fbpx
Skip to main content
blokada RTS

Opozicija pravi HAOS ispred RTS-a! Podelili se u TRI GRUPE, oglasio se načelnik Policijske uprave

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Protest su isplanirali lideri opozicije Dragan Đilas, Boško Obradović.

Opozicija je isplanirala protest ispred zgrade RTS-a, a grupa ljudi se okupila danas u podne. Kako su ranije najavili, oni će javni servis blokirati u periodu od 12h do 20h.

Skup SzS ispred RTS-a nije uredno prijavljen, kaže načelnik Policijske uprave za grad Beograd Milan Stanić.

Pristalice Saveza za Srbiju koje blokiraju RTS podelile su se u tri grupe. Jedna grupa koju predvodi lider Dveri Boško Obradović je kod ulaza u Aberdarevoj. Pristalice Dveri kažu da će dozvoljavati izlaz iz zgrade ali da niko neće moći da uđe.

Protest su isplanirali lideri opozicije Dragan Đilas, Boško Obradović.

Zaposleni su za blokadu čuli od obezbeđenja i masovno neće doći na posao. Blokadu je na Twitteru najavio i Vladimir Savić iz SZS.

Da podsetimo, i prošle subote predstavnici opozicije ometali su zaposlene RTS-a da dođu na posao, u pokušaju da spreče emitovanje Dnevnika 2. 

Na najavljeni protest reagovalo je Udruženje novinara Srbije.

- Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog najave Saveza za Srbiju da će sutra od 12 do 20 sati blokirati sve ulaze u Radio-televiziju Srbije i to smatra nedopustivim pritiskom na zaposlene u RTS-u. Svako ima pravo da izrazi neslaganje sa uređivačkom politikom bilo kog medija, ali nije prihvatljivo onemogućavanje rada novinara i drugih medijskih radnika, a naročito je neprihvatljivo izazivanje opasnosti od fizičkog napada na naše kolege. 

- Jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić danas je na konferenciji za novinare rekao da će članovi organizacija koje čine Savez, aktivisti i građani, blokirati ulaze u RTS.

blokada RTS
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- UNS poziva partije koje čine Savez za Srbiju da odustanu od najavljene blokade i da na ovaj način ne ugrožavaju rad medija i ne vrše pritisak na novinare i medijske radnike - napisano je u saopštenju UNS-a. 

Povodom najavljene blokade oglasio se i RTS i blokadu koju organizuju lideri opozicije ocenio kao "neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize".

- U poslednjih godinu dana zaposleni na RTS-u izloženi su pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način. Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive. Reč je o akcijama dela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog delovanja.

blokada RTS
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Zaposleni na javnom servisu fizički se sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava. Najdrastičniji primer je upad političkih aktivista u zgradu RTS-a 16. marta ove godine sa ciljem da se prekine redovan program i silom nametne uređivačka politika uneta sa ulice. Najskoriji primeri su blokada svih ulaza u glavnu zgradu RTS-a, čime se zaposlenima i gostima u programu onemogućava slobodno kretanje i rad. Osim što je ovakvo ponašanje nedopustivo, ono je i veoma opasno i do sada su pukom srećom i razumnim ponašanjem organa bezbednosti izbegnute ozbiljne i nesagledive loše posledice za sve.

- Sreću i strpljenje opasno je dalje izazivati, zbog čega apelujemo na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno. Medijski javni servis Srbije ne pamti vreme kada nije bio predmet kritike i javno izraženog nezadovoljstva i vlasti i opozicije. Istovremeno, retke su godine kada televizijski program RTS-a nije bio najgledaniji i najbolje ocenjen od strane građana. Od kritike ne tražimo zaštitu. Društvo ima legalne i efikasne mehanizme za ispravljanje svih nepravilnosti u radu RTS-a, programskih, poslovnih i finansijskih ili uređivačkih, ukoliko se utvrdi da ih ima. To, međutim, ne sme da se radi fizičkim nasiljem.

- Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi RTS-a. Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona - napisano je na sajtu Medijskog javnog servisa Srbije. 

 

+ Pošalji komentar 12 Pogledaj sve komentare
tale's picture

tale

ovaj skup nije prijavljen? pa onda je jasno...razlaz

1 | 2
Jana's picture

Jana

Jedini cilj opozicije je da izazove opsti haos i nered.

1 | 2
ivan's picture

ivan

Bezbednost gradjana i mir na ulicama je nasem Pretsedniku najbitniji.Zato ce i reagovati...

0 | 1
Rale's picture

Rale

Sta kog djavola ima vise da protestuju... Dosadili su vise i Bogu i narodu.

1 | 1
ivan's picture

ivan

Nemaju ni 100 coveka isped ...smesni su vise i dojadili su i bogu i narodu...

1 | 1
Jelena's picture

Jelena

Naravno da nisu prijavili skup kada ne rade po zakonu!!!

0 | 1
Jelena's picture

Jelena

Koji je to bezobrazluk!Samo vandalizmom se iskazuju!

0 | 1
Jelena's picture

Jelena

Mir nasih gradjana je najbitniji,Obradovica bas briga za to.

0 | 1
Raša's picture

Raša

Još jedna neuspela cirkuska predstava jadne opozicije...

1 | 1
Violeta's picture

Violeta

Opozicija sa današnjom blokadom ponovo želi da stvori atmosferu nasilja i nemira u Srbiji.

1 | 1
Joca's picture

Joca

Van svake pameti je, to sto oni rade i nista ne dobijaju takvim glupostima, narod sve vidi i opoziciji nece oprostiti to sto su blokirali zgradu Rts-a!!!

1 | 1
Mila's picture

Mila

Opozicija zna samo da izaziva nasilje i da pravi nered!

0 | 1

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
9 Beograd