je u presudi, ukinuo rešenje KZK protiv EPS Distribucije i vratio predmet na ponovno postupanje. Komisija je bila u zakonskoj obavezi da se pridržava svega što joj je naložio sud. Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije, na čelu sa Milojem Obradovićem, rešila je da ne poštuje zakone naše države, kao ni odluku najvišeg sudskog tela Republike Srbije, pa nisu preduzeli nijednu procesnu radnju koju im je Upravni sud naložio u ponovnom postupku protiv EPS Distribucije. Interesantno je da samo dan pre sastanka sa Evropskom komisijom, KZK donosi novo rešenje kojim kažnjava EPS Distribuciju sa 412 miliona dinara, iako zakonski nije smela da donese rešenje kojim je nova kazna veća od prethodne čime je povredila opšte procesno načelo reformatio in peius.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
10 Beograd