fbpx
Skip to main content
Parada ponosa

Zašto imamo dve gej parade u Beogradu i da li su nam obe potrebne?

Foto: Srbija Danas
Za tri dana se u Beogradu održava gej parada, ali to nije jedina koja će biti organizovana ove godine, očekuje nas još jedna u septembru.

U subotu, 24. juna nas očekuje još jedna parada ponosa, koju organizuju udruženja Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar, dok već tradicionalnu gej paradu u septembru organizuje "Belgrade pride". Portal Srbija danas je istraživao koja je parada "prava", odnosno zašto se u Beogradu održavaju ove godine dve parade i šta o tome misle organizatori i jedne i druge.

Nisu sva sujeverja bapske priče: OVA su potpuno tačna!

Danas počinje leto, a zbog OVE stvari SVI će OBOŽAVATI ovaj DAN!

- Ono što je važno je da Prajd bude onda kada je svuda u svetu, a to je u junu, koji je mesec ponosa. I mi smo apelovali na organizatore septembarskog da pomere i da radimo zajedno. Srbija je čudna, Srbi su čudni a i sami LGBT-ovci su, da kažemo čudni. Mi uopšte ni ne znamo da li će taj u septembru biti održan jer su organizatori pobegli. Niti se oglašavaju uopšte ni oko čega – kaže naš sagovornik Predrag Azdejković, iz udruženja „GLIC".

Da li su u neslozi sa organizatorima Prajda koji će biti u septembru ne znaju ni oni sami, pošto povratne informacije od njih nikad nisu ni dobili.

- Mi godinama pokušavamo sa organizatorima Prajda da organizujemo sastanak. Nakon trans prajda 2015. godine kada smo došli na sastanak rekli su nam da su već objavili datum sledećeg. Organizatori tog prajda su u azilu, oni čak nisu ni dobili azil kao LGBT osobe nego politički azil. Ja imam teoriju da je taj prajd nekome sredstvo da svojoj zajednici organizuje bolje uslove za život i rad u svojoj zemlji, a nekome je da sebi obezbedi bolje uslove u drugoj zemlji. Jedino to tako može da se protumači – kaže za portal SrbijaDanas.com Helena Vuković iz „Egala".

- Septembarski prajd je izvoznik azilanata. A mi odbijamo da budemo taoci rasadnika azilanata, hoćemo da uradimo nešto a ne da posle pobegnemo u Ameriku – dodaje Azdejković.

Parada ponosa
Foto: Profimedia/ilustracija

Na drugoj strani, direktor za Evropu međunarodne organizacije Sivil Rajts Difenders i jedan od organizatora "tradicionalnog Prajda" Goran Miletić, objavio je na Fejsbuku da je Prajd 2017 zakazan za 17. septembar, a da "Prajd vik" traje od 11. do 17. septembra. 

-Organizatorima svih skupova kojima je za cilj unapređivanje položaja svake diskriminisane zajednice želim sve najbolje. Svi mi biramo metode u koje verujemo, a Beograd Prajd se nikada neće zasnivati na napadima na one sa čijim se metodama i radom ne slažemo. Pridružite nam se u septembru - naveo je on na svom profilu. 

- Svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa. To nije lepo i moralno, ali je tako.
Goran Miletić, organizator tradicionalnog septembarskog Prajda

Građanke i građani, okupljeni oko inicijative Ponos Srbije imaju neke zahteve, a Predrag Azdejković navodi one najbitnije.

- Mi imamo tri zahteva. Onaj koji je po meni najvažniji je pravno regulisati istopolne zajednice i da će se pravno regulisati promena dokumenata za trans* osobe. Obećanje je dato LGBT zajednici pre tri godine i još nije urađeno ništa po tom pitanju i apelujemo da se to obećanje realizuje – navodi Azdejković.

Ove godine su na zanimljiv način odabrali da pozovu ljude da im se pridruže u šetnji, snimili su spot kojim su hteli da razbiju stereotipe.

Gledajući unazad, huligani i navijači su oni koji su obično napadali LGBT osobe, ali oni se ničega ne plaše i žele da ljudi prestanu da generalizuju.

- Ko kaže da su huligani i navijači protiv LGBT zajedice? Opet stereotipizacija. Znate koliko navijača ima koji su LGBT opredeljeni. Pa nama je strejt navijač pisao pesmu – navodi Helena, i poručuje :

- Mi mali sami sebe podržavamo i to jeste naša poruka. Neka svi naši glasovi ore se!

Srbija otvorila JOŠ DVA POGLAVLJA na putu ka EU!

Ukoliko se bude organizovala Parada u septembru, kako je i zakazano, zanimalo nas je da li će prisustvovati aktivisti Parade koja će biti 24. juna.

- Ne planiram da bojkotujem septembarski Prajd ali videćemo, a možda budemo tako veliki da podržimo taj mali Prajd u septembru - odgovorio nam je Azdejković.

Da podsetimo, poslednja Parada ponosa je održana prošle godine, 18. septembra i protekla je bez incidenata, a u našoj galeriji možete da pogledate kakva je bila atmosfera:

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd