Skip to main content
Sud

Opozicionarsko pravosuđe i dalje radi po želji propalih političara?

Foto: Srbija Danas
Da li je cilj da pravdu zameni ideologija?

U klasičnoj podeli savremenih demokratskih društava "sudska vlast" je "treća grana" odmah iza "zakonodavne" i "izvršne vlasti". Ona bi trebalo da bude samostalna, nezavisna, oslobođena od svakog uticaja i sposobna da postane korektor svim društvenim anomalijama. Njena samostalna i nezavisna pozicija posebno je važna u pogledu kontrole izvršne vlasti.

Domaći prvoborci demokratskih promena posle 2000-te su, međutim, brzo zaboravili na ove elementarne principe parlamentarne demokratije, važnost međusobne kontrole sve tri grane vlasti i slobodnog i nezavisnog sudstva.

Osećaj realne moći koju daje parlamentarna većina pokazao se u "postoktobarskom" periodu pogubnim za pravni sistem. Formalni pristup, a suštinska nezainteresovanost za reformu pravosuđa, famozne komisije, ekspertski timovi i strategije pokazalo se, bili su samo bacanje prašine u oči javnosti.

Nije bitno da li je to posledica odsustva volje, neznanja ili manipulacije, a bilo je svega... pad Đinđićeve vlade pravosuđe je zatekao sa mnogo većim problemima nego njen dolazak, par godina ranije.

Zoran Đinđić
Zoran Đinđić
Foto: Profimedia

Sledeća, Koštuničina vlada raspustila je komisije, grupe i eksperte i krenula sa reformom pravosuđa ispočetka. Ponovila se, međutim, ista priča. Umesto struke, pravni sistem uređuje politika i, naravno, od tog posla vajde nije bilo.

Vojislav Koštunica
Foto: Profimedia

Dolazak Tadićeve vlade stvari je ogolio do srži. Čuvena reforma pravosuđa (Snežana Malović ministar pravde u vladi Mirka Cvetkovića ) pretvorila se u farsu. Regresija svih principa koje pravni sistem podrazumeva vodila je pravo do dna. Kao da je cilj bio da pravdu zameni ideologija, pravo stranka, pravni sistem partijska vlast, jednakost svih pred zakonom, privilegovanje bogatih i moćnih.

Pod kontrolu su stavljeni i sudovi i tužilaštvo i advokatura, izbor i imenovanja u sudstvu su se pretvorila u čistku i favorizovanje prijatelja, rođaka i partijskih istomišljenika. Reforma je rađena po nalogu partijskih političara i tajkuna, bahato i netransparentno.

Boris Tadić nakon odluke Suda UN o srpkom pitanju
Foto: Profimedia

Tužilaštvo i sud su stavljeni pod kontrolu DS. Pravosuđe je od "projektovanog" kontrolora, postalo i još jedna poluga vlasti. U pravosudnom sistemu su začarili arogancija i neznanje. Nestručnost je otvorila vrata za svakojake uticaje tajkuna, NVO, "stranog faktora"...

I tako, "bačeno" je petnaestak godina, ali gore je to što je pravosuđu podmentnuto "kukavičje jaje" iz koga su se ispilili i ojačali korupcija, nepotizam i politikanstvo.

U pravosuđu i danas rade ljudi dostojni profesije, ali još je izgleda puno onih koji su "porasli" na "iluziji superiornosti"... Psihologija to najbolje definiše kao "manjak znanja, a višak konstruisanog (možda plaćenog) sampouzdanja".

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 9 Pogledaj sve komentare
Dada's picture

Dada

I za kukulj postoji pesticid!

1 | 0
Helena's picture

Helena

Smeniti sve sudije i tužioce koji nemaju rezultat iza sebe .

0 | 0
Alhemičar's picture

Alhemičar

To je sve zasluga žute reforme pravosuđa 2008 god.

0 | 0
mala's picture

mala

I tome ce neko stati na put.

1 | 0
mala's picture

mala

Samo polako, i tome ce doci kraj.

1 | 0
Arsa's picture

Arsa

Nazalost to je istina, i mnogi kojima je mesto u zatvoru setaju slobodno.

0 | 0
Maja's picture

Maja

Toga se moramo resiti ako zelimo da pravda bude jednaka za sve.

0 | 0
Nemanja's picture

Nemanja

Pustite sad ta "njihova pravosudja". Dobro su nam poznata.

0 | 0
Nikola's picture

Nikola

Mi smo im tada neizmerno verovali, a oni su nas izneverili. Tacka.

0 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd