Skip to main content
Dragan Mišković-umetnik iz Kaluđerice

OD CEPANICA DO VRHUNSKOG NAMEŠTAJA: Dela umetnika iz Kaluđerice kome je Salvador Dali uzor (FOTO)

Foto: Vladan Milosavljević
Priča o umetniku koja će vas oduševiti

Ovih dana smo posetili dom jednog po svojim radovima veoma interesantnog umetnika. Godinama unazad on marljivo pravi nova remek dela, unikate od drveta, nameštaj koji se samo uživo može najbolje sagledati. Za izradu ovakvog nameštaja potrebno je mnogo strpljenja a pre svega naročito ljubavi prema drvetu i rad u svim vremenskim uslovima, na toplom kao i po hladnom vremenu.

Dolazim pred vrata kuće umetnika, koja u celosti odiše posebnošću i drugačijim stilom. Zvonim i posle nekoliko trenutaka pojavljuje se Dragan Mišković, naš komšija iz beogradskog naselja Kaluđerica.

NAJBOLJE MESTO ZA ŽIVOT U EVROPI: Plata 1.200 evra, kirija 15, a niko nije nezaposlen!

komodica
Foto: Vladan Milosavljević

Otvara vrata, pozdravljamo se, ulazim unutra. Pita me da li sam za kafu, sok, rakiju. Dok priprema posluženje, počinje naš razgovor.

Na zidovima slike koje podsećaju na one čuvenog španskog slikara iz epohe nadrealizma Salvadora Dalija, od kojih neke i jesu verne kopije pomenutog slikara. Kada govori o svojim umetničkim pogledima Dragan često kaže da njegov uzor u umetnosti generalno i jeste Salvador Dali zbog slobode duha i sposobnosti nesputanog stvaranja dela koja se umnogome dosta razlikuju od većine slikara. Ceni i poštuje Pikasa ali kako kaže Dali je Dali.

OBOŽAVAĆETE NJIHOV TRIK: Francuskinje su oduvek imale VITKU LINIJU, jer kriju ovu tajnu...

orao na komodi
Foto: Vladan Milosavljević

Ranijih godina Dragan je dosta slikao i to obično tehnikom ulje na platnu, godinama potom, četkice i platno postepeno je zamenilo drvo, a sada evo kod njega jača sve više interesovanje za kamen.

Kako kaže, ne voli ustaljeni pristup u umetnosti, radi sve iz glave, ne voli da kopira tuđe stilove već je razvio sopstveni. Ideje same od sebe naviru jedna za drugom. To je njegov život. U kući ovog umetnika nijedan komad nameštaja nije konvencionalnog tipa. Nema medijapana, američkih plakara, univera itd. Sve sami unikati, duborezi, ušuškani u nekoliko soba. Na ovom nameštaju brojne su šare, najčešće hrišćanski i cvetni motivi.

ruže
Foto: Vladan Milosavljević

Ništa ne bi bilo tako neobično da ovaj nameštaj ne pravi od običnih drvenih cepanica za grejanje, koje potom obrađuje i dalje u zavisnosti od naviranja ideja pretvara u konačni oblik. To su stolice, stolovi, fioke, ormarići, komodice, sobne garniture, ležajevi, ogledala i još mnogo toga.

PUTIN UPOZORIO UMETNIKE: Sloboda izražavanja je jedno, opasno ponašanje nešto sasvim drugo!

Imao je nekoliko uspešnih prodaja nameštaja ali ipak kako kaže sve to dođe s vremena na vreme i generalno ljudi kažu da je lepo ali niko neće da kupi i tada nastupa razočarenje. No, ipak, ne odustaje od svoje želje za stvaranjem novih dela a u tome mu veliku podršku pruža njegova supruga Biljana.

Pored toga što pravi nameštaj on ga vešto uklapa u prostor i elektro instalacije, tako da se mogu videti komodice koje svetle, komode sa lampama, ormar sa figurom orla na vrhu ormara a iznad televizora i još mnogo toga.

Nacrtao je MILION tačaka na papiru - rezultat će vas ODUŠEVITI! (VIDEO)

komoda
Foto: Vladan Milosavljević

Poslednjih godina ima sve veće interesovanje za kamen i mozaik, tako da je počeo da eksperimentiše u tom pravcu i da kombinuje nove tehnike ne kopirajući nikoga već isključivo vodeći se svojim nadahnućem.

Dragan danas radi kao pripadnik obezbeđenja i za njega je umetnost odmor, sloboda, način da prevaziđe svakodnevne probleme i na tren se isključi iz ovog učmalog i dosadnog sveta.

Kada dobije inspiraciju u stanju je da se odmah presvuče u radno odelo, siđe u svoju radionicu i u njoj stvara danju, noću, pa čak i po hladnoći. Ima veliku želju za novim radovima a u budućnosti pored drveta planira da radi i predmete u kamenu, metalu pa čak i da proba kombinaciju sva tri materijala.

ŽIVI NA SELU I PEVA ZA DUŠU: Ova IKONA SRPSKE MUZIKE je zapravo napisala i prva izvela "PUKNI ZORO"

kamen
Foto: Vladan Milosavljević

Na pitanje šta bi želeo u Novoj godini on odgovara, da su to bolji život i bolji status za umetnost i kulturu u našem društvu, kao i mnogo više radova i više poštovanja za unikate i umetnost generalno. Svim čitaocima našeg portala ovaj skromni umetnik je poželeo srećne i berićetne novogodišnje i božićne praznike.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd