fbpx
Skip to main content
ruski tenk

Od Balkana do Kuvajta: Zašto je M-84 najbolji domaći tenk (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia
Moćni borbeni tenk!

Na začelju impozantne vojne parade održane 9. Maja 1985. godine u Beogradu povodom obeležavanja Dana pobede pojavilo se veliko iznenađenje: Kolona moćnih tenkova se kretala tadašnjim Bulevarom Revolucije ka zgradi Skupštine i svojom pojavom je oduševljavala sve prisutne. Održana parada je bila ujedno i premijera tenka M-84,  za koji kažu da je bio jedan od najambicioznijih projekata nekadašnje Jugoslavije.  Tadašnje jugoslovensko rukovodstvo je od Sovjetskog saveza kupilo licencu za proizvodnju tenka T-72 koji je trebao da posluži kao osnova za razvijanje domaćeg projekta. Iako zasnovan na sovjetskom tenku T-72, konačni projekat je imao značajna tehnološke inovacije što je rezultiralo konstruisanjem jednog od najboljih tenkova tog vremena.

Komponente za tenk su se proizvodile u čitavoj Jugoslaviji: čak 24 kompanije sa 1000 firmi podružnica su učestvovale u ovom projektu. Proizvedeno je 600 tenkova od kojih je jedna trećina bila namenjena izvozu.  Tenk je prošao kroz sva ratišta u sukobu u bišoj Jugoslaviji, prošao je i kroz "Pustinjsku oluju" gde se pokazao superiornim u odnosu tenkove T-62 i T-55. Pokazao se uspešnim u zahtevnim uslovima prilikom testiranja u Pakistanu i bio je spreman da u sastavu 252. motorizovane brigade Prištinskog korpusa dočeka neprijateljske NATO snage. Aktivno se koristio čitavu deceniju: od "Pustinjske oluje" do sukoba na Jugu Srbije kod mesta Oraovice 2001. godine kada je zadnji put upotrebljen u borbene svrhe. 

Otkriveno kada će biti završen novi ruski strateški bombarder: Supersonični avion imaće moćne karakteristike

Tenk poseduje snažan oklop na čijem razvoju je radilo više desetina stručnjaka. Pored čvrstog oklopa, tenk odlikuje i velika vatrena moć: glavno oružje tenka je njegov top od 125 mm čije je punjenje automatizovano. M-84 je izuzetno pokretljiv, a njegova niska silueta ga čini metom koju nije lako pogoditi. Preko 150 tenkova je prodato Kuvajtu neposredno pred početak Prvog zalivskog rata i aktivno je učestvovao u operaciji  "Pustinjska oluja". Sigurno bi se prodalo više tenkova M-84 da nije došlo do raspada Jugoslavije i do onemogućavanja zajedničke proizvodnje tenka. 

Pored Kuvajta, za kupovinu tenka M-84 bili su zainteresovani Libija i Iran, a u Pakistan su bila poslata dva tenka M-84 radi njegovog testiranja u tamošnjim zahtevnim uslovima. Pakistan bi skoro sasvim sigurno kupio tenkove M-84 da nije došlo do početka građanskog rata u Jugoslaviji. M-84 je glavni borbeni tenk Vojske Srbije. Pored Srbije, kao bivše jugoslovenske republike koriste se od strane Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske. Koristi ga i Kuvajt, a pretpostavlja se da ga je koristio i irak, jer su iračke snage tokom Prvog zalivskog rata zaplenili nekoliko komada M-84 koji su bili namenjeni Kuvajtu. 

Čeka li Amerika "novi Račak", pa da interveniše u Venecueli: Pakleni planovi Zapada unose nemir u ceo svet

Tenk M-84 (njegove modifikovane verzije) je i dalje glavni borbeni tenk Vojske Srbije. Performanse koje ovaj tenk poseduje pruža mogućnost za njegovo dalje korišćenje, kao i za njegova usavršavanja. 

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd