Skip to main content
Opozicija

OPOZICIJA PUKLA, PA SE SAKRILA U MIŠJU RUPU! Izgubili izbore, posvađali se, a sada od njih ni TRAGA ni GLASA

Foto: Srbija Danas
Dobili su poslaničke i odborničke mandate, sada imaju osigurano finansiranje, pa im je najlepše da ćute i sve probleme ostave Aleksandru Vučiću.

Lideri opozicionih partija i njihovi najbliži saradnici netragom su nestali sa političke scene! Odmah posle izbora posvađali su se na krv i nož zbog odgovornosti za loše rezultate, a onda su povukli u duboku ilegalu.

VUČIĆ DANAS NA JOŠ JEDNOM VAŽNOM SASTANKU: Predsednik će razgovarati sa Seržom Bramercom

VUČIĆ DANAS NA JOŠ JEDNOM VAŽNOM SASTANKU: Predsednik će razgovarati sa Seržom Bramercom

DANAS NAJVAŽNIJE OBRAĆANJE PREDSEDNIKA DOSAD: Vučić o gorućim temama tačno u 18 sati

DANAS NAJVAŽNIJE OBRAĆANJE PREDSEDNIKA DOSAD: Vučić o gorućim temama tačno u 18 sati

"SRBIJA JE GARANT MIRA" Pritisci na našu zemlju sve jači i ozbiljniji, ali Vučić ima SAMO JEDNU PORUKU

"SRBIJA JE GARANT MIRA" Pritisci na našu zemlju sve jači i ozbiljniji, ali Vučić ima SAMO JEDNU PORUKU

Dragan Đilas i Vuk Jeremić međusobno su se optuživali za poraz na izborima. Lider Dveri Boško Obradović najavio je mogućnost da napravi savez sa Jeremićem protiv Đilasa, dok je general Zdravko Ponoš optužio lidera SSP da mu nije pomogao u kampanji...

Uz Obradovića, Jeremića i Ponoša, kao i Zorana Lutovca i Pavla Grbovića, Đilasa su napali  i predstavnici "Zavetnika" i koalicije "Moramo", optužujući ga da je na svoju ruku i bez dogovora u opoziciji otišao na sastanak s Aleksandrom Vučićem. I to je, ukratko, politički bilans aktivnosti opozicije nakon izbora 3. aprila, posle čega su opozicioni prvaci bukvalno - nestali!

Stručnjaci kažu da je opozicija nestala "sa radara" zbog međusobne svađe, ali i zato što im je politički korisnije da ćute i sve probleme prepuste aktuelnoj vlasti i predsedniku države.

Tepićeva: Neki su glumili opoziciju!

Potpredsednica SSP Marinika Tepić, jedna od retkih koja se uopšte oglasila u poslednjih sedam dana, ocenila je da nedavni razgovor Dragana Đilasa s Aleksandrom Vučićem o lokalnim izborima u Beogradu "otvara priliku da pravda i izborna volja budu zadovoljene"!?!

- Đilas i Vučić na tom sastanku nisu postigli dogovor o raspisivanju novih lokalnih izbora u Beogradu, već su razgovarali o načinu rešavanja političke krize u glavnom gradu. Svi putevi vode do novih izbora, na kojima bi bilo manje mogućnosti za zbunjenost birača ili pogrešne zaključke jer nisu imali priliku da vide ko bi post festum išao uz ovu vlast, a prikazivao se pre izbora da ne bi - "objasnila" je Tepićeva.

Izbegavaju odgovornost

Politikolog Boban Stojanović, inače blizak Đilasu i njegovoj politici, kaže da se opozicija "raspršila, posvađala i netragom nestala".

- Koja opozicija? Koje su njihove aktivnosti? Ne postoje, nema ih! Najveći izazivači, drugoplasirani na parlamentarnim i beogradskim izborima, izgubili su se. Nezamisliva je njihova saradnja, a to nikome ne ide u prilog. Đilas je možda najveći gubitnik, ne izbora, već posle izbora, a Narodnoj stranci nikako ne ide u prilog to što su sedeli zajedno sa SSP i posle se posvađali kao najgori neprijatelji, na krv i nož. I ona čudna proslava koalicije "Moramo" distancirala je birače od njih. Da se dese ponovni izbori, svi bi u opoziciji dobili manje glasova - ističe Stojanović.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković naglašava da je ovo sasvim očekivani scenario koji nikoga upućenog ne iznenađuje previše.

- Svako je otišao na svoju stranu. Samo neki i retki su rekli šta misle o sankcijama Rusiji. Evroreformisti su podržali Evropsku uniju i Ukrajinu, ali tek nakon kampanje, što je odraz oportunizma. A desnica pomalo podržava Putina, ali iz daljine, odmeravajući svaki potez vlasti... Svi bi sad najradije na produženi letnji raspust i na neko toplo more, a da istorijske izazove, političke probleme i ekonomske teškoće ostave samo Vučiću - objašnjava Stanković.

Važni lični interesi

Marko Matić, šef Centra za odgovorne medije, kaže da je opozicionim liderima i njihovim saradnicima do Srbije i njenih građana stalo taman toliko da dobiju šačicu mandata.

- Lično su se sad finansijski namirili, a problemi i izazovi sa kojima se naša zemlja svakodnevno suočava očigledno im nisu u sferi interesovanja. Biće zanimljivo videti i kako će izgledati njihov angažman u republičkoj Skupštini i beogradskom parlamentu. Od političkog angažmana svih aktera u ovim izazovnim vremenima zavisiće budućnost naše političke scene, koja će, izvesno, u narednom periodu pretrpeti ozbiljne personalne i političke promene - uveren je Matić.

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd