fbpx
Skip to main content
Bal

Od Krima do ledenog Dalekog istoka - "Bal" čuva ruske obale! Pogledajte kako funkcioniše modernizovana verzija ovog sistema (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/printscreen/Rumoaohepta7
Prema zamisli konstruktora, spajanje radarske stanice i protivbrodskih raketa na jednom vozilu povećaće mobilnost celog kompleksa, brzinu njegov prelaska iz marševskog u borbeni položaj i obratno, kao i brzinu otvaranje vatre. Kompleks ima i izvanredan izvozni potencijal.

Ruski konstruktori planiraju da na bazi raketnog kompleksa "Bal-E" razviju novi sistem. Inženjeri Kaluške proizvodne fabrike "Tajfun" su rešili da objedine radarsku stanicu i samohodnu lansirnu jedinicu, na kojoj će se nalaziti protivbrodske rakete H-35, piše portal Bog Rata.

Na osnovnoj verziji raketnog sistema "Bal" centralizovano komandovanje vatrom je realizovano primenom samohodnog komandnog punkta upravljanja i veze, koji se nalazi na zasebnim platformama.

Na novoj verziji sistema možemo da vidimo da se radarska stanica nalazi na lansirnoj jedinici, na kojoj se nalaze četiri transportno-lansirna kontejnera sa raketama. Radarska stanica se nalazi na specijalnom nosaču koji je smešten između raketnih kontejnera kada se nalazi u marševskom položaju. Pri prelasku u borbeni položaj nosač se podiže u vertikalni položaj na čijem vrhu se nalazi radar, i kreće sa osmatranjem vodenog prostranstva.

LAZANSKI OTKRIO ZAŠTO JE KOSOVO OTETO I SRBIJA BOMBARDOVANA: Olbrajt i Klark razvili biznis, našli svoj materijalni interes (VIDEO)

Po svemu sudeći radi se o radarskom sistemu "Monolit-B" ili nekoj od njegovih minijaturizovanih verzija koje su posebno konstruisane za modernizovanu varijantu raketnog kompleksa "Bal-E". U svojoj osnovnoj varijanti radarska stanica "Monolit-B" je specijalizovana za otkrivanje ciljeva koji se nalaze na površini mora, ali i vazdušnih objekata.

Njegova zona otkrivanja u pasivnom modu pretraživanja iznosi do 250km, dok u aktivnom modu ovaj radar može da dobaci na daljinu i do 450km. Na displeju operatora on može da registruje i do 50 različitih objekata, dok u zavisnosti od moda rada (pasivni/aktivni) istvoremeno može da prati 10-30 ciljeva.

Bal (indeks GRAU 3K60, oznaka NATO: SSC-6 "Sennight" (rus. „nedelja“) je obalski raketni kompleks naoružan protivbrodskom raketom H-35. U naoružanju se nalazi od 2008. godine. Njegova osnovna namena je efektivna kontrola priobalnog pojasa i zaštita vodenog prostranstva od neprijateljskih plovila. Koristi se za zaštitu važnijih vojno-pomorskih luka, priobalnih gradova, vojne i civilne infrastrukture, kao i za odbranu osetljivih zona od eventualnog pomorskog desanta neprijatelja.

Jedna lansirna jedinica je opremljena sa 8 raketa H-35/H-35U smeštenih u lansirne kontejnere. Ovi kontejneri se nalaze na mobilnoj platformi točkašu MZKT-7930. Jedna baterija raketnog kompleksa "Bal" se sastoji iz komandnog punkta upravljanja i veze (2 jedinice), 4 lansirne jedinice sa ukupno 32 rakete, i 4 logističko-transportne jedinice kapaciteta još 32 rakete, koje vrše i punjenje lansirnih jedinica.

JOŠ SAMO ŠEST ZEMALJA, i LAŽNA DRŽAVA JE PORAŽENA! Srbiju čekaju JOŠ VEĆE DIPLOMATSKE POBEDE

Kompleks može da koristi 2 tipa raketa. H-35 (dometa 120-200km) i H-35U (dometa 260km). Obe rakete imaju dozvučnu krstareću brzinu leta. Sposobne su da unište plovila deplasmana i do 5,000 tona. Navode se pomoću aktivne glave za samonavođenje (sistem ispali i zaboravi). Postoji i eksportna verzija ovog kompleksa opremljena raketama H-35UЭ.

BONUS VIDEO: ČETIRI ADUTA  Srpsko oružje kupuje TREĆINA SVETA, a evo šta donosi najviše novca

      

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd