fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

SRBIJO, OVO JE ZA PONOS! Orden Aleksandra Nevskog dobijaju SAMO NAJZASLUŽNIJI, pogledajte ZAŠTO TO ODLIČJE ima OGROMAN ZNAČAJ (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija/Facebook/printscreen/Darwin Finlay Duvall Concon
Velika čast

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina dobio orden Orden Aleksandra Nevskog.

Blindirana ZVER! Ovim čudom se Putin i Vučić voze ULICAMA BEOGRADA (VIDEO)

Orden je, paralelno sa promenom državnog uređenja, kroz vekove menjao svoj naziv, izgled i simboliku počev od Ruske imperije, preko Sovjetskog Saveza i današnje Ruske Federacije. Ono što je jedino ostalo netaknuto je ime jednog od najvećih ličnosti u ruskoj istoriji koje nosi, kneza i sveca Ruske pravoslavne crkve - Aleksandra Nevskog, sina velikog kneza Jaroslava Vsevolodoviča, koga je crkva kanonizovala zbog hrišćanskih i čudotvornih vrlina.

 

Carski Red Svetog Blaženog Kneza Aleksandra Nevskog smatra se za jednu od najviših nagrada Ruske carske imperije od 1725. do 1917. godine koji je utemeljen od strane carice Katarine I, a osmislio ga je Petar I kao nagradu za vojne zasluge.

Orden je prvobitno bio sastavljen od četvorokrakog krsta i karakterističnim dvoglavim zlatnim orlovima smeštenim između krakova krsta, u čijoj sredini se nalazi slika svetog Aleksandra Nevskog na belom konju.

Putin i Vučić položili vence na Groblju oslobodilaca Beograda

Orden Svetog Aleksandra Nevskog prestao je da postoji i da se dodeljuje nakon Oktobarske revolucije, a među odlikovanim ličnostima iz naše istorije nalaze se grof Sava Vladislavić Raguzinski (Srbin, osnivač ruske obaveštajne službe), baron Petar Duka (srpski general u austrijskoj vojsci s početka 19. veka), knjaz Nikola Petrović Njegoš, Karađorđe, kraljevi Milan Obrenović i Aleksandar Prvi Karađorđević, a poslednji Srbin koji je dobio ovu prestižnu nagradu je radikal Nikola Pašić.

Vučić i Putin
Vučić i Putin

Do novog uspostavljanja nagrade ponovo je došlo 29. jula 1942. godine, kada je u SSSR-u orden Aleksandra Nevskog sledovao istaknutim komandantima Crvene armije koji su pokazali izuzetna dostignuća u organizovanju i vođenju borbenih dejstava , te doveli do uspeha.

Srpski patrijarh je za Putina spremio SPECIJALAN POKLON, evo o čemu je reč

Posle raspada Sovjetskog Saveza 1992. godine red gubi mesto u sistemu državnih nagrada, da bi ponovo stupio na snagu 2010. godine kada je u skladu sa novim statutom Red Aleksandra Nevskog postao opšta građanska nagrada.

Orden se dodeljuje za posebne lične zasluge Ruskoj Federaciji, a može se dodeliti istaknutim stranim političkim i javnim ličnostima. Orden se nosi na levoj strani grudi, a u pitanju je pozlaćeni četvorokraki ravni krst prekriven rubinskom emajlom sa završenim raširenim rubovima.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Krajevi krsta na rubovima imaju uski konveksni pojas. Između krajeva krsta nalaze se slike dvoglavog orla - koja dominira i na državnom grbu Ruske Federacije. U sredini krsta nalazi se okrugli medaljon na kom se nalazi Aleksandar Nevski na konju. Moto reda "Za rad i otadžbinu" je ispisan na poleđini.

NEVEROVATNA PRIČA O PUTINOVIMA: I dok je otac prolazio sopstveni pakao, brat je umro u bolnici

Savremeni orden Aleksandra Nevskog prema objavljenim ukazima dobilo je 237 ličnosti, među kojima se pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića nalaze predsednici Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov, Tatarstana Rustam Minihanov, Tadžikistana Emomali Rahmon, Belorusije Aleksandar Lukašenko itd.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd