fbpx
Skip to main content
Marko Đurić

OPOZICIJA I „RODOLJUBI“ O HAPŠENJU MARKA ĐURIĆA: Neka komšiji Vučiću crkne krava

Foto: Reuters
Bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi

Hapšenje direktora Kancelarije Srbije za Kosovo i Metohiju je očekivano. NJime se eventualno mogao iznenaditi samo onaj ko još uvek nije obavešten da je KiM proglasilo nezavisnost. Iza koje stoje NATO, SAD, Nemačka, Britanija, Engleska i Crna Gora pride. I ko ne zna za „ljubav“ funkcionera u Prištini prema Marku Đuriću. Bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi.

A za Tačija i Haradinaja je upravo sada pravo vreme. Na svetskom nivou Zapad je zaokupljen novom fazom hladnog rata sa Rusijom i međusobnim proterivanjem diplomata. Što stvara vrlo zgodan ambijent da se lupi šamar „malim Rusima“ u Beogradu. Na Balkanu, pritisak Zapada zbog odugovlačenja Prištine sa formiranjem Zajednice srpskih opština i zamlaćivanja oko formiranja suda za ratne zločine je sve neprijatniji, pa je jedan ovakav incident, osim istresanja lične pizme prema Đuriću, pravi potez da se pažnja javnosti skrene sa tih tema. 

Svakako, kada su doneli odluku da svoje specijalne jedinice upute u Severnu Mitrovici, Tači i društvo iz OVK su na umu imali i domaću dnevno-političku upotrebnu vrednost takvog poteza. Demonstracijom sile učvrstiti svoje pozicije u albanskom biračkom telu, Srbe na KiM zaplašiti da smanje svoje oslanjanje na Srbiju, a Beograd eventualno isprovocirati da učini kakav prenagljen korak i sukobi se sa Briselom i Vašingtonom.

Očekivana je i reakcija Srbije i Aleksandra Vučića. Predsednik Srbije je učinio taman onoliko koliko je u ovom trenutku mogao. Svojom izjavom razjasnio je međunarodno-pravnu istoriju slučaja i na taj način podsetio svet da već nekoliko godina loši momci na KiM nisu Srbi nego Albanci. Što na kraju ove diplomatske maratonske utakmice oko KiM neće biti presudno, ali kada se budu donosile neke važne odluke svakako će se računati i jučerašnji poeni.

Marko Đurić
Otmica Marka Đurića
Foto: Profimedia

Dalje, Vučić je ovaj slučaj iskoristio da „voljeni“ Zapad i vaskoliko srpstvo podseti na svoje „ašikovanje“ sa Putinom. Na kraju, izjavom u kojoj nije bilo ni jedne neodmerene i preteće reči, ali koja je celini delovala vrlo preteće, on je Tačiju i društvu iz OVK dao zadatak da mozgaju šta je hteo da kaže. Što je mnogo pametnije nego da je lupio šakom o sto i zapretio slanjem vojske na granicu i, daleko bilo, u Mitrovicu.

Nije neočekivana ni reakcija dela opozicije. Ona je samo podsetila na tužnu činjenicu da su u vreme bombardovanja Srbije 1999. godine pojedini opozicioni političari, poput Zorana Đinđića, svojim izjavama ohrabrivali NATO da „izdrži“ rat protiv Slobodana Miloševića. Kao da to nije bio rat protiv Srbije i srpskog naroda.

Srećom, danas povod nije tako tragičan kao pre 19 godina. Ali to ne umanjuje odgovornost onih opozicionih političara koji su oštricu svoje kritike zbog jučerašnjeg događaja umesto prema Tačiju i Haradinaju, usmerili prema Vučiću. 

Marko Đurić
Marko Đurić
Foto: Profimedia

Tako je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio kako smatra da je brutalna akcija koju je kosovska policija izvela na teritoriji nad kojom Srbija nema nikakvu kontrolu razlog za ostavku predsednika države i vlade. Naravno, nije ni pokušao da objasni u čemu je njihova odgovornost za jučerašnji događaj. Kako da objašnjava i dokazuje nešto što je potpuna besmislica.

Aleksić je pitao da li se Vučić pre nekoliko dana tajno sastao sa Tačijem i da li su tom prilikom pričali o jučerašnjem događaju!? Što bi moglo da znači dve stvari: da su Tači i Vučić isplanirali jučerašnji događaj ili da su vidoviti. Treća je da poslanik iz stranke Vuka Jeremića lupa ko maksim po diviziji. Samo sa jednim ciljem: da komšiji Vučiću crkne krava.

Boško Obradović je zaključio da bi hapšenje Đurića i pokušaj ponižavanja Srbije mogao da bude Tačijeva i Vučićeva „priprema javnosti za pravno-obavezujući sporazum“. Što je na nivou tumačenja politike od strane malog Perice. Jer svakom ko je iole politički pismen je jasno da je jučerašnji događaj korak dalje od dogovora Prištine i Beograda.

Centar za spoljnu politiku: Sam dolazak Mogerinijeve je poruka za sebe

Vučić razgovarao sa Mičelom o otmici Đurića: Mir preduslov za nastavak razgovora sa Albancima

Kako je već uobičajeno, najveća lavina kritika na račun Vučića i reakcije države Srbije, došla je od strane internet „osvetnika Kosova“. LJubitelja magle „nas i Rusa 300 miliona. I milijardu Kineza pride“. Oni Vučića optužuju da je izdajnik. Zato što sinoć nije poslao Vojsku Srbije na KiM. I tako započneo rat. Pa da tuđi sinovi ginu a oni im na tviteru i fejsbuku pišu pesme i hvalospeve. 

Lako je u trnje sesti tuđom guzicom. Nema normalnog Srbina koji juče, gledajući iživljavanje nekoliko desetina albanskih specijalaca nad nemoćnim Markom Đurićem,  nije osetio poniženje i knedlu u grlu, ali realno lakše je izboriti se sa knedlom u grlu, nego sa NATO paktom. 

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd