Skip to main content
 • Read more Aleksandar Vučić Vesti

  Veliki talas ulaganja na Kosovu: Vučićeva poseta KiM pozitivna PREKRETNICA

 • Read more Sneg Društvo

  DOLAZI NAM I SNEG?! Drastična promena vremena: Očekuje nas veliko ZAHLAĐENJE

 • Read more Milan Borjan i Arkadijuš Milik Fudbal

  NE VERUJU SVOJIM OČIMA: Ovaj gest Srba prijatno iznenadio sve iz Napolija! (FOTO)

 • Read more Fabrika Vesti

  NAJNOVIJA tehnologija od sada i u Srbiji: Domaća vojna industrija sve jača

 • Read more whatsapp Vesti

  OGROMNA PRETNJA! Kad dobijete OVU PORUKU na Whatsappu, evo šta NIKAKO NE RADITE

 • Read more Goran i Slađana Društvo

  Ljubav je SVE SAVLADALA: Venčali se mali ljudi iz Niša! Reči Slađane i Gorana TOPE SRCA (FOTO)

 • Read more FK Crvena zvezda Fudbal

  ŠTA KAD BI SVI OVAKO SLAVILI? Momak iz Požarevca je i OVO bio spreman da uradi zbog Zvezde (VIDEO)

Skupština Srbije

Novina u Skupštini Srbije: Pripadnici manjina mogu da se obraćaju na maternjem jeziku

Foto: Profimedia
Narodni poslanici mogu i da prilažu podneske na svom maternjem jeziku

Izglasavanjem izmena Zakona o službenoj upotrebi jezika pripadnicima nacionalnih manjina omogućeno je da se u parlamentu obraćaju na svom jeziku, kazala je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Dodala je da je ukinuto i ograničenje onim poslanicima čija je nacionalna manjina zastupljena dva odsto u odnosu na ukupan broj stanovnika. 

Paunović je za RTS objasnila da sada to ograničenje ne postoji i da svi poslanici nacionalnih manjina mogu da se obrate na svom maternjem jeziku.

- Sada taj procenat ne postoji. Postoji mogućnost da se narodni poslanici obrate na svom maternjem jeziku i ne samo da se obrate, već i da podneske prilažu na svom maternjem jeziku - kazala je i dodala da su izmenama Zakona o nacionalnim savetima jasnije definisana ovlašćenja tih saveta.

Prema njenim rečima, izmenama Zakona o Savetima nacionalnih manjina dolazi do transparentnijeg trošenja novca.

- Izmene Zakona donose tri ključna nivoa promena. Prvi se tiče nadležnosti i statusa Nacionalnog saveta, regulišu se pitanja oko zasnivanja radnog odnosa, položaj izabranih lica i funkcionera u Nacionalnoim savetu, uvodi se programski budžet, obavezni revizorski izveštaji, strože kontrole novca kao i transparentnije trošenje - navela je Paunović.

Upitana za žalbe meštana bugarske nacionalnosti u Srbiji, koje su uputili prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bugarskog predsednika Rumena Radeva, na probleme sa ispisivanjem njihovih prezimena u ličnim dokumentima, Paunović je kazala da se radi o problemu koji nameće praksa.

skupstina
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Dodala je da će se sve učiniti da se dođe do rešenja.

- Radi se o ostvarvanju prava na upis ličnog imena na bugarskom jeziku. Problem u praksi se povremeno dešava jer postoji razlika između srpskog i bugarskog jezika kada su u pitanju prezimena - kazala je Paunović.

Objasnila je da u bugarskom jeziku postoji ženski i muški oblik prezimena, te da prilikom zaključenja braka u Bugarskoj supruga nekoga ko se na primer preziva Ivanov će nositi prezime Ivanova, što u Srbiji nije moguće.

- U Srbiji su jednaka prezimena za oba bračna druga. To je problem koji praksa nameće - kazala je Paunović i dodala da je dosta urađeno na unapređenju položaja bugarskih nacionalnih manjina, te da smatra da je to zaista mali problem u odnosu na ono šta je u Srbiji urađeno na unapređenju bugarske nacionalne manjine.

Prema njenim rečima, 18.500 građana bugarske nacionalne manjine koji žive u Srbiji imaju svoj Nacionalni savet, koji se finansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, dok 1.100 mališana svakodnevno izučava bugarski jezik sa elementima nacionalne kulture.

Skupština Srbije
Foto: Srbija Danas

Dodaje da je za 170 dece u osnovnim školama obezbeđena kompletna nastava na bugarskom jeziku, kao i da za 180 učenika srednje škole postoji kompletna nastava.

- Upis prezimena zaista predstavlja veoma mali problem za koji postoji mogućnost da u narednom periodu bude rešen - kazala je Paunović i dodala da je veoma važno što su dva predsednika, pored političkih i ekonomskih pitanja, razgovarali o položaju bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava je osudila pretnje koje su u pismu upućene narodnom poslaniku – pripadniku bunjevačke nacionalne manjine, Vladi Babiću iz Sombora, zato što je replicirao Tomislavu Žigmanovu (DSHV), zalažući se za očuvanje identiteta bunjevačke nacionalne manjine. 

- Najstrožije osuđujem takav vid obraćanja poslaniku. Verujem da će se naći autori tog gnusnog pisma. Politička borba postaje sve beskrupoloznija i treba da se pobune svi građani, jer to nije društvo u kom želimo da živimo - istakla je Paunović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD beogradski izbori

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd