fbpx
Skip to main content
učenici Treće beogradske gimnazije

NOVI ZAKON U ŠKOLAMA U SRBIJI: Ako vaše dete uradi OVO, pripremite 100.000

Foto: Srbija Danas
Za 25 neopravdanih - PREKRŠAJNA PRIJAVA!

Roditelji čija deca budu bežala sa časova i ponašala se nasilno u školi plaćaće kazne od 5.000 do čak 100.000 dinara, predviđa Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja. Ovaj zakon trebalo bi da bude usvojen do leta da bi već od sledeće školske godine počeo da se primenjuje.

Osam dana za pravdanje

Da ne bi platili kaznu za izostajanje deteta sa časova, roditelji će u roku od 48 sata morati da obaveste školu o sprečenosti đaka da dolazi, a zatim da u roku od osam dana opravdaju sve izostanke. Ako đak ipak bude imao više od 25 neopravdanih časova, škola će protiv roditelja pokretati prekršajni postupak.

škola
Foto: Srbija Danas

ŠARČEVIĆ: Novim zakonom direktore škole smenjuje MINISTAR

I dok je minimalna novčana kazna za bežanje sa časova 5.000 dinara, za maltretiranje vršnjaka ili nastavnika, roditelji nasilnog đaka moraće da plate najmanje 30.000, a najviše 100.000 dinara.

Rad sa porodicama

- Ministar prosvete pokrenuo je važna pitanja i stavio ruku tamo gde mnogi nisu hteli ni prst. Ipak, ono što nedostaje kod ovih mera jeste pojačan pedagoško-psihološki rad sa problematičnom decom. Neko mora da radi sa njihovim porodicama, jer tu leži srž problema - napominje Milorad Antić, nastavnik u Školi za negu lepote i predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Kako kaže, problematični đaci najčešće su iz siromašnih porodica, pa će se tu javiti i problem naplate.

Novčane kazne za roditelje učenika
Foto: SD/ilustracija

- U svakom sličaju, bez uključivanja psihologa i pedagoga, svaka novčana kazna je besmislena - zaključuje Antić.

S njim je saglasan i i školski psiholog Branka Tišma. Ona poručuje da je nasilje među decom problem nacionalnih razmera i da u rešavanje treba uključiti celu državu.

- Nije dovoljno samo da roditelji problematične dece novčano plate, već da se postaraju da se takvo ponašanje ne ponavlja. U tom svi treba da im pomognu - dodaje Tišma.

Zanimljivo je da novi zakon predviđa sankcije čak i za varanje na kontrolnim zadacima pomoću mobilnih telefona. Škola će protiv roditelja zbog toga moći da pokrene prekršajni postupak. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Alex's picture

Alex

Platim vam ..... uzmite i vodite ga.

3 | 2

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
1 Beograd