Skip to main content
Dete prima vakcinu

Od 1. oktobra sva DECA će morati da prime i OVU VAKCINU

Foto: Profimedia
Ovo cepivo protiv pneumokoke štiti od upale srednjeg uha, bronihtisa, meningitisa, sepse, upale pluća i u svetu je obavezna već desetak godina

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke, koju su roditelji u Srbiji do sada morali da kupuju, od 1. oktobra biće besplatna, ali i obavezna za svu decu. Ovo cepivo štiti od upale srednjeg uha, bronihtisa, meningitisa, sepse, upale pluća i u svetu je obavezna već desetak godina.

RADOST ZA BUDUĆE RODITELJE: Srbija dobija banku jajnih ćelija i embriona!

SLAĐANA JE POSTALA HEROJ SRBIJE: Zbog njenog PODVIGA bruji čitava javnost! (FOTO)

Beba prima vakcinu
Foto: Profimedia

Odluka o uvođenju 11. obavezne vakcine u kalendar vakcinacije doneta je još pre nekoliko godina na sastanku predstavnika Srpskog lekarskog društva, a za njeno uvođenje jednoglasni su bili i pedijatri, epidemiolozi, infektolozi, mikrobiolozi i imunolozi.

Početkom februara 2016. ova vakcina je dodata na spisak obaveznih po novom Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, što znači da će trošak za vakcinu spasti na zdravstveno osiguranje. Međutim, na uvođenje ove vakcine u redovan kalendar sačekaće se još malo, tačnije dok ne bude gotov Pravilnik o imunizaciji, koji je u završnoj fazi.

- Do polovine maja očekujemo da će Pravilnik biti usvojen, a da će vakcina početi da se daje deci u domovima zdralja od 1. oktobra. Za to vreme moramo da napravimo finansijski proračun, koliko nam je novca potrebno za kupovinu, kao i koje količine vakcine su nam potrebne. Cepivo će biti obavezno i ići će na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - kaže dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove.

Daš ženi rok, ako ne posluša, onda je PROMENIŠ: Miroljub Petrović nasmejao "Ćirilicu"!

Ova vakcina može da se da detetu od navršenog drugog meseca života. Primaju se tri doze sa razmakom od 4 do 8 nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini života. Davaće se paralelno s drugim vakcinama, zbog čega se kalendar vakcinacije neće remetiti.

doktor
Foto: Profimedia/ilustracija

Zašto je ova vakcina važna

Inače, pneumokokna bolest je vodeći uzročnik ozbiljnih dečjih oboljenja izazvanih bakterijom pneumokok. Od posledica tih bolesti u svetu godišnje umre skoro pola miliona dece mlađe od pet godina, koja spadaju u najugroženiju kategoriju, kao i stariji od 65 godina.

Može da izazove ozbiljne komplikacije koje dovode do zapaljenja pluća, komplikacija na srednjem uhu koje izazivaju oštećenja sluha, zapaljenja moždanica i mozga, a može izazvati i promene na zglobovima i u kardiovaskularnom sistemu. Sve to se sprečava vakcinacijom koja se u svetu sprovodi već više od desetak godina.

Advokata iz Novog Pazara ŠOKIRALO sudsko rešenje: Već tri godine se vodi kao MRTAV!

Inače, dosad su vakcinu besplatno dobijala deca uzrasta između dva meseca i navršenih pet godina kod koje je pneumokok izazivao težu kliničku sliku, naročito deca bez slezine, sa srpastom anemijom, hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima, dijabetesom, bolestima jetre i bubrega, s malignim oboljenjima i oslabljenim imunitetom.

To je rađeno polisaharidnom vakcinom, a pacijent je primao jednu dozu vakcine, a nakon tri do pet godina i jednu dozu revakcine, što obezbeđuje zaštitu od 80 do 95 odsto.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd