clear sky
8°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Predsednik Aleksandar Vučić o svim pitanjima: Kosovo nije izgubljeno, bez odluke Srbije nema ničega

26.09.2017. 20:00 08:39
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS Printscreen
Aleksandar Vučić na javnom servisu

Gost prve emisije nove sezone "Upitnika" jeste predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na početku emisije predsednik se osvrnuo na učešće na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekavši da su stvari u svetu zamršene, ali da je za nas najvažnije da se ne nađemo u tom kovitlacu.

Đurić o presudi Kapetanu Draganu: U očima svog naroda i svojih saboraca on nikada neće biti zločinac

Šarčević najavio DRASTIČNE PROMENE u obrazovanju: Potpisana NOVA odluka koja se tiče finansija u Srbiji

- Situacija u svetu je zamršena, ne pamtim da je ovoliko komplikovana bila - rekao je na početku emisije uz poruku da Srbiju treba sačuvati u mirnoj luci.

Činjenica da bez Srbije nije moguća nikakva odluka, Vučić je istakao da upravo to podiuže našu odgovornost.

- U tome i jeste naša odgovornost - istakao je predsednik u intervjuu za RTS i objasnio da je naša odgovornost da brinemo o bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji, o njihovim životima, o našoj teritoriji i o našoj budućnosti.

Kad se sve to ima u vidu, rekao je da nema idealnih rešenja, a kakvo god da bude predloženo jasno je da će biti nepopularno.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS Printscreen

Na pitanje o tome šta je težak kompromis na koji je Srbija spremna, a koji je pomenuo na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, odgovorio je da Kosovo svakako neće ući u UN.

- Kompromis je bitan da bismo živeli u miru, u budućnosti, a ne prošlosti, da se takmičimo u tome ko će biti uspešniji - rekao je dodajući da je osobina ozbiljnih lidera da izađu sa rešenjima, podnesu kritiku i da se bore za svoju zemlju.

On je dodao da brine o narodu na KiM.

- Oko 110.000 Srba živi na Kosovu. Mi moramo da brinemo o tim ljudima. Spreman sam da politički stradam za to da našoj deci garantujem bolje sutra. Kada su u pitanju ekonomska pitanja, da li mislite da će bilo koji investitor doći u zemlju u kojoj su nerešena teritorijalna pitanja? To su ozbiljni problemi - naglasio je predsednik Srbije i istakao da ne može da garntuje da na Kosovu neće biti novih sukoba, ali da je ponosan što u protekle četiri godine tamo nije stradao nijedan Srbin.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS Printscreen

Napominje da je moguće da Srbi to ne žele i da se ne boji da podnese kritike, te da je spreman da se bori za svoju zemlju. Podsetio je koliko je bio veliki otpor javnosti prema Zakonu o radu, da će sada uslediti povećanje plata i penzija, odnosno da će penzioneri dobiti jednokratnu pomoć. Nećete ući u UN, osim ako mi nečim ne budemo zadovoljni, a ne možemo da budemo zadovoljni, ako neko kaže: "Priznajte Kosovo" - ističe predsednik.

- Bez odluke Srbije nema ničega - poručio je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji sa Kosovom.

On je odbacio navode da visoka predstavnica EU Federika Mogerini već ima pripremljen tekst tog sporazuma.

- Ne postoji tako formulisan sporazum, pa ja se sa tim ljudima viđam skoro na dnevnom nivou - rekao je Vučić.

Maja Gojković izrekla opomenu Saši Raduloviću: Vaše ponašanje nije slika i prilika Parlamenta

Kaže da moramo da shvatimo da samo radom, možemo da popravimo stanje naše ekonomije.

- Obezbediću za koji dan da Srbija bude sigurnija nego ikada, kao predsednik i vrhovni komandant - istakao je Vučić.

Napominje da smo stabilizovali situaciju u srpskim sredinama na Kosovu, da nema rapidnog osipanja stanovništva, već da se deca rađaju.

Razgovaraćemo sa svima

- Imamo realnost onakvu kakva nam se ne dopada, a da je Kosovo izgubljeno, ne bih se ovoliko borio za njega - rekao je odgovarajući na pitanje o tome da li pokretanje unutrašnjeg dijaloga zapravo znači odustajanje od južne srpske pokrajine.

Predsednik Srbije podseća da dijalog uveliko traje, te da će se razgovarati sa predstavnicima iz obrazovnig sektora, akademcima, predstavnicima crkve.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas

On je izrazio nadu da će dijalog trajati mesecima, ne godinama, jer, podseća, Srbija nema vremena.

Povećenje plata i penzija

Predsednik Vućuć najavio je povećanje plata i penzija i napomenuo da će o tom povećanju odlučivati premijerka Ana Brnabić.

- Penzionerima ćemo ove godine isplatiti novac. Ovo je prvi put posle mnogo godina da u budžetu imamo višak, bez ikakvih privatizacionih prihoda. Imamo 300 miliona evra viška koje ćemo podeliti - naglasio je predsednik Srbije, ali nije želeo da precizira koliko tačno će penzioneri novca dobiti ostavivši premijerki Ani Brnabić da o tome uskoro obavesti javnost.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS Printscreen

Podrška Srpskoj listi

Kada je reč o ulasku Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja, Vučić je rekao da podršava odluku Liste iako, dodaje, Srbija svoj stav o Haradinaju neće promeniti.

- Podržavam odluku Srpske liste (da uđe u vlast) iako Srbija ne menja odnos prema Ramušu Haradinaju. Umirem od smeha kada kažu da se Vučić  sreo s nekim, kao, to je problem. Ljudi, ja se srećem sa Hašimom Tačijem, mislite li da je to lepo? - upitao je predsednik govoreći o tome da se bavi ozbiljnim i teškim stvarima, te da ne želi da se javnost zavitlava.

Odnosi u regionu - sa nekima izvanredni, sa nekima teški

Predsednik je, govoreći o odnosima za zemljama u regionu, rekao da imamo izvanredne odnose sa Mađarskom, i dobre odnose sa Crnom Gorom, Makedonijom, Bugarskom i Rumunijom; zatim - ne uvek lake, ali dobre odnose sa BiH, kao ni uvek lake, ali ne i loše odnose sa Hrvatskom.

Vučić je rekao da u novembru ide zvaničnu posetu Hrvatskoj.

Prema njegovim rečima, zakon o braniteljima u Hrvatskoj otvara Pandorinu kutiju i to je za našu stranu neprihvatljivo.

- Veoma bih voleo da Hrvati nekada stanu u naše cipele i obuku našu košulju, ja to radim i razumem šta ih muči i mori i molim ih da razumeju šta su srpski problemi - rekao je predsednik.

Osveta, a ne pravda: Vulin reagovao na sramnu presudu Kapetanu Draganu

Ima nestalih Hrvata i mi hoćemo da rešimo te probleme, ali se u Hrvatskoj ne zna da ima nestalih Srba, istakao je Vučić.

- Sedeo sam sa (Kolindom) Grabar Kitarović u Subotici i uzeo papir i pisao koji su njihovi problemi i rešili smo više od 80 odsto problema. Dobili su udžbenike, asfaltirali smo ulicu u Tavankutu - naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Hrvati treba da se u Srbiji osećaju kao građani ove zemlje i da ovo bude njihova domovina.

O promeni ustava

Kaže da će Tadić i Koštunica ostati upamćeni da je u njihovo vreme, jer su se svađali, proglašena nezavisnost Kosova.

- Ostaću zapamćen kao čovek koji će otići kada sam reši, kao čovek koji sproveo teške reforme i spasio Srbiju bankrota, i kao čovek koji je pokušao ili pomogao da srpska budućnost u regionu izgleda drugačije - istakao je on.

Napomenuo je da do promene preambule Ustava neće doći ako ne dođemo do rešenja u unutrašnjem dijalogu.

Deklaracija nikom ne smeta

Na pitanje o neophodnosti Deklaracije o opstanku Srba uzvratio je kontrapitanjem.

- Mislite li da Srbi nisu ugroženi? - iznenadio se navodeći primer Srba u Hrvatskoj koji ne smeju da se izjasne kao građani koji govore srpskim jezikom.

Stefanović zahvalan Kini na podršci oko Kosova: Srbija sa Interpolom protiv terorizma i kriminala

Ističući da je naš jezik i u Beogradu ugrožen, upitao se kome Deklaracija može da smeta. 

- Kome bismo to smetali? Ničiji teritorijalni integritet ne ugrožavamo - rekao je dodajući da Milorada Dodika i njega razlikuje samo to sa koje su strane Drine rođeni, te da su jednako Srbi, iste vere.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS Printscreen

Posao predsednika je da ne budem lenj

On je ocenio da je posao predsednika Srbije da predstavlja zemlju i ovde i u inostranstvu, te da su optužbe na njegov rad neutemeljene.

- Nikada ne mogu da me pobede, sam ću da odem. Kada završim najvažnije poslove u Srbiji, onda ću sam da odem i biću poštovan od građana. Da ne radim ništa, govorili bi da sam lenj, pošto ne mogu da pohvataju gde sve odem i šta sve znam. Ne postoji nijedna opština u kojoj ne znam kakvi su problemi sa putevima, koji su investitori tamo - rekao je ističući razliku u odnosu na svoje prethodnike.

On je podvukao da premijerka Ana Brnabić i miistri rade vredno, kao i da nije bio ni na jednoj sednici vlade zato što misli da to nije posao predsednika.

- Radi vredno i ima moju punu podršku - naglasio je on.

Bogatiji sam samo znanjem

Govoreći o ministru odbrane Aleksandru Vulinu i o polemici u javnosti koja se pokrenula zbog kupovine stana, Vučić je rekao da je nekretninu stekao pre nego što je ušao u vlast.

O toj temi je govorio i na svom primeru.

- Moja se imovina nije povećala u poslednjih pet godina. Nisam bogat, ali sam svakoga dana bogatiji znanjem - istakao je i zapitao se ima li ikoga ko bi mogao da navede da se tokom političkog angažmana obogatio on ili neko iz njegove porodice.

Aleksandar Vučič
Aleksandar Vučič / Izvor: Foto: RTS Printscreen

Opozija laže o izbornoj krađi

- Janković i Jeremić su izlazili na proteste zbvog izborne krađe. Danas kažu da je nije bilo. Radulović je to rekao - podsetio je o takozvanom Protestu protiv diktature dodajući da takve laži nisu samo pitanje koje tišti SNS, već problem lažne atmosfere u kojoj Srbi žive: - Svi znamo da nikakve krađe nije bilo. Pre bih se ubio nego što bih bilo šta ukrao, a kamoli glas koji je svetinja. Ja bih voleo da su nastavili da lažu o izbornoj krađi.

On je rekao da su upravo takvi navodi krivi za nemire u Srbiji, te da u poslednjih pet godina nije bilo "političkih" žrtava.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS Printscreen

Spreman za duel sa opozicijom

Predsednik Vučić izjavio je večeras i da je spreman da izađe na TV duel sa pet lidera opozicije i da će odjednom sve da ih pobedi.

On je odgovarajući na pitanja RTS u vezi sa primedbama da nije izlazio na TV duele upitao - sa kim bi od svih njih trebalo da izađe na taj duel, budući da duel traže i neke vanparlamentarne stranke.

Malo poznati detalji o Vučićima: Deda predsednika Srbije, Anđelko, posetio Hristov grob

Kako je rekao, može i na javnom srevisu da se to organizuje, da dovedu petoricu opozicionih lidera koje izaberu i da će ih sve pobediti, kao što je njih deset pobedio na izborima, te da je jedini uslov taj da ima isto vremena koliko i oni.

Beogradski izbori: Poslednji put sa mojim imenom

Predsednik Srbije je rekao da još nije doneta odluka o datumu o izborima u Beogradu.

- Smatram da treba da idemo na izbore, odavno smo ušli u izbornu godinu, smatramo da postoje stvari kojima možemo da se pohvalimo. Rekao sam im da im želim pobedu na izborima, ali ovo je verovatno poslednji put da izlaze sa mojim imenom na izbore - napomenuo je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: RTS Printcreen

Kada je reč o potencijalnim kandidatima SNS-a na izborima, Vučić je rekao da su "svi potencijalni kandidati" istakavši da o tome ne želi da se izjašnjava.

Novi investitori

Za kraj je obelodanjeno i da češka kompanija "Tatra" preuzima kruševački "14. oktobar" koji je u stečaju od januara prošle godine.

- Čarapani i Kruševljani imaju razlog za radost - poručio je predsednik.

 

Piše:
Srbija Danas
26.09.2017. 20:00 08:39