fbpx
Skip to main content
beograd

Očekuje nas najezda na jesen: Napadaju nas smrdibube iz Kine!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Nepoželjni gosti

Smrdibube ponovo napadaju, a stručnjaci kažu, ovo nije ništa naspram onoga što nas očekuje krajem leta i početkom jeseni.

- Nije ih bilo skoro pola godine, a onda je krenula prava invazija. Ne smemo više ni na pet minuta da otvorimo prozor jer odmah njih 10-20 uskače unutra. Bukvalno čekaju na staklu pogodan trenutak - u očaju je sugrađanin sa Dorćola.

Danas još toplije! Maksimalna temperatura i do 35 stepeni

Smrdibuba
Foto: Profimedia

Ovo, međutim, nije usamljen slučaj, naprotiv. Sve više Beograđana žali se da im poslednjih noći u stanove i kuće uleću nepozvani gosti.

Ipak, pojava smrdibuba, koje su uveliko počele da osvajaju Beograd, trenutno je samo puka slučajnost, a s početkom jeseni one će učiniti sve da vaš dom postane i njihov.

sunce i priroda
Foto: Profimedia

Ispuštaju neprijatan miris

Smrdibube je veoma lako primetiti, ali i prepoznati. One nesnosno zuje dok lete, udaraju u lustere, a kada ih stisnete ili zgnječite ispuštaju veoma neprijatan miris po kojem su i dobile ime.

Najčešće su zelene boje, mada ima i onih braon, pa čak i šarenih.

- Trenutno su smrdibube napolju i hrane se raznim biljkama. U stanove ulaze samo prateći svetlost i obično uleću na višim spratovima, u blizini kojih se nalazi drveće. Nova vrsta koja potiče iz Kine pojavila se pre desetak godina u Švajcarskoj, ali je preneta i kod nas i to verovatno transportom - kaže Aleksandar Ćetković, profesor na Biološkom fakultetu, koji navodi da se one mogu preneti prilikom uvoza biološke robe, kao što su sadnice, ali i prilikom transporta druge robe.

One se mogu uvući čak i u kofer, a dovoljna je jedna ženka da dođe do čitave invazije smrdibuba.

- One sada osvajaju teritoriju i samim tim se drastično množe. Tek nakon nekoliko godina to će se promeniti nabolje. Do tada, neće postojati način da se odbranimo od njih. Suludo je prskati stan non-stop, a napolju isto tako ne možete ništa da uradite jer su one, kada su biljke u pitanju, svaštojedi. Ne možete isprskati svaku biljku u gradu - priča Ćetković, koji navodi da je jedini način odbrane onaj mehanički i da treba staviti komarnike na prozore.

Međutim, čak i tada treba voditi računa o njihovom kvalitetu i ne stavljati bilo kakve. Smrdibube su, naime, naoružane mehanizmom koji im pomaže da nađu i najmanju pukotinu, od svega dva milimetra i da se kroz nju provuku.

Jednom kada uđu, one markiraju vaš stan mirisom, koji će kasnije privlačiti sve smrdibube u kraju.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd