fbpx
Skip to main content
Vojska Srbije

NOVO RUHO VOJSKE SRBIJE: Artiljerija, balistika, optika, haubice...Stiže 90 SISTEMA NAORUŽANJA i VOJNE OPREME!

Foto: Profimedia
Naše oružane snage do 2021. godine biće opremljene rekordnim brojem sredstava iz srpskih fabrika

Vojska Srbije do 2021. godine raspolagaće sa čak 90 potpuno novih sistema naoružanja i vojne opreme. Većina ovog arsenala, čak 76 sredstava, biće iz razvoja domaće namenske industrije.

Predsednik Srbije nakon panela u Davosu: Kuda vode uvrede opozicije? Prostakluk nije cilj države! (VIDEO/FOTO)

Na ovom spisku su raketno i PVO naoružanje, artiljerijska sredstva, duge cevi, municija, balistička zaštita, optika i izviđačka sredstva...Lista zahteva stručnih službi Ministarstva odbrane i Generalštaba u godini za nama skraćena je za čak 29 različitih sistema naoružanja, municije i vojne opreme. To čini svojevrsni rekord, budući da je na terenu opremanja poslednjih decenija najuspešnija godina bila 2008., kada su se oružane snage ponovile sa svega osam novih sredstava.

- Razvoj svakog novog sistema dug je proces, koji traje i do 20 godina. Imamo težak zadatak da opremimo Vojsku Srbije tako da nadoknadi slabosti koje su se pokazale prethodnih godina. Reč je o najmanje 90 različitih sistema naoružanja, koliko su utvrdili vojni stručnjaci - navode u Ministarstvu odbrane.

Vojska Srbije
Vojska Srbije
Foto: Profimedia

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ne krije da Srbija može istinski da se osloni samo na sopstvene snage.

- Samo ono što sami osmislimo, razvijemo i proizvedemo jeste istinski naše. Sve ostalo, pa i kad dolazi od prijateljskih ili partnerskih država, podleže politici, diplomatiji i složenim međunarodnim odnosima - kaže Vulin.

Vojnotehnički institut u Žarkovu nedavno je promovisao više od 40 različitih sredstava naoružanja i vojne opreme koji su uvedeni u operativnu upotrebu naše vojske ili se nalaze u završnoj fazi ispitivanja. Posebno je značajan paket namenjen Ratnom vazduhoplovstvu Vojske Srbije. Pored modernizovanog raketnog sistema PVO "Kub-M", radara P-40, artiljerijsko-raketnog sistema PASARS-16, u njemu je savremena oprema namenjena avionu "orao", na čijoj modernizaciji se ubrzano radi. Reč je o digitalnoj instrument-tabli, navigacijskom displeju i ostalim uređajima koji će biti ugrađeni u starog jurišnika. Ovu opremu razvija zemunska kompanija "Teleoptik žiroskopi", kojoj je država pre nekoliko godina udahnula novi život.

Čelik 2017
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Premijeru pred licem javnosti nedavno je dobio i set domaćeg naoružanja za helikoptere H145M - sedmocevni lanser za navođena raketna zrna kalibra 80 mm i kontejner sa jednocevnim mitraljezom 12,7 milimetara.

Inženjerski "izlazni" pečat dobili su borbeno oklopno vozilo "Lazar-3", artiljerijski sistem NORA B-52, modernizovani "Oganj - LRSV", terenac "fap 2832"... Naše oružane snage koristiće već za koji mesec i daljinski upravljivu platformu "Mali Miloš", samozaštitni ometač, kao i lepezu inoviranih raketa, municije i upaljača. Vojnici VS, posebno oni iz snaga za hitno reagovanje, ponoviće se i usavršenim ličnim arsenalom, kao i paketom zaštitne balističke opreme M-17. 

Sramota! Trifunović nastavio sa DIVLJAČKIM NAPADIMA NA ŽENE: Novinarke naziva k*rvama i ološima

Najsavremeniji proizvodi domaće namenske industrije, gde važnu ulogu ima i VTI u Žarkovu, jesu - navođene rakete. Poznati sistem "Alas" razvija privatna kompanija "Edepro", a VTI radi na razvoju srodnih sistema "Košava" i A-DND-18. Ove izuzetno moderne rakete namenjene su, pre svega, stranim kupcima, ali zbog velikog dometa, izuzetne preciznosti i mogućnosti navođenja na cilj, na spisku su želja i naše vojske. I ove rakete mogu da se ispaljuju iz višecevnog bacača modularnog sistema "Morava", koji je interesantan i stranim kupcima.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd