Skip to main content
bolnica

OD MALIH BOGINJA oboleli deca i zaposleni u Zvečanskoj, oglasio se i direktor Centra

Foto: Profimedia
Milačić je naveo da je situacija pod kontrolom

Male boginje proširile su se i u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj, a iz Ministarstva zdravlja tvrde da je u ovom centru trenutno sedmoro radnika i troje dece obolelih od malih boginja.

- Centar u Zvečanskoj, Ministarstvo za socijalna pitanja i Ministarstvo zdravlja su preduzeli sve predviđene mere u ovakvim slučajevima i ova situacija se nalazi pod kontrolom - navodi se. 

bolnica
Foto: Profimedia

Takođe, Ministarstvo zdravlja će određeni broj vakcina koje se upravo distribuiraju zdravstvenim ustanovama širom Srbije radi vakcinacije zdravstvenih radnika, preusmeriti Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, kako bi se vakcinisali radnici i štićenici ove ustanove. 

U pitanju je još jedan slučaj koji govori o ozbiljnosti situacije u Srbiji i nova potvrda da je vakcinacija neophodna. 

- Mislim da građani shvataju u kakvoj su zabludi bili slušajući neke koji su protiv vakcinacije, a koji nemaju veze sa medicinom pa smo došli do toga da imamo preminule od malih boginja. Država će učiniti sve što može, ali moramo da se vakcinišemo da bi izašli iz ovoga - kazao je Lončar.

U ovom delu Srbije su skoro sva deca VAKCINISANA: Evo gradova gde nema obolelih od malih boginja

Direktor Centra u Zvečanskoj Zoran Milačić rekao je da je situacija u toj ustanovi pod kontrolom, po pitanju epidemije morbila.

Milačić je u razgovoru rekao da "nam je ova tema naročito interesantna kada nam je prazna programska šema", istakavši potom da je "informacija o pojavi morbila u Zvečanskoj - stara". 

- Početkom decembra je jedno dete, koje je kod nas u smeštaju, a bilo je na kontrolnom pregledu u jednoj dečjoj klinici, unelo morbile ovde, a kod nas su smeštena deca sa smetnjama u razvoju, koja kontraindikativno ne smeju da primaju vakcinu - naveo je Milačić. 

On je dodao da su zbog toga i druga deca dobila morbile. 

Zoran Milačić
Zoran Milačić
Foto:YoutubePrintscreen/Gradska Opstina Zemun

- Na osnovu toga smo intervenisali u Zavodu za zaštitu zdravlja i preduzeli smo epidemiološke mere kojih smo se držali. Određeni broj dece je dobio morbile, ali se zaustavilo dalje širenje i već desetak dana nemamo nijedan slučaj. Bilo je slučajeva kod dece i kod dela radnika koji nisu vakcinisani. Još dvoje, troje dece su u delu priče “do tri nedelje od oboljenja se smatra da se morbile mogu preneti nekom drugom. Čekamo da prođe još desetak dana da kažemo da morbile uopšte ne postoje kod nas - dodao je Milačić. 

Ispovest muža devojke koja je u Nišu umrla od malih boginja: Lekari su krivi, lečili su je od bronhitisa

Prema njegovim rečima, situacija je stabilna i pod kontrolom, iako su rizici veliki jer u Zvečanskoj borave deca sa teškim i težim smetnjama koja spadaju u najrizičniju grupu. 

- Na svu sreću, nijedno dete nije imalo ozbiljnije komplikacije - zaključio je Milačić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd