fbpx
Skip to main content
Bal

Od Krima do ledenog Dalekog istoka - "Bal" čuva ruske obale! Pogledajte kako funkcioniše modernizovana verzija ovog sistema (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/printscreen/Rumoaohepta7
Prema zamisli konstruktora, spajanje radarske stanice i protivbrodskih raketa na jednom vozilu povećaće mobilnost celog kompleksa, brzinu njegov prelaska iz marševskog u borbeni položaj i obratno, kao i brzinu otvaranje vatre. Kompleks ima i izvanredan izvozni potencijal.

Ruski konstruktori planiraju da na bazi raketnog kompleksa "Bal-E" razviju novi sistem. Inženjeri Kaluške proizvodne fabrike "Tajfun" su rešili da objedine radarsku stanicu i samohodnu lansirnu jedinicu, na kojoj će se nalaziti protivbrodske rakete H-35, piše portal Bog Rata.

Na osnovnoj verziji raketnog sistema "Bal" centralizovano komandovanje vatrom je realizovano primenom samohodnog komandnog punkta upravljanja i veze, koji se nalazi na zasebnim platformama.

Na novoj verziji sistema možemo da vidimo da se radarska stanica nalazi na lansirnoj jedinici, na kojoj se nalaze četiri transportno-lansirna kontejnera sa raketama. Radarska stanica se nalazi na specijalnom nosaču koji je smešten između raketnih kontejnera kada se nalazi u marševskom položaju. Pri prelasku u borbeni položaj nosač se podiže u vertikalni položaj na čijem vrhu se nalazi radar, i kreće sa osmatranjem vodenog prostranstva.

LAZANSKI OTKRIO ZAŠTO JE KOSOVO OTETO I SRBIJA BOMBARDOVANA: Olbrajt i Klark razvili biznis, našli svoj materijalni interes (VIDEO)

Po svemu sudeći radi se o radarskom sistemu "Monolit-B" ili nekoj od njegovih minijaturizovanih verzija koje su posebno konstruisane za modernizovanu varijantu raketnog kompleksa "Bal-E". U svojoj osnovnoj varijanti radarska stanica "Monolit-B" je specijalizovana za otkrivanje ciljeva koji se nalaze na površini mora, ali i vazdušnih objekata.

Njegova zona otkrivanja u pasivnom modu pretraživanja iznosi do 250km, dok u aktivnom modu ovaj radar može da dobaci na daljinu i do 450km. Na displeju operatora on može da registruje i do 50 različitih objekata, dok u zavisnosti od moda rada (pasivni/aktivni) istvoremeno može da prati 10-30 ciljeva.

Bal (indeks GRAU 3K60, oznaka NATO: SSC-6 "Sennight" (rus. „nedelja“) je obalski raketni kompleks naoružan protivbrodskom raketom H-35. U naoružanju se nalazi od 2008. godine. Njegova osnovna namena je efektivna kontrola priobalnog pojasa i zaštita vodenog prostranstva od neprijateljskih plovila. Koristi se za zaštitu važnijih vojno-pomorskih luka, priobalnih gradova, vojne i civilne infrastrukture, kao i za odbranu osetljivih zona od eventualnog pomorskog desanta neprijatelja.

Jedna lansirna jedinica je opremljena sa 8 raketa H-35/H-35U smeštenih u lansirne kontejnere. Ovi kontejneri se nalaze na mobilnoj platformi točkašu MZKT-7930. Jedna baterija raketnog kompleksa "Bal" se sastoji iz komandnog punkta upravljanja i veze (2 jedinice), 4 lansirne jedinice sa ukupno 32 rakete, i 4 logističko-transportne jedinice kapaciteta još 32 rakete, koje vrše i punjenje lansirnih jedinica.

JOŠ SAMO ŠEST ZEMALJA, i LAŽNA DRŽAVA JE PORAŽENA! Srbiju čekaju JOŠ VEĆE DIPLOMATSKE POBEDE

Kompleks može da koristi 2 tipa raketa. H-35 (dometa 120-200km) i H-35U (dometa 260km). Obe rakete imaju dozvučnu krstareću brzinu leta. Sposobne su da unište plovila deplasmana i do 5,000 tona. Navode se pomoću aktivne glave za samonavođenje (sistem ispali i zaboravi). Postoji i eksportna verzija ovog kompleksa opremljena raketama H-35UЭ.

BONUS VIDEO: ČETIRI ADUTA  Srpsko oružje kupuje TREĆINA SVETA, a evo šta donosi najviše novca

      

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd